Kako napraviti Mohito koktel

Mohito je tradicionalni kubanski koktel koji je u Sjedinjenim Američkim Državama postao popularan tokom kasnih ’80-tih, a njegova popularnost je u poslednje vreme doživela preporod.

Obično se mohito pravi od pet osnovnih sastojaka: nane, ruma, šećera (uobičajeno je da se koristi sok od šećerne trske), limete i kisele vode. Njegova kombinacija slatkog ukusa, osvežavajućeg citrusa i ukusa nane ima za nameru da prikrije žestinu ruma i zbog te kombinacije ovaj bistri koktel je postao popularno letnje piće.
Kako napraviti koktel Mohito

Kako napraviti Mohito koktel

  1. Sastojci:
    • • Sveža nana ili menta (ako pravite koktel za veliki broj ljudi, nabavite dosta nane jer ona čini osnovu koktela mohito)
    • • Limete ( po jednu za svako piće)
    • • Bezbojni rum (pravi izbor je kubanski rum “Havana Club 3 yr”, ali ako ne možete da ga nabavite onda su dobre zamene i “Bacardi Superior Light”, “Captain Morgan’s Silver Edition” ili “Oronoco”, ili zlatni rum kao što su “Mount Gay” ili “Flor de Cana”. Kubanci veoma vole da koriste rum “Matusalem” za koktel mohito.)
    • • Kisela voda
    • • Čist šećer u zrnu, sirup od ušpinovanog šećera (mešavina šećera i vode – pogledati tekst dole), ili gvarapo (sok od šećerne trske); takođe, možete koristiti šećer veoma tamne smeđe boje (“mascabado” ili “muscavado” šećer), ali će onda piće ispasti malo tamnije boje i na taj način pokvariti izgled koktela.
  2. Počnite sa spravljanjem sirupa od ušpinovanog šećera. Stavite jednake količine šećera i vode u posudu za kuvanje i kuvajte ih na visokoj temperaturi (mešajući ih sve vreme) dok se mešavina potpuno ne rastopi (pazite da smesa ne prokuva!). Možete koristiti šećer u zrnu, ali samo vodite računa da se dobro otopio pre služenja. Nema ničega goreg od mohita koji krcka pod zubima. Alternativna varijanta je da se odreknete sirupa od ušpinovanog šećera i umesto njega koristite gvarapo (sok od šećerne trske) da biste dobili prirodniji i manje sladak ukus.
  3. Vodite računa da imate dobar ručni blender, čvrstu čašu i limenu konzervu ili posudu za mućkanje pića (šejker). Uspešnost pravljenja koktela zavisi od toga koliko dobro su pomešani ukusi limete i nane.
  4. Kupite dobar blagi rum. Takođe će vam trebati sveže limete, nana, kisela voda i šećer. Žuti šećer ili sirup od ušpinovanog šećera mogu se zameniti prerađenim šećerom.
  5. Isecite limete na četvrtine i pokidajte lišće nane sa stabljike. Za osam koktela trebaće vam velika činija puna nane i osam limeta – po jedna za svako piće.
  6. Pomešajte veći prstohvat nane i otprilike tri kriške limete na dnu visoke čaše za mohito, koktel šejkera ili posude za mešanje. Ako koristite šećer u zrnu, takođe pomešajte šećer sa nanom i limetom da biste iscedili esencijalna ulja iz limete. Kada su sastojci dobro izdrobljeni, dodajte led da biste napunili čašu.
  7. Dodajte dve velike kašike (30gr) sirupa od ušpinovanog šećera.
  8. Stavite u čašu 60gr ruma. Trebalo bi da vam čaša, zajedno sa ledom i rumom u njoj, izgleda kao da je 3/4 puna.
  9. Mućkajte ili mešajte smesu dok se potpuno ne sjedini.
  10. Dopunite ostatak čaše od 0,5l kiselom vodom. Druga varijanta je da prebacite izmućkani koktel u drugu čašu za serviranje pošto limeta i nana često ostanu na dnu čaše.
  11. Ukrasite koktel kriškom ili kolutovima limete, grančicama nane, štapićima šećerne trske ili kombinujući sve zajedno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Samo je trebalo da dodas da od mnogo secera sa rumom ume da boli glava :)
    Svidja mi se tvoj recept. Moj je nesto jednostavniji – ja sitno iseckanu nanu, zuti secer i limetu mesam sa rumom (bez muckanja), pa kad smatram da sam ukuse dovoljno izmesala i rastopila secer u rumu, onda sipam sodu ili kiselu vodu, ali onako „iz aviona“ da se sto bolje presece i to je to :) Ukus je sjajan, kao „pravi“ :D Ali i Havana Club igra bitnu ulogu…

  2. Avatar photo

    Mmmm mojito ,sjajno sjajno jos samo da dodju vreli dani pa da ga smuckamo malo je bzvz piti mojito kad je napolju minus i kiša :))Sjajan text

  3. Avatar photo

    Mmmm mojito ,sjajno sjajno jos samo da dodju vreli dani pa da ga smuckamo malo je bzvz piti mojito kad je napolju minus i kiša :))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *