Kako povećati kapacitet pluća

Većina sportova zahteva da koristite veliku količinu vazduha kako biste uspešno mogli da se takmičite. Postoje načini na koje možete istrenirati vaša pluća da preuzimaju kiseonik iz vazduha na efikasniji način. Ako se budete pridržavali instrukcija u tekstu koji sledi, možete znatno povećati kapacitet vaših pluća.
Kapacitet pluca

Kako povećati kapacitet pluća

  1. Dišite duboko. Ovo je jedna od osnovnih metoda. Vežbajte duboko disanje kako biste što više povećali kapacitet pluća i količinu vazduha koji uzimate svakim udisajem. Izdahnite skroz, ovo će vam omogućiti da udahnete više vazduha sledećim udisajem. Dozvolite dijafragmi da se spusti dole tako što ćete opustiti mišiće abdomena. Vaš abdomen se širi dok se dijafragma spušta i na taj način se obezbeđuje više prostora za pluća. Raširite ruke, držite ih dalje od tela kako biste omogućili grudima da rašire. Dok udišete brojte do dva, dok izdišete do tri. Održavajte ovaj odnos.
  2. Formirajte otpor. Udahnite normalno kroz nos. Dišite duboko. Izdahnite kroz usta koja bi trebalo da su skoro zatvorena kako bi se formirao otpor. Radite ovo što češće. Ovo čini vaša pluća elastičnijim i navikava ih na duže zadržavanje vazduha. Isti efekat možete postići duvanjem balona.
  3. Udahnite više nego što vaš mozak misli da možete. Dok brojite do 8, u sebi, udahnite vazduh sve dok vam se pluća ne ispune. Sada brojte do 10 i uzimajte male količine vazduha kratkim udisajima. Osetite kako vam se stomak širi. Ne bi trebalo da pomerate ramena. Zadržite se za sekundu i snažno izdahnite. Kada ispraznite pluća, napravite “tsssss” zvuk što je duže moguće.
  4. Vežbajte u vodi. Pronađite dubinu koja vam odgovara, voda bi trebalo da vam je do vrata. Kada ste pronašli odgovarajuću dubinu možete započeti sa vežbama. Možda vam se na prvi pogled čini da ovo neće biti od pomoći, ali ne brinite. Zbog cirkulacije krvi u vašim grudima i kompresije koju voda vrši na vaše telo, moraćete da dišete plitko dok vežbate u vodi. Istraživanja pokazuju da će kapacitet vaših pluća može biti smanjen sve do 50 procenata tokom trajanja vežbi u vodi. Vaše telo će se truditi da razvije otpornost. Ako vaš trening u vodi traje dovoljno i ako budete trenirali redovno, vaš respiratorni sitem će postati efikasniji povećanjem kapaciteta pluća.
  5. Svirajte na duvačkom instrumentu. Naučite da svirate instrumente kao što su: truba, trombon, oboa, klarinet, saksofon ili flauta. Ova aktivnost će vam pomoći da steknete veću kontrolu nad svojim disanjem i da proširite kapacitet vaših pluća. Pevanje, takođe, može biti od pomoći.
  6. Učestvujte u rigoroznim kardiovaskularnim aktivnostima. To podrazumeva: aerobik, vožnju bicikla, trčanje i naravno plivanje. Plivanje predstavlja najbolji način na koji možete poboljšati vaš kardiovaskularni sistem. Pluća dobro istreniranih plivača koriste kiseonik i do tri puta efikasnije nego što je to slučaj kod prosečne osobe.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Jako koristan tekst. Ovo sam baš i tražio na kakopediji i evo našao. Uvideo sam da mi prilikom raznih fizičkih aktivnosti nestaje dah pa ću ovim vežbama pokušati da povećam kapacitet pluća a samim tim i budem uspešniji u sportovima kojima se bavim rekreativno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *