Kako se pravi baklava

Baklava je stari specijalitet, slatkiš koji retko ko nije probao. Jednostavno se pravi, tako da i domaćica početnica sa lakoćom može da je ispeče.
baklava

Kako napraviti baklavu

  1. Od sastojaka je potrebno spremiti: 500g. tankih kora za pitu, oko 400g. mlevenih oraha, 1 čašu jogurta, čašu od jogurta oprati i prebrisati i ona će nadalje služiti kao mera, istu čašu šećera , čašu ulja, čašu jaja- razbijati jaja jedno po jedno dok se čaša ne napuni, obično to bude 4 krupnija jaja, ali ako su sitnija može i jedno više, kesica praška za pecivo, jednu kesicu vanilinog šećera.
  2. Za šećerni sirup treba spremiti još 5 čaša šećera i 6 čaše vode, jedan limun, ili nekoliko kesica vanilinog šećera.
  3. Pripremiti kore: otpakovati, razdvojiti ih, izabrati dve lepe, neoštećene koje treba ostaviti za odozgo. Za baklavu je najbolje izabrati korice čija veličina odgovara veličini pleha koji imamo, ili malo veće.
  4. Umutiti fil: žicom umutiti 4-5 jaja sa šećerom, ne treba ih dugo mutiti, samo koliko da se lepo razbiju, a da se ne napravi pena, dodati jogurt, ulje i kesicu praška za pecivo.
  5. Uključiti rernu na 200 stepeni. Rerna će se ugrejati dok završimo sa pravljenjem baklave.
  6. Četvrtasti, ili pravougaoni pleh podmazati uljem.
  7. U nauljen pleh staviti dve korice. Ne treba ih nabirati, savijati… osim ako su malo veće od pleha.
  8. Preko korica sipati oko pola suparske kašike fila i ravnomerno razmazati. Ne treba mnogo štedeti fil, jer ga ima sasvim dovoljno. Suparska kašika je ona velika kašika koja se koristi za sipanje supe u tanjir.
  9. Preko fila ravnomerno posuti 3-4 prepunih jelovnih kašika mlevenog oraha. Korice treba da budu lepo posute orasima.
  10. Ponavljati postupak od 4. do 6. koraka, dokle god imamo korica, fila i mlevenih oraha:
    dve korice + fil + mleveni orasi + dve korice + fil + mleveni orasi…
  11. One lepe korice koje smo izabrali na početku treba staviti kao poslednje i njih namazati sa malo fila i ne posipati orasima.
  12. Kada je slaganje korica završeno, a pre pečenja baklavu treba naseći na kvadratiće, trouglove, rombove… Veličinu parčića određujete prema vašoj želji.
  13. Staviti pleh u rernu, temperaturu smanjiti na 170 stepeni i peći je 50 minuta. Pečena baklava treba da ima boju karamela.
  14. Kad je baklava skoro pečena, spremiti šećerni sirup: U sud odgovarajuće veličine sipati 5 čaše (od jogurta) šećera i 6 istih čaša vode. Dodati sok od limuna, ili vanilin šećer, ili oba, kao ko voli…Staviti na ringlu da provri. Ne treba dugo kuvati, svega nekoliko minuta, dok šećer ne bude sasvim istopljen.
  15. Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah je, dok je još tako vruća preliti vrućim šećernim sirupom. Nećete odmah potrošiti sav sirup, preostaće malo. Sačekati da malo da upije sirup, pa pažljivo sipati još sirupa i tako dok ga sasvim ne utrošimo.
  16. Korice i orah upijaju sirup, pa će baklava da naraste.
  17. Ostaviti je da se dobro ohladi.
  18. Baklava napravljena na ovaj način je mekana, sočna i nikad preslatka.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Vesna

Avatar photo

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *