Kako instalirati i deinstalirati programe – Windows 7

Instaliranje i deinstalirajne programa na računaru pod Windows 7 operativnim sistemom se generalno može smatrati veoma lakim. Međutim, postoji mnogo izuzetaka koji nas navode na zaključak da instaliranje i deinstaliranje programa ne treba shvatati olako. Problemi se često javljaju kod aplikacija koje su izdate pre nego što je izašao Windows 7 operativni sistem, kao i kod programa koji koriste sopstvene deinstalerske aplikacije. Prilikom instalacije programa pažljivo čitajte instrukcije i pratite šta se dešava na ekranu. Kada deinstalirate neki program otvorite folder u kom se on nalazi i pročitajte dokumentaciju koja je došla sa softverom ne bi li ste proverili da li program ima neke specijalne zahteve. Osim ovih opštih saveta treba obratiti pažnju na još mnogo detalja. U narednom tekstu nalaze se uputstva za instaliranje i deinstaliranje programa.
windows7

Instaliranje programa

  1. Ulogujte se na vaš računar kao administrator.
  2. Ako se program nalazi na disku ubacite ga u vaš dvd rom. Većina programa sama pokreće dijalog prozor sa instrukcijama za instalaciju softvera nakon ubacivanja diska. Ako se početni prozor nije pojavio, pretražite sadržaj diska, obično se fajl instalacije naziva “Setup.exe” ili “Install.exe”. Kliknite dvaput na fajl ne bi li ste pokrenuli instalaciju programa.
  3. Ako je program potrebno preuzeti sa Interneta, posetite oficijelni sajt sa linkom za preuzimanje programa. Sada je potrebno kliknuti na link za preuzimanje nakon čega se pojavljuje dijalog. Kliknite na “Open” ili “Run” ako želite da instalirate program odmah nakon završetka preuzimanja ili “Save” ako hoćete da preuzmete program i da ga instalirate kasnije. Ako preuzimate program sa neoficijelnog sajta, najbolje bi bilo da odaberete opciju “Save” i da nakon preuzimanja skenirate fajl vašim antivirus programom. Kada ste obavili proveru kliknite dvaput na fajl kako biste pokrenuli instalaciju programa.
  4. Ako je program dostupan, instalirajte ga sa mreže. Ovo može biti slučaj, na primer, sa softverom firme u kojoj radite. Kliknite na Windows Start dugme u donjem levom uglu ekrana i izaberite stavku Control Panel. Odatle izaberite stavku “Programs” i zatim “Programs and Features”. Izaberite “Install a Program From the Network” u levom meniju. Izaberite program koji želite da instalirate i kliknite na “Install”.

Deinstaliranje programa

  1. Ulogujte se na vaš računar kao administrator. Pobrinite se da program koji želite da instalirate nije trenutno pokrenut. Isključite bilo kakva antivirus skeniranja koja su možda u toku ili sačekajte da se završe pre nastavljanja. Skeniranje programa antivirusom u trenutku njegove deinstalacije može prouzrokovati greške.
  2. Kliknite na “Start” dugme i izabertite stavku “All Programs”. Otvorite folder koji sadrži program koji želite da deinstalirate. U folderu potražite “Uninstall” fajl. Kada ga pronađete kliknite dvaput na njega kako bi započeli proces deinstalacije.
  3. Ako ne postoji “Uninstall” fajl, u folderu programa potražite dokumentaciju sa specijalnim instrukcijama za deinstalaciju. Takođe, možete posetiti oficijelni sajt programa kako biste pronašli instrukcije za deinstalaciju.
  4. Ako niste uspeli da pronađete instrukcije za deinstalaciju programa, kliknite na “Start” dugme. Zatim kliknite na “Control Panel” i izaberite stavku “Programs” i zatim “Programs and Features”. Izaberite program koji želite da deinstalirate i kliknite na “Uninstall”. Ako je potrebno ukucajte administratorsku lozinku.
  5. Manualno deinstaliranje programa brisanjem fajlova treba koristiti samo u slučaju da niste uspeli da deinstalirate program na neki od gore pomenutih načina. Pre postupka manuelne deinstalacije napravite bekap bitnih fajlova i kreirajte system restore tačku. Da biste kreirali system restore tačku kliknite na Windows “Start” dugme i u polju “Search” kucajte “System Restore” i zatim pritisnite “Enter”. System restore čarobnjak će vas voditi kroz process kreiranja system restore tačke. Nakon toga možete pristupiti ručnom brisanju fajlova programa. Ako se nakon brisanja programa jave neke greške, uvek možete iskoristiti system restore i povratiti računar u stanje pre brisanja fajlova.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako produžiti životni vek računara

Da li se osećate frustrirano svaki put kada koristite vaš računar zbog očajnih performansi koje …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Za neke aplikacije ne posotoji uninstall u Programs and Features niti uninstall.exe tamo gde su instalirani, dok ih nrp Tuneup uninstall manager u sebi prikaze i bez problema se izvrsi deinstalacija aplikacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *