Kako napraviti pogačice sa sirom i čvarcima

Pogačice sa čvarcima su omiljena poslastica svakoga ko ih je u nekom momentu probao. Prave se jednostavno i lako, nisu mnogo skupi i ukus im je svaki put neponovljiv.
Postoji mnogo varijanti ovog recepta, a u ovom tekstu će se naći dve.
Kako napraviti pogacice sa sitom i cvarcima

1. Recept

  1. Potrebno: 1 jaje, 1 dl krem sira (ili izmrvljenog običnog sira, mada se može iskorititi i pavlaka), 250 gr brašna, pola kesica praška za pecivo i 150 gr čvaraka (mada ja lično stavim i više).
  2. Čvarke pre spremanja izmeljite u vodenici za meso.
  3. Umutiti jaje, pa dodati ostale sasjtoke, lepo izmešati i sipati u obložene kalupe za pečenje. Peku se 20-30 minuta na 200 stepeni.

2. Recept

  1. Potrebno je: kesica suvog kvasca, 500 gr brašna, 2 žumanceta, so, 60 gr margarina (ili masti), mleko po potrebi, 300 gr čvaraka sa 100 gr brašna i biber.
  2. Margarin, so, mlako mleko, brašno i žumanca se zamese. Mekano testo se ostavi da odstoji neko vreme.
  3. U međuvremenu se samelju čvarci i izmešaju sa 100gr brašna i biberom. Naraslo testo se istanji na kvadrat debljine oko 1cm, zatim se premaže smesom od čvaraka, preklopi i još jednom razvuče.
  4. Dakle, kao lisnato testo. Postupak preklapanja i premazivanja se ponovi još dva puta. Poslednji put se testo razvija na 1,5 cm debljine i seče čašom za pogačice.
  5. Pogačice se slažu u podmazan pleh, površina se zaseče poput mrežice, premaže jajetom i peče oko 20ak minuta na 200 stepeni
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

uzicka proja

Kako se sprema užička proja

Proja se pravi od kukuruznog brašna i veoma je zdrava. U gladnim godinama ona je …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Odlicno objasnjeno,odlicna fotka mora se probati :)

  2. Avatar photo
    Dragica Majstorovic

    Mirišu pogačice, dobrovoljno se prijavljujem za degustaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *