Kako uraditi kućni alergo test

Ako imate alergije, onda vam je poznato koliko mogu biti neprijatne, naporne i uporne. Alergotestovi u laboratorijama su relativno precizni, skupi i naporni, ali ako iz bilo kog razloga niste u prilici da se testirate regularno u laboratoriji, evo predloga kako da odradite svoj „kućni“ alergo test. Jedino što vam treba je dosta vremena, ako želite da što tačnije utvrdite šta je vaš alergen.
Alergo test

Kako uraditi kućni alergo test

  1. Najpre morate da kategorišete svoje alergijske reakcije – da li je to kijanje, kašljanje, gušenje, oticanje nekih delova lica, pojačana sekrecija nosa, izlaženje plikova po telu, svrab… ?
  2. Zatim pokušajte da izdvojite verovatne alergene. Vrlo je mala šansa da ste baš na sve alergični. Zato treba da utvrdite kada vam se javljaju alergije, šta ste radili u tom momentu javljanja alergije, kao i par sati pre toga. Gde ste bili, šta ste udisali, šta ste jeli, pili, dodirivali.
  3. Kada odredite na koju grupu alergena treba da se orjentišete, onda bi trebalo da odradite malu proveru, odnosno da sebe svesno izložite uticaju alergena za koji sumnjate da vam izaziva alergije.
  4. Da bi „rezultat“ bio što tačniji, vaš organizam ne sme biti pod uticajem antihistaminika, jer bi to moglo da oteža izazivanje reakcije i da ne dobijete rezultate ili da dobijete pogrešne rezultate.
  5. Ako sumnjate da je vaš alergen polen, treba da se tokom situacije u kojoj počinju vaše alergijske reakcije setite polena pod čijim ste uticajem verovatno bili. Sada sve kreće da cveta, polen leti na sve strane, može biti bilo šta. Ali ipak je moguće odrediti – ako vam se reakcije dešavaju na poslu, probajte da obratite pažnju na rastinja oko vašeg radnog prostora. Ako vaša kijanja, kašljanja i slično počinju na putu do prodavnice, obratite pažnju pored čega prolazite – možda lipa, topola i slično.
  6. Kada vaše alergijske reakcije kreću onda kada ste kod kuće, verovatno je vaš alergen u kući. Mogu da budu grinje, prašina, polen neke biljke koju gajite, vuna, pamuk, sintetika, neka plesan ili buđ, dlaka vašeg ljubimca… U slučaju životinjske dlake morate da se setite da nije dlaka ta koja direktno izaziva alergiju, već ono što je na dlaci – paraziti, pljuvačka, prljavština… Ako vaš ljubimac ne izlazi napolje, odnosno ako je on isključivo kućna životinja, onda je malo verovatno da je vaš ljubimac izvor vaše alergije. U slučaju ostalih kućnih alergena, proverite oprezno njihov uticaj na vaš organizam i to jedan po jedan. Kada ga konačno otkrijete, onda ga eliminišite iz vaše sredine.
  7. Ako vam izlaze plikovi po telu (imate koprivnjaču, odnosno urtikariju), onda uzrok može da bude spoljašnji ili unutrašnji. U slučaju da je uticaj spoljašnji, onda je možda krivac za vašu alergiju odeća koju nosite, odnosno materijal, losion, gel za tuširanje ili sapun, možda prašak kojim perete veš ili omekšivač? Možda vam plikovi izlaze nakon što dodirujete nešto u vašoj sredini? Možda neko sredstvo za čišćenje kuće sa kojim ste u kontaktu? U svakom ovom slučaju morate posebno proveriti sve ono za šta sumnjate da vam izaziva plikove. To znači da ćete jednom u par dana svesno dodirnuti ono za šta sumnjate da je vaš alergen i pratiti svoju reakciju narednih par sati. Ako nema reakcije, sačekajte 2 dana, pa probajte sa drugim alergenom.
  8. Kada sumnjate da je uzrok vaše urtikarije (koprivnjače) unutrašnji, odnosno nešto što se pojeli ili popili, postupak je isti. Najpre ćete početi dijetu u kojoj ćete izbegavati hranu sa alergenima, kao na primer: lešnike, bademe, kikiriki, čokoladu, jaja, riba, morske plodove, paradajz, bobičasto voće, agrume, mleko, pasulj, sireve, crveno meso… Jedite uglavnom kuvanu hranu, od mesa samo piletinu par dana, od voća samo banane i jabuke. Kekseve i čajeve neko vreme izbegavajte, dok ne otkrijete vaš alergen. Sokove nikako. Ukratko, ne jedite ništa što u sebi može da ima aditive. Kada nakon nekoliko dana ove dijete „očistite“ organizam od alergena, onda probajte da ih uvodite jedan po jedan u svoj meni. Dakle, nastavljate sa dijetom, a alergene uvodite jedan po jedan sa po nekoliko dana razmaka među njima. Postupak nije naporan, ali dugo traje i rezultati će biti otkrivanje konkretnog alergena koji vama pravi problem. Zapamtite da niko nije alergičan na iste stvari, zato prilikom ovih postupaka slušajte samo vaš organizam.
  9. Uzrok pojave različitih oblika alergije može biti i stres. Na primer, vraćate se kući posle napornog dana na poslu, prolazite pored lipe ili pojedete neki keks pun aditiva i od kombinacije stresa i tog alergena vama izađu plikovi, iako niste alergični ni na šta. Poslednjih godina je ovakva situacija sve češća, odatle je jedino rešenje da probate da se ne nervirate i da probate da umanjite faktore stresa oko vas. Regularan laboratorijski alergo test u ovom slučaju može da pokaže da niste alergični ni na šta, a da vi i dalje imate alergijske reakcije. Probajte da se smirite i videćete da će vaši alergijski problemi zaista proći sami od sebe.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

3 komentari

  1. Avatar photo
    Andjela Radenkovic

    Zanimljivo je ovo… :D …

  2. Avatar photo

    Hvala na ovome! probaću definitivno! Sumnjam da sam alergičan na nekoliko stvari, nadam se da će mi ovaj tekst odkloniti svaku sumnju!

  3. Avatar photo

    Odlican tekst. :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *