Kako popraviti rukopis

Odavno je vreme tastature zamenilo eru olovke i pera. Čak i oni koji nikada nisu išli na časove daktilografije, savladali su tehniku kucanja na tastaturi usled česte upotrebe računara i mobilnih telefona na poslu i kod kuće. Olovka piše srcem, a vi? Da li ste se zabrinuli da ćete zaboraviti pisana slova ćirilice ili latinice? Mnogi će se složiti da bi to bio znak nepismenosti. Ono što u retkim trenucima napišete svojeručno olovkom verovatno više ne izgleda lepo kao nekad. Uzrok iskrivljenog rukopisa naravno može biti i potreba da što brže pišete i skraćujete reči. Ma koji da je razlog vašeg nezadovoljstva rukopisom, ne brinite. Moguće je ispraviti ga.
Rukopis

Kako popraviti rukopis

  1. Razmislite o uzroku koji je doveo do kvarenja vašeg rukopisa, pa ako je to brzina, vežbajte sporije pisanje, bez nervoze. Ako je uzrok slaba upotreba i zaboravnost, ima više predloga šta se može učinijti.
  2. Testirajte se. Zadajte sebi diktat pri čemu nećete meriti vreme već ćete procenjivati tačnost. Zabeležite nešto što govore ukućani ili, na primer, vesti koje slušate. Zatim proverite sve greške koje ste napravili i zaokružite slova koja ste nepravilno napisali. Pronadjite u udžbeniku za osnovnu školu ili na internetu kako je pravilno. Sledeća vežba bi bila da se svakog dana setite po nekoliko reči koje počinju slovima koja ste zaboravili ili ih ne pišete lepo.
  3. Uvedite nekoliko zabavnih navika koje će ujedno doprineti i vežbanju rukopisa i eliminisanju dosade, a verovatno će se svideti ljudima u vašem okruženju. Kada budete popravili rukopis, nastavite da pišete nešto što vam je pri vežbi bilo najdraže ili vam najviše koristilo. Ukoliko ponovo prestanete da pišete ručno, uspeh nije zagarantovan.
  4. Ostavljajte ukućanima rukom pisane porukice kada negde izadjete. To mogu biti neka uputstva tipa: „dolaze kolege na večeru, kupi flašu vina „.
  5. Umesto čestitke na internetu ili telefonskog poziva, vratite se na pisanje dobrih, starih čestitki koje nose vaš lični pečat, traju duže i više se cene pošto je u njih uložen neki trud. Njihove ilustracije svojom lepotom inspirisaće vas da i slova budu napisana što lepše.
  6. Okušajte se u pisanju pesama, priča ili citata poznatih ljudi. Pošto inspiracija može doći u neobičnom trenutku ili na neobičnom mestu, olovku i papir nije teško nositi sa sobom. Nikad se ne zna, možda se u vama krije veliki talenat.
  7. Nabavite rokovnik i pokušajte da vodite dnevnik ili potsetnik. Svi će će primetiti kako ste organizovniji i bolje pamtite važne obaveze.
  8. Pratite kako vaš rukopis izgleda u različitim emotivnim fazama. Grafolozi često ukazuju na vezu psihe i motorike.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

6 komentari

  1. Avatar photo

    Tokom raspusta ne pišem toliko, pa mi se malo pokvari rukopis, ali sam uspela da ga malo popravim ;)

  2. Avatar photo

    Dacu ovo mojim djacima da procitaju, pisu kao nogama :)

  3. Ja pisem, iskreno, ruzno, kao da sam tek naucila. Pravopis i gramatika mi nisu problem, niti zaboravljena slova, vec sam bez zelje da pisem. Potrebno mi je da ispravim rukopis zato sto imam talenat za spisateljstvo. U skoli mi se desavalo da sam htela u casopis da posaljem neki moj sastav ili pesmu, cak mi je i uciteljica preporucila da ih posaljem, ali zbog ruznog rukopisa to se nije moglo izvesti. Hvala na clanku, vec sam dobila zelju da lepse pisem. Pozdrav :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *