Kako teče procedura kod prestanka radnog odnosa

Od kako nam je kriza došla u goste, otkaz nije nešto što se dešava samo „nekom tamo“ koga možda poznajete ili ne poznajete. Otvaraju se i zatvaraju firme, uvodi se evropski radni standard sa neverovatnim radnim vremenom i domaćim minimalcima, stvara se tempo koji malo ko može da podnese. Zbog toga se radnici često i menjaju, smenjuju se, odustaju od tromesečnog neplaćenog probnog rada, a oni koji izdrže tempo, pristaju da rade za sitan novac. Ako imate tu nesreću da baš u vašoj firmi postoji višak radne snage, a vi niste ničiji kumić, sestrić, bratanac ili poltron neke stranke, onda pročitajte tekst. Čak i u otkazu imate neka prava koja poslodavac uglavnom pokuša da vam uskrati, nadajući se da ili ne znate ili ne smete.
Prestanak radnog odnosa

Kako teče procedura kod prestanka radnog odnosa (otkaza)

  1. Pre otkaza vam sleduje pismeno obaveštenje od poslodavca da bi vaše radno mesto moglo biti ukinuto ili da biste mogli dobiti otkaz. Poslodavac je dužan da vas obavesti o razlozima i da vam pruži priliku da stvar popravite, ako je do vas. Period između tog obaveštenja i rešenja o otkaza bi trebalo da bude oko 3-6 meseci.
  2. Otkaz vam se uručuje pismeno i lično, a u izuzetnim slučajevima ga poslodavac šalje na vašu kućnu adresu. Ako baš nije mogao da dođe u kontakt sa vama i da vam lično uruči otkaz ili ako ste odbijali da prihvatite otkaz, onda će poslodavac rešenje o otkazu objaviti na tabli za obaveštenja. U tom slučaju, vaš otkaz počinje da teče osam radnih dana od dana kačenja na tabli.
  3. U slučaju da ste pismeno rešenje o otkazu primili u ruke, trebalo bi da ga potpišete i stavite datum kada ste ga primili, ako datum nije unet.
  4. To što ste primili pismeno rešenje o otkazu, ne znači da je taj dokument potpuno u skladu sa zakonom. Pažljivo ga pročitajte, razmislite o tome da li su obrazloženja o otkazu opravdana i proverite da li na kraju stoji pouka o pravnom leku.
  5. Pouka o pravnom leku je obaveštenje o pravnim mogućnostima koje su ti dostupne u slučaju da smatraš da je otkaz nepravedan ili nezakonit.
  6. Od momenta kada si prihvatio rešenje, tvoja radna obaveza je završena, a poslodavac je dužan da ti u roku od mesec dana isplati sva dugovanja.
  7. Dugovanja koja ti je poslodavac dužan su neisplaćene zarade, nagrade, nadoknade, otpremnine i eventualno novčana nadoknada za neiskorišćeni godišnji odmor.
  8. Ako zbog otkaza ili odluke poslodavca nisi iskoristio godišnji odmor tekuće godine, onda se možeš dogovoriti sa poslodavcem da najpre iskoristiš godišnji odmor, pa da ti prestane radni odnos ili da ti isplati neiskorišćeni godišnji odmor u potpunosti ili da ti sastavi potvrdu o neiskorišćenom godišnjem odmoru koja će ti obezbediti da taj godišnji iskoristiš kod sledećeg poslodavca.
  9. Ova treća varijanta ti je medveđa usluga, jer niti treba da razmišljaš o godišnjem odmoru onda kada tek treba da se dokažeš na novom poslu, niti će se novom poslodavcu svideti ta odluka.
  10. Posle otkaza, sa overenom radnom knjižicom i ostalim dokumentima odlaziš u nacionalnu službu za zapošljavanje (Biro za nezaposlene) i tamo ćeš se ponovo prijaviti u evidenciju. Od vrste otkaza zavisi da li ćeš imati pravo na nadoknadu od države ili ne.
  11. Vratimo se na „pravni lek“. Ako iz bilo kog razloga smatraš da je otkaz nepravedan ili nezakonit, imaš nekoliko rešenja.
  12. Otkaz je nezakonit ako si otpušten/a zbog bolovanja, godišnjeg, porodiljskog odsustva. Takođe je nezakonit ako se kao razlog otkaza pominje tvoje angažovanje u štrajku ili sindikatu zaposlenih, tvoja nacionalnost, pol, jezik, invaliditet. Nezakonit je i ako poslodavac kao razloge otkaza pominje neke faktore koji su u firmi potpuno nepoznati, ali „zvuče“. To može da bude pominjanje pravilnika firme i ispunjenje norme, a da u firmi ne postoje ni pravilnik ni norme.
  13. Kome da se obratiš za pravnu pomoć? Neophodno je da se najpre obratiš sudu. Sudu se možeš obratiti najkasnije 90 dana nakon uručivanja otkaza. Osim tužbe koju si sastavio, neophodno je da predaš i kopije ostalih bitnih dokumenata koji se tiču tvog radnog odnosa.
  14. Nakon suda, možeš da sastaviš i prijavu Inspekciji rada. Inspekciji možeš da se obratiš i ako si „radio na crno“, ali pod uslovom da je firma u kojoj si radio, legalna. Prijava Inspekciji rada se podnosi usmeno pred inspektorom koji pravi zapisnik ili pismeno. Obavezno ponesi sva potrebna dokumenta. Tvoj identitet u prijavi ostaje „tajna“ između tebe i inspekcije, odnosno tvoj poslodavac nikada neće moći da sazna da si ga baš ti prijavio. Anonimne prijave ne postoje, jer ti u svakoj Inspekciji i svakoj prijavi moraš ostaviti svoje podatke, ali je Inspekcija dužna da ih čuva. Osim toga, Inspekcija ne sme poslodavcu ni da kaže da li ga je neko uopšte prijavio.
  15. Od momenta tvoje prijave, Inspekcija će u roku od 15 dana do mesec dana ispitati informacije i dokaze, a tebe obavestiti o rezultatima. Ovo može trajati i duže, ako je glavno sedište firme u drugom gradu ili ako je inspektorima potrebno više vremena da utvrde sve činjenice. Inspektori će za svaku nepravilnost poslodavcu napisati prekršajnu ili krivičnu prijavu, obavestiti sve druge organe kojih se pronađeni prestupi tiču. Za svaku nepravilnost mogu da kazne poslodavca do milion dinara po prestupu/prekršaju.
  16. O svojoj finalnoj odluci će te Inspekcija obavestiti na vreme, a ti ćeš njihova rešenja priložiti tužbi koju si već podneo sudu ili ćeš napisati još jednu tužbu. Posavetuj se o ovome sa pravnikom. Ako nemaš novca za pravnu zaštitu, možeš savet potražiti u besplatnim pravnim službama. Njih ćeš uglavnom naći u zgradi Opštine svakog grada u Srbiji ili ćeš tamo naći informacije za druge besplatne pravne službe.
  17. Ako Inspekcija rada zaključi da si nezakonito otpušten, mogu da nalože poslodavcu da te vrati na posao, ako ti to želiš. Pritom će ti poslodavac uplatiti sve zaostale zarade koje si propustio od otkaza. Ako ne želiš da se vratiš na posao, onda će ti poslodavac opet uplaćivati nadoknadu, dok sud ne donese konačnu odluku. Ovi „detalji“ će se razlikovati od slučaja do slučaja, ali je suština ista – tebi poslodavac duguje novac. Koliko – zavisi od pojedinačnog slučaja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *