Kako se boje jaja za Uskrs

Uskrs je jedan od dva najveća hrišćanska praznika i jedan od omiljenih dečijih praznika. Prethodi mu 40-dnevni post, koji osim odricanja od određene hrane podrazumeva i sudržavanje od loših misli i dela. Osim produhovljenja, post ima i praktični cilj – „oporavak“ organizma od masti koje su se nakupile tokom zime. Nekada su se jaja sibolično bojila samo u crvenu boju i lukovinu, a danas su načini toliko šaroliki da se teško mogu svi nabrojati. U ovom tekstu će osim i ideja i predloga, biti pomenuti i načini bojenja prirodnim bojama.
Kako se boje jaja za Uskrs

Kako bojiti jaja za Uskrs

  1. Boje u prahu (kesicama).
    Ove boje se uglavnom rastvaraju pre upotrebe, ali ako ste kreativni, možete ih koristiti i nerastvorene. Ako ih rastvarate, prilagodite količinu vode i jaja uputstvu na kesici. Ako želite intentizvniju boju, onda stavite manje jaja ili više kesica, a postupite obrnuto ako želite pastelnu svetlu boju. Boju možete rastvoriti pa je dodati u posudu u kojoj već kuvate jaja, a možete boju posebno skuvati i onda kuvana jaja dodavati jedno po jedno, da se još malo „dokuvaju“. Postoji varijanta i da već ohlađena skuvana jaja umačete u boju.Ako se odlučite za umakanje jaja u boju, onda ne morate staviti celo jaje u boju, već samo deo, a drugi deo jajeta umačite u druge boje. Tako će jaje biti šareno.
  2. Umesto boja u prahu, možete koristiti i tečne boje. Tečne boje se takođe mogu dodavati u vodu u kojoj se jaja kuvaju, može se posebno rastvoriti ili možete četkicom bojiti svako jaje posebno.
  3. Jaja možete bojiti i vodenim bojicama i temperama. Birajte one boje koje su na bazi vode i da su neotrovne, u slučaju da vam boja prodre u jaje ili da se boja rastopi tokom jela.
  4. Šare na jajetu možete praviti na sledeće načine – jaje koje ste već obojili bojom u prahu ili tečnom bojom, možete ukrasiti šarama od sirćeta. Potrebno je da malo sirća stavite na tacnu, umačete čačkalicom ili jako tankom četkicom i onda sirćetom pravite šare po jajetu. Sirće skida boju i ostaju šare.Šare možete praviti i voskom – olovke od voska možete naći svuda, njima možete crtati po nekuvanom jajetu i onda ga spuštati u boju ili možete crtati po vrućem kuvanom jajetu kada se olovka od voska topi i ostavlja trag po jajetu. Ako baš ne možete da nađete olovke od voska predviđene za bojenje jaja, koristite dečije voštane bojice na isti način. Ove dečije bojice možete koristiti i na sledeći način – istopite ih i onda iglom nanosite tanke slojeve istopljene voštane bojice na jaje.

    Jako lepe šare možete dobiti i ako naberete zanimljive cvetiće i listiće, stavite ih na jaje i pričvrstite koncem ili ubacite jaje u stare najlon-čarape. Nakon kuvanja u boji, taj listić ili cvetić morate odmah skloniti sa jajeta (dakle, dok je vruće), inače se biljka zalepi i nećete je uspeti ukloniti, a da ne oštetite jaje.

    Ako volite da pravite šare u najlon čarapama, možete praviti šare od debelog papira, selotejpa ili kolaža, lepiti ih na jaje, onda jaje u čarapu, pa u boju.

    Na već obojeno jaje, možete namotati deblji pamučni konac, a onda konac natopiti nekom kontrastnom bojom i tada će na jajetu ostati šare od konca.

  5. Jaja možete ukrasiti i dekupaž tehnikom – delove ukrasnih salveta isečete i zalepite ih na jaje lepkom na bazi vode.
  6. Ovim lepkom na bazi vode (to je bilo koji dečiji lepak) možete na jaje lepiti i oči, uši i šljokice.
  7. Lepkovi sa šljokicama su takođe na bazi vode, pa možete i njih koristiti za ukrašavanje. Ove šare vrlo lako mogu da otpadnu sa jajeta, pa gledajte da ne nanosite debele slojeve.
  8. Boje u prahu možete koristiti i nerastvorene, evo kako – uzmite parče aluminijumske folije, nagužvajte i napravite neku vrstu činije. U nju pospite malo boje u prahu, dodajte kap vode i onda uvijte jaje u tu foliju. Šare će biti vrlo zanimljive kada jaje odvijete.
  9. U istu foliju možete dodati parčiće salveta koje ste prethodno natopili nekim bojama (bojama za jaje, temperama ili slično), onda opet jaje umotati u tu foliju na par minuta i jaje će imati mozaičnu šaru u nekoliko boja kada ga izvadite.
  10. Ako ste spretni sa četkicama i bojama, slikajte po jajima – obojenim ili neobojenim, ali već kuvanim.
  11. Možete probati da šarate jaja lakovima za nokte, ali samo ako ta jaja nećete davati deci. Ne znamo da li bi nešto od laka moglo da prodre u unutrašnjost jajeta, pa da onda ne rizikujemo.
  12. Štraseve i sjajeve za jaja danas možete kupiti u svakoj prodavnici i onda ih koristite isključivo prema uputstvu na kutiji.
  13. Ako želite da jaja bojite na prirodan način, evo par ideja za različite nijanse:
    • za narandžastu i žutu boju koristite lukovinu. Lukovinu ćete koristiti isključivo od luka koji ste sami kupili. Nikako nemojte ljuštiti luk u prodavnici i onda samo tu koru od luka nositi kući – zato što to nije lepo, a jako je sebično. Znate da luk bez ljuske brzo propada i tako ćete upropastiti i luk u prodavnici i ostalima koji ga budu kupili za jelo.
    • za tamnu boju jaja, možete koristiti ljusku od oraha. Ovde se misli na onu prvu, zelenu ljusku.
    • za svetlo plava jaja koristite narendani crveni kupus.
    • za roze i ljubičasta jaja je najbolji sok od cvekle.
    • za crvenkaste nijanse možete koristiti i čaj od hibiskusa, ali morate iscepati nekoliko kesica čaja.
    • za zelene nijanse možete koristiti koprivu u kombinaciji sa zelenim čajevima, recimo nanom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

Jedan komentar

  1. aKO KORISTITE LUKOVINU ZA PRILIKOM FARBANJA,NECETE DOBITI ZUTU BOJU,VEC BRAON.zUTU BOJU MOZETE DOBITI OD NARANDZINE KORE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *