Kako prepraviti stari ormar

Restauracija starog ormara je odlična ideja ako želite da od starog dobijete novo bez prevelikog novčanog ulaganja. Ipak, potrebno je uložiti malo slobodnog vremena, mašte i puno truda, ali zato dobijate deo nameštaja „skrojen“ baš po vašoj meri i ukusu.
Stari ormar

Kako prepraviti stari ormar

  1. Pronađite stari ormar, stočić, staru stolicu ili natkasnu
    Bilo kakav nameštaj od drveta će biti pogodan za predstojeću restauraciju. Verovatno imate neki stočić ili vitrinu, koja, od kako znate za sebe, stoji u bakinoj sobi ili negde na tavanu, garaži i skuplja prašinu. Ako nemate ništa slično, možete potražiti kod prijatelja ili komšija. Sigurno će neko imati komad nameštaja koji već godinama planira da baci, ali ne može iz sentimentalnih razloga. E, onda se ponudite da im ulepšate dragi komad drveta i obradujete svoje prijatelje, a vi se zabavite i opustite uz prepravljanje starog u novo. Ako ništa drugo ne preostane, lako se i za malo para mođe pronaći nešto na pijacama ili antikvarnicama.
  2. Pripremite prostor za rad
    Ukoliko je u pitanju veći komad nameštaja, kao ormar ili vitrina,verovatno će zahtevati veći proctor za manevrisanje. Idealan prostor bi bila garaža ili natkrivena terasa. Podrumi bez prozora ili ventilacije nikako.

    • – Ako niste u mogućnosti da obezbedite radni prostor, pa morate to da radite u kući ili stanu, obavezno odaberite prostoriju koja se lako i brzo može provetriti. Rad sa hemikalijama može biti opasan, posebno ako se dugo udišu.
    • – Ako je vaš ormar pretežak najbolje je odmah ga postaviti na mesto gde će stajati.
    • – Zaštitite pod od eventualnih oštećenja, kapanja farbe i od prašine papirom/starim novinama ili najlonom, kako bi ste lakše očistili posle restauracije.
  3. Ocenite u kakvom je stanju vaš ormar
    • – Procenite kakvi će sve radovi biti potrebni da bi se doveo u red.
    • – Ako ga je pojela crvotočina, najbolje je da zaboravite na sve i pronađete komad od zdravog drveta. U poljoprivrednim apotekama postoje preparati koji rešavaju problem sa žižkom, pa možete pokušati da spasete drvo, s tim da ćete morati nekoliko puta da ga tretirate, a zatim da zatvorite već izbušene rupice i tek onda prepravite po svojoj želji.
    • – Proverite šarke – ako su polomljene ili labave trebaće vam nove
    • – Zakucajte, zalepite ili zamenite oštećeni deo nameštaja.
  4. Kada je ormar doveden u funkciju može da počne njegovo doterivanje tj. ulepšavanje, kreativni i zabavni deo restauracije. Pokušajte da zamislite kako želite da izgleda vaš novi ormar. Ako nemate ideja, pogledajte fotografije sličnih komada nameštaja. Odlučite se da li ćete promeniti boju ili ostaviti kakva je bila. Vodite računa da se uklopi estetski u enterijer doma. Ili baš želite da “štrči” i privlači pažnju, jer je drugačiji. Iako je verovatno reč o nekom starinskom stilu, slobodno ga prilagodite svom modernom ukusu.
  5. Poskidajte sve metalne i staklene delove
    Šarke i ručkice odvrnite šrafcigerom. Odmah stavite u kutiju, da se ne izgube. Ako su zarđali ili oštećeni zamenite ih novim.
  6. Skinite površni sloj
    • – Uz upotrebu brusilice išmirglajte površinu drveta.
    • – Koliko ćete dugo i temeljno šmirglati zavisi od toga da li treba samo da izravnate ogrebotine i skinete mrlje ili želite da skinete kompletan sloj/slojeve farbe.
    • – Stavite vrata (frontove) na stabilnu podlogu, na kojoj se neće “šetati” i brusite dok se ne skine farba ili lak, sve do drveta.
    • – Isto uradite sa ostatkom (korpusom) ormara ili vitrine.
    • – Delove nepravilnog oblika, kao npr.noge od stola ili stolice ili delove krupnog nameštaja najlaše ćete izbrusiti običnim šmirgl-papirom. Držite ga u ruci i tako prilagodite njegov oblik da dohvati svaki milimetar površine. Možete pričvrstiti šmirglu na parče drveta i tako dobiti ravnu “ručnu” brusilicu.
    • – Potrudite se da šmirglate uvek u istom smeru, mada se male nesavršenosti neće videti, ako planirate da površinu prefarbate.
  7. Obrišite prašinu
    Kada je brušenje gotovo ostaje oblak prašine u vazduhu i na površini nameštaja. Skinućete je prebrisavanjem vlažnom krpom. Treba temeljno obrisati kompletan komad, da bude potuno čist i osušen, pre nego što se nastavi dalje sa restauracijom.
  8. Nanesite prajmer
    Najveći deo posla je farbanje nameštaja. Ofarbaćete ga po želji, ali se pri tom treba bazirati na tri stvari – biće vam potreban prajmer, farba i lak. Izabraćete po svom nahođenju ili još bolje, po savetu koji dobijete u farbari.Prajmer (Primer) je osnovna, pokrivna boja koja se nanosi pre završnog farbanja. Služi kao osnovni zaštitni sloj za drvene površine Može biti na bazi vode ili na bazi ulja. Neophodan je kod prvog farbanja, odnosno ako je stara boja skinuta. Nanošenjem prajmera ćete površinu učiniti nepropustljivom za vodu.

    • – Nanesite prajmer u debelom sloju.Ukoliko je potrebno, nanesite i drugi sloj, koristeći četku ili valjak, za velike ravne površine.
    • – Sačekajte da se potpuno osuši pre nego što nastavite. Koliko treba čekati da se prajmer osuši da bi se nanela boja, pisaće na pakovanju. Obično par sati. Ispoštujte to vreme, iako ste nestrpljivi.
  9. Odaberite boje
    Akrilne boje na vodenoj bazi, alkidna boja na bazi dearomatizovanih organskih rastvarača, ekološke varijante, sjajna, mat…Ima mnogo vrsta i nekad je teško odabrati, zato se uvek posavetujte sa trgovcem.
    Odaberite vrstu premaza, a zatim i neku iz palete boja u ponudi:

    • – Transparentne boje za drvo (Lazure) pružiće dobru zaštitu, a drvo zadržava svoj prirodni izgled. Kako su providne, iako su tonirane (pigmentovane) naziraće se godovi.
    • – Akrilne boje na bazi vode su idealne, jer se lako nanose, a nisu neprijatnog mirisa. Brzo se suše i razređuju se sa vodom. Osim toga lako se skida sa četke i sa ostalih slučajno isflekanih predmeta.
    • – Emajli su premazi koji stvaraju deblji površinski sloj pri mazanju, koji ima osnovnu ulogu da štiti od natapanja drveta vlagom.
    • – Lakovi su providni, bezbojni premazi, koji stvaraju nepropustljiv, elastičan film na površini. Mogu se naneti na prajmer, bez bojenja ili biti finiš posle nanošenja boje. Mogu bit sjajni ilii ne, zavisi od efekta koji želite da postignete.
    • – Ekološke boje ne sadrže organske rastvarače, već su na bazi vode. Njihovom upotrebom se izbegava udisanje para prilikom sušenja. Nemaju neprijatan miris, pa su svakako preporučljive za nameštaj koji će stajati u sobi ili u zatvorenom prostoru.
  10. Kada ste se odlučili za vrstu farbe i laka, počnite sa farbanjem:
    • – Boja se nanosi četkom ili valjkom. Farbati pažljivo da se boja ne bi slivala i ostavljala hrapave tragove.
    • – Ako koristite boju u spreju, adekvatno zaštite sebe i okolinu od prskanja i udisanja.
    • – Sačekajte da se prethodni sloj dobro osuši, pre nego što nastavite.
    • – Završite sa jednim ili dva premaza laka, koji će starom ormaru dati sjaj novog.
  11. Kad se osuši, vratiti šarke, kukice, kvakice i sve što ste sa nameštaja skinuli i postavite vaš novi komad na neko vidno mesto. Kad vam dosadi novi izgled, slobodno sve ponovite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Sjajno :)
    Volim prepravke starog namestaja :)

  2. Da zaista sjajan članak.Sve pohvale!!!Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *