Kako našminkati usne

Potrebno je malo veštine i prakse da se tanke usne pretvore u zanosne, pune, rumene usne koje privlače poglede. Pravilnim šminkanjem se mogu korigovati nepravilnosti, sakriti nedostaci, a istaći lepota usana.
Kako ćete se našminkati često diktiraju trendovi, koji ne smeju biti slepo praćeni, jer jednostavno ne stoji svakome predložena boja ili način šminkanja. Zabavno je isprobavati najrazličitije sjajeve i ruževe, ali ipak se treba držati nekih pravila, kako bi izbegli „papagaj“ izgled.
Sminkanje usana

Kako našminkati usne

  1. Prvo i najvažnije!
    1. Usne treba da su pre svega zdrave i negovane. Tada ih je lako „doterati“ sa minimalnim količinama šminke.
    2. Nikako ne treba nanositi boju na ispucale, dehidrirane usne, jer će se tako neravnine jače primećivati, što nikako nije cilj.
  2. Koji ruž odabrati?
    Postoji mnogo vrsta, mnogo proizvođača koji nas namame svojim reklamama. Često postoji dilema za koji se tačno odlučiti. Postoje mat ili sjajni, sa sedefastim sjajem, šljokicama, metalnim sjajem… ili kombinacija navedenih vrsta. Odluka je laka kada se proveri na usnama.

    • 1. Sedefasti i sjajni ruževi su zanimljivi, intrigantni, za one koji vole da se igraju. Samo za negovane i zdrave usne. Ispucale i suve usne će izgledati još gore, ako se potencira sjaj.
    • 2. Mat ruževi su često vrlo suvi, pa ih treba naneti na usne namazane balzamom za negu usana. Nemaju sjaj, ali se preko njih može naneti malo sjaja, najbolje samo na srednju trećinu usana.
    • 3. Ruž sa hidratantnim svojstvima namenjen je suvim i osetljivim usnama. Sadrži sastojke kao što su vitamin E, glicerin, koji pre svega neguju i štite usne, a pri tom ih ulepšavaju. Mana im je što se lako skidaju, pa se moraju poravljati ili često ponovo nanositi.
    • 4. Trajni ruževi besprekorno stoje satima po nanošenju. Možete opušteno i jesti i piti, jer će ruž ostati na mestu. Međutim, ova vrsta ruža je jako suva, pa nije dobar izbor za osobe sa osetljivom kožom. Usne će biti dehidrirane i naborane. Čak se može dogoditi i da ispucaju i krvare u nekim ekstremnim slučajevima. Neophodna je dobra hidratacija usana, pa tek onda korišćenje dugotrajnog ruža.
    • 5. Sjajevi za usne su alternativa ruževima i postoje u bezbroj nijansi, od bezbojnih preko mat ili sjajnih svih mogućih boja. Izgledaju prelepo, presijavaju se na svetlu i deluju prirodno. Mana im je što se lako skidaju, pa je neophodno stalno ih popravljati. Uglavnom su jako lepljivi, pa treba paziti da ne „pojedete“ sopstvenu kosu.
  3. Kako naneti ruž ili sjaj za usne?
    Ukoliko želite da učinite svoje usne punijima treba uraditi sledeće:

    • 1. Pre stavljanja ruža usne se uokviruju olovkom, koja treba da je približne boje ruža. Ukoliko se želi naglasiti gornja usna može se olovkom odstupiti 2-3 milimetra od konture usana, iscrtavajući liniju tik iznad usne.
    • 2. Na usne naneti ruž u željenoj boji, vodeći računa da tamne nijanse vizuelno istanjuju usne. Zato je preporuka da osobe sa tankim i malim usnama radije odaberu neku svetiju nijansu ili koriste ruž u boji usana. Ruž se nanosi ravnomerno na usne, pritom pazeći da se ne pređe olovkom iscrtana linija.
    • 3. Najbolji efekat punijih usana se postiže kada se koriste dve različite nijanse ruža, pri čemu se svetlijim namažu sredine gornje i donje usne, a željena ,tamnija nijansa se nanosi više prema uglovima usana.
    • 4. Kada se ruž osuši, staviti preko njega neki sjaj za usne, bezbojan ili slične nijanse kao ruž. Sjaj nanešen na centralni deo usana daće utisak punoće. Posebno ako sadrži šljokice. Preterivanje sa sjajom odnosno mazanje celih usana daće izgled „masnih usana“.
    • 5. Umesto sjaja možete se poslužiti senkom za oči. Naneti prstima na sredinu usana sedefastu senku, koja je za nijansu svetlija od ruža. Može se stavljati bela, srebrna, zlatna, bilo koja boja samo da je sa šljokicama.
    • 6. Usne će izgledati lepo i negovano i kada se na njih nanese samo balzam, a prethodno se uokvire olovkom u boji usana.
    • 7. Umesto ruža, usne se mogu ispuniti olovkom u potpunosti. Na usne se može naneti i korektor u boji tena. Tako će se postići prirodni izgled bez imalo boje. Preko korektora opet naneti malo sjaja, na centralni deo usana.
    • 8. Ruževi sa 3D efektom, sa efektom ogledala privlače svetlost i čine usne punijima. Oni su sami po sebi, bez dodatnog truda odgovorni za punije usne.
  4. Ako smatrate da su vam usne prevelike i želite da izgledaju tanje:
    • 1. Olovkom u boji ruža ili malo tamnijom iscrtati liniju usana,ali da ne prelazi prirodne konture, već milimetar unutar njih. Tako će uokvirene usne biti nešto manje nego što zaista jesu.
    • 2. Na usne naneti ruž tamnije nijanse željene boje. Mat ruž će ih dodatno smanjiti, za razliku od sjaja i šljokica koje povećavaju usne.
    • 3. Na kraju, fiksirati ruž korektorom ili puderom.
  5. Kako odabrati boju?
    Sa bojom je lako, samo treba da znate šta želite postići. Boju ruža uslovljava i boja kose, tena, kompletan make up, prilika, odevna kombinacija…

    • 1. Ako imate tanke usne trebalo bi izbegavati tamne ruževe.
    • 2. Ako imate usne nepravilnog oblika, a niste vični šminkanju, najbolje bi bilo izbegavati crveni ruž, jer on ističe konture, u ovom slučaju nepravilne, pa usne izgledaju neuredno.
    • 3. Nepogrešiv izbor su pastelni tonovi, koji daju svež izgled. Nijanse roze ili boje breskve će osvežiti kompletno lice.
    • 4. Ruževi boje mesa dodatno će naglasiti usne i dati im boju i punoću. Posebno ako su usne prirodno blede i bez boje.
    • 5. Tamne boje smanjuju debljinu usana, pa ih nije dobro naneti na cele usne, celom dužinom, osim ako ne želite da smanjite dimenzije svojih usana. I u tom slučaju nanesite na kritične delove taman ruž, a na ostatak usana svetlije tonove. Tada treba naneti taman ruž na ivice i na sredinu gornje,o dnosno donje usne, pa ih u celini preći svetlijom nijansom ruža u istoj boji.
    • 6. Za opušten dnevnu varijantu može se samo naneti bezbojni sjaj ili balzam za usne, na olovkom uokvirene konture u boji usana. Za večernju šminku su odlične malo tamnije njianse (bordo, ljubičaste ,braon…), ali vodeći računa o tome da će one smanjiti usne, treba se poslužiti nekim od trikova za postizanje punoće usana.
    • 7. Na kraju, izbor boja i vrste ruža/sjaja zavisi od želja, trenutnog raspoloženja i prilike za koju se treba doterati, pa je sva ova pravila dozvoljeno prekšiti. Jedino je važno biti zadovoljan sobom!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Od stvari će vam trebati: , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Jedan komentar

  1. Avatar photo
    Daliborka Pitulic

    Odlicno napisano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *