Kako osvežiti životni prostor

Proleće i prvi sunčani dani nas inspirišu da otvorimo svoj dom, provetrimo ga i oslobodimo usjatale zimske energije. Ogromna većina se upravo sada opredeljuje za „generalno čišćenje“. U tom momentu svako poželi da potpuno obnovi svoj dom, zameni stare stvari, ali nažalost – malo nas ima prilike i sredstava da to zaista i ostvari. Međutim, postoji mnogo načina da uz malo ulaganja i korišćenje onoga šta već imate, potpuno izmenite izgled svom domu i ispunite svoje prolećne želje. Sve što vam treba je da aktivirate svoju maštu.
Zivotni prostor

Kako osvežiti životni prostor

  1. Najpre bi trebalo da uzmete u obzir ono šta već imate i da vidite šta od toga možete da iskoristite. Ako želite da krečite, dovoljno je da odvojite samo nešto novca za kupovinu poludisperzije, dok četke i valjke možete da iskoristite one koje već imate.
  2. Budite hrabri i odaberite smele i intenzivne boje. Ništa ne može da promeni vaš prostor kao potpuno drugačija dominantna boja. U odabiru boja se možete rukovoditi svojim omiljenim bojama, ali nije loše da uzmete u obzir i još neke faktore.
  3. Na primer, pogledajte prostoriju koju planirate da krečite i pronađite boju koja dominira. To može da vam bude neka vrsta orjentira u odabiru boje za krečenje – odaberite tu ili sličnu boju, ili potpuno kontrastnu boju koja se slaže sa dominantnom boje vaše sobe, nameštaja..
  4. Ono šta takođe morate imati u vidu je i psihološki uticaj boja na vas i ukućane. Na primer, tople boje kao što su žuta, narandžasta i crvena su sjajan izbor za prostorije u kojoj dnevno ima najviše ljudi (društvene prostorije). Međutim, ovim istim bojama nikako nije mesto u kuhinji (posebno narandžastoj), jer pozitivno utiču na apetit, pa ukućani mogu da „nabace“ koji kilogram viška.Crvena boja je loš izbor za spavaću sobu, jer previše te boje može da izazove razrdažljivost i bes, pa da umesto strasti, u vašoj spavaćoj sobi razbudite svađe. Jedan zid obojen u crveno može, međutim, postići efekat koji želite.Pastelne boje su poznate po tome što smiruju, pa su odatle najčešći izbor za spavaće sobe, kupatila, bolnice… Previše pastelnih boja opet može rezultirati kontraefektom i izazvati apatiju, bezvoljnost, letargiju i preosetljivost.Najbolja varijanta je da logistički izaberete 2 do 3 boje koje ćete ukombinovati prilikom krečenja. Za deljenje i razgraničavanje vam mogu pomoći samolepljive trake za krečenje ili šabloni, ako ste kreativni.
  5. Najjeftinije rešenje za obnavljanje starog nameštaja je da ga presvučete u meblove zanimljivih boja. Stari mebl ne morate baciti, već možete od njega napraviti ukrasne jastučiće. Ako vam je i presvlačenje nameštaja izdatak, probajte da jednostavno promenite raspored nameštaja po sobi, dodate nove prekrivače (ili napravite nove od starih, recikliranih materijala), još ukrasnih jastučića i slično.
  6. Nove zavese možete i sami napraviti, a ako se odlučite na taj korak – u odabiru materijala nećete imati ograničenja.
  7. Svakako ćete se u ovom periodu odlučiti za pranje tepiha, a evo predloga kako da vam tepisi ostanu čisti do zime – jednostavno ih nemojte upotrebiti. Uredno ih zapakujte i odložite u podrum ili ostavu, a parket uglancajte sredstvima koji će mu povratiti stari sjaj. Prostorija bez tepiha deluje hladnije, a upravo je to ono što vam treba za predstojeće tople dane. Osim toga, prostorija bez tepiha se lakše čisti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Kako urediti dom

Kako urediti dom (feng šui)

Feng šui je drevna kineska veština koja, kao i tai či čuan, astrologija i sve …

2 komentari

  1. Avatar photo
    Dragica Majstorovic

    Tako je simpatično napisan članak da se već osećam sveže nakon čitanja. Sad je na redu stan…

  2. Avatar photo

    vrlo inspiratican članak!
    sutra kupujem materijal za nove jastučnice! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *