Kako se obući za pank koncert

Pank kultura (ili podkultura) osim muzike, obuhvata i različite pravce u umetnosti, filozofiji i političkoj ideologiji. Smatra se da je nastala ’70.tih godina u Velikoj Britaniji kao reakcija radničke klase na nehumane uslove života i rada. Jedna od stvari koja je, između ostalog, bila tipično obeležje radničke klase u to vreme su upravo te čizme koje se u slengu nazivaju „Kick ass boots“. Te čizme je radnička klasa u fabrikama dobijala kao standardni deo opreme, a kao i sve što se „džabe“ deli narodu, to pre ili kasnije postane masovni „trend“. Danas te čizme jesu jedan poseban trend, karakterističan za različite podkulture (dakle, ne samo pank), a proizvode ih različiti proizvođači od kojih prednjače Dr.Martens, Shellys, Get-a-grip i slični.

Da biste se „uklopili“ u masu na pank koncertu, za početak možete da nabavite jedan par ovih čizmi. Naravno, ništa od ovoga što ću vam navesti nije obavezno, već samo predlog. Pank podkultura je specifična po tome što nema pravila i što pojedince povezuje zajednička ljubav prema toj određenoj umetnosti (muzici, recimo). Dakle, od predloga koje ću ovde navesti, vi odaberite ono što vam se najviše dopada ili se najviše uklapa u vaš lični stil, a ostatak „začinite“ svojim detaljima kako biste istakli svoju individualnost.
Šta vam još treba osim čizama?
Kako se obuci za pank koncert

Kako se obući za pank koncert

  1. Uopšte ne morate da nosite DM’s ili slične čizme. Nosite ono šta vama odgovara. Možete nositi i rokerske čizme, patike (ne baš sportske patike, ali „Starke“ mogu da prođu) ili čak i sandale. Zašto da ne, ako je koncert tokom leta?
  2. Majica omiljenog benda. Po mogućstvu uz telo, sa obaveznim prilagođavanjem – da li ćete joj skinuti rukave, proširiti okovratnik, napraviti rese ili rezove po njoj, vaš je izbor.
  3. Uske pantalone ili farmerice. Jednobojne (u bilo kojoj boji, a zaista sve boje dolaze u obzir – što napadnije, to bolje) ili karirane. Možete ih mestimično izbledeti, ako želite taj vintage look, ili napraviti rese na njima (Kako iscepati farmerke)
  4. Danas je pank kultura prihvatila i široke pantalone, sa džepovima sa strane. I muškarci i žene ih nose sa spuštenim strukom, kako bi se videle bokserice, mada taj fazon baš nije tipično pankerski.
  5. Prsluci su sjajan detalj. Kožni ili teksas, ako su pritom stari, onda još bolje.
  6. Od jakni se nose teksas jakne, uske kožne strukirane jakne i kaputi. Danas se, recimo, nose i takozvane „vijetnamke“, vojne maslinaste vetrovke, ali sa njima ćete više izgledati kao socijalni slučaj, nego kao panker. Kišni kaput takođe nije loša ideja, ali ga morate obogatiti detaljima.
  7. Devojke imaju veći izbor prilikom biranja odeće, kao i obično. Neobične čarape, karirane suknjice, mreže i mrežice, šortsevi, rukavice . . . Izbor je ogroman. Boje koje uglavnom dominiraju su crna, crvena i denim plava, ali kako pank važi za kulturu bez pravila, tako i vi treba da se oblačite po sopstvenom nahođenju, uz prepoznatljve detalje.
  8. A sada o detaljima – ti detalji su najbitinija stvar u celoj odevnoj kombinaciji. Što više metala po sebi, nekonvencionalnog i originalnog nakita, bespotrebnih detalja i bedževa. Poenta panka je slanje stava, a vi vašom kombinacijom želite da pošaljete poruku da ne prihvatate ustaljene norme (najpre oblačenja, pa onda ostalo). Bedževi neka nose poruke koje vi podržavate, majice i jakne takođe. Lanci se nose kao ogrlice, narukvice, kaiševi, pertle… Kravate, čitave ili delimično uništene. Zihernadle se nose i kao ukras na odeći, ali i kao ogrlice ili minđuše.
  9. Kod frizura uopšte nema pravila. Nose se i duge i kratke kose, u apsolutno svim bojama i ne postoji podela na muške i ženske frizure. Dve vrste frizura, međutim, dominiraju, a to su takozvana čirokana (ili mohawk) i obrijana glava. Oba stila se odnose i na muškarce i na žene. Danas su svi ti stilovi toliko evoluirali, pa je moguće i obrijati glavu samo do pola, mestimično ili praviti šiljke i pramenove od dugačke ili kratke kose. Neobični rezovi i asimetrija su samo jedni od predloga.
  10. Lakovi za nokte ovde nisu ograničeni samo na žene. Ako baš niste sigurni, onda se opredelite za „siguricu“ tj. crni lak za nokte.
  11. Šta god iskopate od stare odeće iz ormara, dobrodošlo je ovde. Pantalone od tvida isečene na kolenima i „pojačane“ metalnim detaljima i lancima su potpuno pank. Stari sakoi takođe. Od njih možete napraviti i prsluke koje ćete ukrasiti bedževima ili vezom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Kako pronaći zadovoljstvo u metal muzici

Dok većina ljudi povezuje metal muziku sa gomilom momaka koji vrište i stvaraju neartikulisane zvuke, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *