Kako umesiti testo za hleb

Pre nego što nastavite sa čitanjem, da vam kažem da je ovaj način mešanja testa mene naučila moja stara baka, pa ja htedoh da i sa svima vama to podelim. Pažljivo samo čitajte i biće lako ispeći hleb za doručak, ručak, večeru :)
Testo za hleb

Kako umesiti testo za hleb

  1. Uzmete neku činiju koja je malo veća, u nju sipajte tri pune činije brašna (činije koje su malo manje).
  2. Na sredini činije u kojoj je brašno, napravite malo udubljenje u brašno, i u tom udubljenju staviti dve kafene kašičice soli, i jednu kafenu kašičicu šećera.
  3. U neku posudu koja vam je pri ruci sipajte jednu ipo činiju vode (mala činija kojom ste sipali brašno), i u njoj staviti kvasac, jednu kockicu, da se rastopi.
  4. Vodu u kojoj se rastopio kvasac postepeno je naliti u brašno. Smesu za testo mešati varjačom tri do četiri minuta.
  5. Dodati malo brašna, izvaditi varjaču iz testa, i mesiti rukom dok se testo ne sjedini i napravi na „loptu“.
  6. Testo ostaviti da naraste do vrha činije. I obavezno ga pokrijte nekom krpom.
  7. Naraslo testo treba razmesiti. Uzmite brašno u jednu šaku i razbacajte po testu. Zatim razmesujete testo isto kao kada ste ga i mesili, rukom.
  8. Neophodan vam je pleh ili neka tepsija. Premažite tepsiju ili pleh uljem i testo iz činije prebacite u tepsiju ili pleh.
  9. šporet uključite na 180 stepeni i testo pecite 30 minuta. Nakon što izvadite gotov hleb iz rerne, isprskajte ga malim kapljicama vode i prekrijte ga krpom.
  10. Kada se hleb ohladi, isecite ga i uživajte u svakom zalogaju. PRIJATNO!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Andjela Radenkovic

Avatar photo
:]

SLIČNO

Kako se bira i čisti riba

Riba je dokazano jedna od najzdravijih namirnica u ishrani. Riblje meso je bogato belančevinama, jodom, …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Mozete preko hleba koji ste upravo izvadili iz rerne,staviti kesu,plasticnu dok je hleba svez i vruc,kako bi posle bio meksi. :] Recept je cool B)

    • Avatar photo

      Donnie, svakako da ovo što ste naveli nije preporučljivo. Hleb koji je vruć nikako ne bi trebalo prekrivati kesom, pogotovo ne plastičnom, jer će kora hleba promeniti svoj volumen i izgled, a kesa će se istopiti.
      Hleb koji je vruć je potrebno ostaviti sa strane dok se ne ohladi, osim ako ne postoji potreba za konzumiranjem dok je vruć :D.
      Da bi hleb ostao što duže svež i mekan, preporučljivo je da se čuva u posebnim posudama za hleb ili u platnenim kesama tj. torbama.

  2. Avatar photo

    Hahahah!ovako.Meni se to preporucljivo uspelo i tako radim svaki put kada napravim hleba,Kesa se na topi na te uslove,naravno,plasticna kesa,ne kartonska :D .Plasticna kesa kao plasticna da bi se prilagodilo hlebu i da onu toplotu koju hleba ispari da kesa vrati u hlaba i da ga omeksa.Da li je bitan volumen hlaba?Ja sam naravno napisao kako bi hleba bio meksi ;) ,A sta ako nema neko platnenu kesu?Meni se sa najobicnijom kesom pokazalo uspesni i kompaktno bez topljenja kese..

  3. Avatar photo
    Daliborka Pitulic

    Dovoljno je obicnu cistu kuhinjsku krpu ovlaziti vodom i u nju umotati hleb. To je zaista neophodno ako hocete finu mekanu koru o koju necete lomiti zube:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *