Kako anabolički steroidi mogu narušiti vaše zdravlje

Anabolički steroidi su sintetska verzija ljudskog androgenog hormona testosterona. U današnje vreme su veoma korišćeni u sportovima koji iziskuju snagu i izdržljivost, kao na primer u bodi bildingu, te se i neosnovano nalaze u širokoj upotrebi među profesionalnim sportistima zbog svog direktnog dejstva na muskularni sistem, povećavajući mišićnu masu, snagu i stepen izdržljivosti, ali retko se pomišlja na ogroman broj neželjenih efekata koji oni mogu uzrokovati. Kada poželite da koristite anaboličke steroide zapitajte sebe da li zbog želje za većim mišićima vredi stavljati i sopstveno zdravlje na kocku?
Anabolicki steroidi

Kako anabolički steroidi mogu narušiti vaše zdravlje

  1. Muški polni hormoni, naročito testosteron, imaju androgene i anaboličke efekte. Androgeni efekti su zaslužni za primarne i sekundarne seksualne karakteristike (dubina glasa, stidne dlake, one ispod pazuha i na licu, rast penisa i testisa, agresivnost). Anabolički efekti poboljšavaju mišičnu masu, snagu, gustinu kostiju i njeno sazrevanje, adekvatan razvoj crvenih krvnih zrnca). Razlog zbog koga se zovu anaboličkim steroidima jeste zbog toga što poboljšavaju upravo anaboličke efekte na ljudski organizam, a gotovo da minimiziraju androgene efekte (ali su oni uvek prisutni!!! Steroid sa najjačim anaboličkim ima i najjače androgeno dejstvo!!!).
  2. Razlog što sportisti, naročito bodi bilderi koriste steroide, jeste što tako lako dolaze do veće mišične mase koju na normalnoj ishrani ne bi postigli tako lako. Svaki sportista, u početku, prilikom upotrebe anaboličkih steroida će primetiti poboljšanje u svom izgledu, snazi i izdržljivosti ali samo ako su povezani sa jakom motivacijom, dijetom i napornim treningom.
  3. Problem nastaje kada sportista, po zadovoljenju svojih ciljeva, treba da prestane da koristi steroide. Postoji čitav niz neželjenih dejstava koji ovi sintetski hormoni uzrokuju. Možemo ih podeliti u kratkoročne i dugoročne.

Kratkoročni neželjeni efekti anaboličkih steroida:

  1. Akne – Testosteron normalno deluje na lojne žlezde, novo-uneta količina ih dodatno opterećuje opterećuje, produkuje se više loja, pore se zapušavaju i inficiraju te uzrokuju pojavu akni.
  2. Smanjivanje (atrofija) testisa i redukovanje broja spermatozoida – Unošenjem steroida smanjuje se sekrecija sopstvenog testosterona u testisima te oni podležu atrofiji. Takođe zbog manjka testosterona (androgenog dela) doći će i do smanjene produkcije spermatozoida što sve može odvesti do sterilnosti.
  3. Gubitak kose – Muški tip ćelavosti upravo nastaje zbog dejstva testosterona preko njegovog metabolita DTH (dihidrotestosterona) na folikule kose, pojačanim unosom steroida koji daju ovaj metabolit doći će do ovog neželjenog efekta.
  4. Agresivnost – U onih koji u dužem vremenskom periodu uzimaju veće doze steroida.
  5. Ginekomastija (razvoj ženskih grudi u muskaraca) – Jetra konvertuje višak testosterona u estrogen (ženski polni hormon) koji deluje na muške grudi kao da su ženske, povećava ih.
  6. Visok krvni pritisak i holesterol – Steroidi zadržavaju vodu i so, koji povećavaju nivo krvnog pritiska. Holesterol dovodi do razvoja ateroskleroze koja može dovesti do infarkta i šloga.
  7. Neadekvatna funkcije jetre – Zbog moguće pojave tumora na jetri usled konzumiranja anaboličkih steroida. Usled poremećaja funkcije jetre može doći i do žutice.
  8. Muške karakteristike u žena – Testosteron je muški polni hormon koji se u malim koncentracijama nalazi i kod žena, ali u većim koncentracijama kod žena očigledno može prouzrokovati ovo neželjeno dejstvo.

Dugoročni neželjeni efekti anaboličkih steroida

  1. Propadanje funkcije jetre – Formiranje cisti koje zamenjuju plemenito tkivo jetre, kod osoba koje pojačano koriste steroide. Regresija je zabeležena pri prekidanju upotrebe steroida.
  2. Problemi sa srcem i krvnim sudovima – Brojna suženja i očvršćenja krvnih sudova u bubrezima, srcu, mozgu usled povećanog krvnog pritiska, mogu dovesti do šloga, infarkta, otkazivanja bubrega, formiranja patoloških proširenja na krvnim sudovima sa njihovom rupturom itd.
  3. Problemi sa mišićima – Po prestanku upotrebe steroida, mišićno tkivo se zamenjuje masnim te opada i snaga osobe koja je koristila steroide.
  4. Depresija – Predstavlja neurološki problem usled poremećaja u sintezi serotonina u mozgu.
  5. HIV – Jedna od najtežih komplikacija koja se javlja kod osoba koje dele igle prilikom upotrebe anaboličkih steroida.
  6. Povrede ligamenata i tetiva – Ligamenti ne reaguju na upotrebu steroida a mišići se uvećavaju. Prekomernom težinom tegova može doći do rupture tetiva i ligamenata koji ne mogu da izdrže povećan pritisak.
  7. Nizak rast – Kod mlađih osoba koje koriste steroide, nastaje zbog ranog zatvaranja kostiju na mestima gde se izdužuju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Vasic

Avatar photo
Dzedaj

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *