Kako izraditi ždrala od papira (origami)

Origami je drevna japanska veština savijanja papira u obliku raznih predmeta, cveća, životinja. Bez makaza, lepka i dugih rekvizita. Samo od papira. Japanci neguju viševekovnu tradiciju izrade origamija, koja se prenosila sa koleno na kolena, sa roditelja na potomstvo.

Dobio je planetarnu popularnost posle priče koja je obišla svet – o devojčici Sadako, iz Hirošime, obolele od leukemije, koja je u želji i nadi za ozdravljenjem počela da pravi svojih 1000 ždralova.

Postoji verovanje da će se želja ispuniti onom ko napravi 1000 ždralova od papira.
Ždral ima važno mesto u japanskoj tradiciji. Predstavlja simbol dugovečnosti i besmrtnosti. Veruje se da donosi sreću, znak je čistoće, vernosti, lepote i ljubavi.
Kako napraviti zdrala od papira

Kako izraditi ždrala od papira

  1. Ždral je jedan od jednostavnijih trodimenzionalnih origamija koji se uz malo umeća može napraviti za nekih 5 minuta. Neophodna je šema, crtež kojim je prikazana izrada, korak po korak, a šta još treba imati u vidu, pri izradi origamija pročitajte u narednih nekoliko koraka:
  2. Biće vam potreban papir oblika kvadrata, koji predstavlja bazu za većinu figura. Mora biti pravilan kvadrat da bi se preciznim savijanjem dobila prava figura.
  3. Ako prvi put pokušavate da napravite ždrala ili vam je ovo prvi susret sa origamijem uopšte, dobro bi bilo da uzmete kvadrat većih dimenzija ( npr. 20 x 20 cm). Veličina papira je proizvoljna.
  4. Izaberite ravnu radnu površinu. Smestite se udobno, sedite za sto, jer ako budete pokušavali da savijate papir na kolenima, nećete napraviti lepog ždrala. Kad se izveštite moći ćete da ga savijate i u vazduhu bez podloge.
  5. Proučite priloženu šemu. Videćete da su početni koraci laki, a da sa napredovanjem ždrala postaju komplikovaniji i zahtevaju veći nivo spretnosti. Pratite smer strelica. One su najvažnje, jer pokazuju u kom se smeru savija papir.Origami sema
  6. Savijajte papir uredno, prateći korake na šemi. Ovde nema mesta improvizaciji. Morate slediti poteze istim redosledom i savijati na identičan način kao što je nacrtano.
  7. Potrebno je biti precizan pri svakom koraku, savijati papir tako da se ivice papira dodiruju u potpunosti. Ne sme da štrči ni za milimetar, jer će se narednom koraku videti odstupanje od 2 mm, a u nekom sledećem nećete moći presaviti kako treba. Zato, pažljivo.
  8. Ivice moraju biti oštre. Ne ostavljajte polusavijen papir po ivici. Morate prstima kliziti duž linije savijanja, sve dok ne bude oštra. Upotrebite i nokte.
  9. Koristite papir namenjen za pravljenje origamija. Ovo je specijalna vrsta papira, Vaši papir. Nešto je tanji, ali se ne cepa lako. Ako ne možete da ga nađete može poslužiti i običan papir, beli ili u boji.
  10. Lakše ćete pratiti korake ako uzmete papir koji je različito obojen na svakoj strani. Tako se umanjuje mogućnost greške, a i figure su veselije kad su šarene.
  11. Ako vaš prvi ždral i nije ispao savršeno kao na slici nije strašno. Pokušajte ponovo.
  12. Ako ste sledili savete i gledali u šemu, napravili ste ždrala. Sada još samo da isto ponovite 999 puta i ispuniće vam se želja.
  13. Pokloniti ždrala znači poželeti nekom sreću, obavezati se na vernost. 1000 ždralova u kući su moćna amajlija za domaćine. U Japanu se pokanjaju mladencima za hiljadu godina sreće i napretka.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

crtanje pejzaza

Kako nacrtati pejzaž

Ako niste imali priliku, sada imate! Naučite da crtate pejzaž kao profesionalni slikar. Kako nacrtati …

2 komentari

  1. Ovo sam oduvek htela da znam kako se pravi hvala na savetu pokusacu da napravim.

  2. Avatar photo

    extra je uputstvo!
    hajde jos! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *