Kako sašiti ukrasnu mašnu

Ova simpatična, višenamenska satenska mašna je vrlo jednostavne izrade. Za nekoliko minuta možete napraviti mašnu koja bi vas u prodavnici mnogo koštala, dok mašna iz „kućne radinosti“ ne košta mnogo, zahteva malo utrošenog vremena, a zadovoljstvo koje ćete osetiti dok budete slušali komplimente je nemerljivo.
Ukrasna masna

Kako sašiti ukrasnu mašnu

Mašna je satenska, veličine oko 9cm odnosno širine 3cm. Kao ukras, može se zakačiti ili prišiti na bilo koji predmet-na odeću, obuću, na upakovan poklon, ukrasnu kutijicu…

  1. Za izradu mašne biće potrebno:
    • Ukrasne traka od satena (širine od 1cm i od 3cm)
    • Igla i konac
    • Makaze
    • Upaljač
  2. Iseći parče široke trake u dužini od 20cm, što ravnije.
  3. Da se ivice presečene trake ne bi oparale pažljivo ih spaliti upaljačem.
  4. Krajeve trake spojiti tako da jedan kraj preklopi drugi za 1cm.
  5. Ušiti spoj krajeva trake. Šavovi neka budu retki, ali čvrsti, nikako sitni, zbijeni, jer će spoj biti suviše tvrd i debeo.
  6. Ušiveni deo će biti centralni, središnji deo buduće mašne. Taj srednji deo treba prstima nabrati da bi se formirala mašna. Srednji deo saviti u vidu “harmonike” ili ”lepeze”.
  7. Čvrsto držati nabrani srednji deo mašne prstima jedne ruke, a drugom rukom čvrsto ušiti sredinu, tako da ostane u formi mašne.
  8. Tanku satensku traku iseći u dužini od 4cm.
  9. Odrediti stranu mašne koja će biti “lice” i sa te strane pričvrstiti tanku traku, spajajući je na zadnjoj strani mašne ili na naličju. Spoj dobro pričvrstiti prstima i ušiti.
  10. I to je to…mašnica je gotova!

Dalje, mašna se uz male dodatke može pretvoriti u ukras za kosu, broš ili se direktno prišiti na odeću, zimsku kapu ili šešir, osvežiti stari neseser ili futrolu za mobilni… mogućnosti su bezbrojne.

Broš od mašne

  1. Mašna
    • Igla za broš (kupiti u radnji)
    • Lepak
  2. Naličje mašne lepkom pričvrstiti na iglu i za tren ste dobili unikatni broš, kojim se možete ukrasiti po želji i potrebi. Odlično će stajati na letnjoj haljinici ili osvežiti stari jednobojni džemper.

Ukrasi za kosu

  1. Mašna
    • Rajf, šnalica
    • Lepak, igla i konac
  2. Mašnu izraditi u željenoj boji i veličini, od materijala koji se slaže sa željenim outfit-om.
  3. Upotrebiti neki jak lepak (npr. super-lepak) da bi mašna čvrsto stajala na šnali.
  4. Kupiti rajf odgovarajuće širine i oblika. Na rajf od platna mašnu je najlakše pričvrstiti ušivanjem, a na plastični ili metalni rajf treba mašnu zalepiti lepkom.
  5. Ukoliko želite da promenite izgled rajfa pre nego što na njega zakačite mašnu, rajf ćete prethodno morati uviti satenskom trakom.
  6. Površinu rajfa namazati tankim slojem lepka. Lepljenje trake započeti na jednom kraju, a zatim namotavati traku oko rajfa, tako da se svaki naredni namotaj preklapa tek milimetar sa donjim slojem trake.
  7. Kada dodjete do drugog kraja, višak trake treba odseći, a završni deo trake dobro zalepiti za rajf.
  8. Da se ne bi oparao na krajevima rajf treba osigurati tako što će se uzeti parče trake širine 1cm i dužine 2cm, preklopiti ga u oblik kvadrata, a zatim ga navući na krajeve rajfa i čvrsto prišiti. Isto uraditi na drugom kraju.
  9. Kad se rajf osuši, mašnu prišiti na određeno mesto. Mašna se po potrebi me i slidati, pa na isti rajf staviti neka nova mašna ili drugi ukras.

Mašna za baletanke

Vaše omiljne i najudobnije baletanke su vam dosadile, ali nemate srca da ih bacite. Nema ni potrebe jer će ih samo jedan mali detalj pretvoriti u nove, uzbudljive cipelice. Za to će vam trebati:

  1. Mašna
    Izradite mašnu koja će se slagati sa bojom i oblikom cipele. Potražite neke neobične materijale za mašnu, a ako ste malo spretniji pokušajte sa recimo prevrnutom kožom. Mada će i opisana satenska mašna biti savršena.
  2. Klipsa
    Potražite metalne klipse (štipaljke) u prodavnicama šivaćeg pribora ili u tzv.hobi radnjama. Odaberite odgovarajuću veličinu i oblik koji je idealan za cipele. Ne treba da bude suviše jaka da ne ošteti baletanku, ali ni da spada.
  3. Lepak
    Jednostavno zalepite naličje mašne na klipsu, sačekajte da se osuši i isprobajte.
    Najbolja stvar je što možete staru, ali još uvek rado nošenu odeću i obuću osvežiti i dati joj sjaj novog. Mašne su dodatak koji će učiniti da se baletanke neutralne boje slažu sa vašim nakitom ili tašnom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

africki nakit

Kako napraviti afrički nakit

Kreativna ste duša i često pravite razne stvari? Ako je tako, ja ću vam ovde …

2 komentari

  1. Avatar photo

    vidjala sam dosta ovakvih uputstava..
    ovo je definitivno jedno od boljih!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *