Kako održavati velur (prevrnutu kožu)

Prevrnuta koža je prelepa, ali komplikovana za održavanje. Ako je pažljivo održavate i čuvate trajaće godinama. Pravilnim tretmanom ostaće dugo “kao nova”.

Možda su krojevi starih jakni ili mantila démodé, ali velur je uvek moderan i aktuelan, a uglavnom i skupocen. Jedini problem je što će se videti svaka ogrebotina i fleka , nastala što nepažnjom što prosto stajanjem u ormaru.

Prevrnuta koža ili velur ili antilop koža je plišanog izgleda, upotrebljavana najčešće za izradu obuće i odeće, ali i asesoara. Kako da je pravilno tretirate, pročitajte u članku.

Čuvajte stvari od velura – koliko je to moguće

  1. Ako idete na žurku budite svesni mogućnosti da bi npr. prosuto crno vino moglo završiti baš na vašoj jakni ili novoj cipeli. I jedna mala fleka je dovoljna da uništi svetlu velur kožu. Možda je bolje da svelte i osetljive stvari sačuvate za svečanije prilike.
  2. Kada planirate da obučete jaknu od velura, bilo bi dobro da sa sobom ponesete kišobran, ako postoji i najmanja šansa za padavine tog dana. Ako pokisne, na vašoj jakni će se jasno ocrtati svaka kap kiše. Igledaće neuredno i prošarano mokrim flekama, koje su vidljive i kada se koža osuši.
  3. Trenje na površinu prevrnute kože, koje je neminovno posle dužeg nošenja, vremenom će ostaviti uglačane površine, posebno ivice. Izgledaće glatko i sjajno, ponekad kao masne fleke. Na jaknama i košuljama će najpre stradati laktovi i kragna. Takođe će se jasno videti uglačani delovi na ramenu na kome obično nosite tašnu. Tragovi trenja će biti vidljivi i na tamnom i na svetlijem veluru. Ovo je uobičajena pojava i ono što nazivamo “zaprljanom” kožom, a ustvari se radi o uglačanoj površini inače vlaknaste prevrnute kože. Ta gruba, kratka vlakna se usled stalnog trenja slepljuju među sobom i prestaju da liče na velur. On tada dobija neželjeni sjaj i to samo na pojedinim mestima, koja se najviše i najčešće dodiruju.
  4. Obuća od prevrnute kože nije za kišno vreme niti se nosi po snegu.
  5. Ukoliko želite da dugo nosite obuću od prevrnute kože, a želite, jer je obično veoma udobna, možda je pametnije da se odlučite za tamnije boje. Crni velur ili smeđe nijanse će duže delovati novo i očuvano. Svetle boje će se vrlo brzo naprašiti i zaprljati, koliko god ih pazili, pa se slobodno može reči da ćete ih nostiti svega nekoliko puta. Čak i posle temeljnog čišćenja boja će biti tamnija, odnosno ostaće vidljivi tragovi korišćenja.

Velur zaštitite i kada ga ne koristite

  1. Odevne predmete od velura čuvajte u ormaru,  zaštićene najlon ili platnenom kesom, da se ne bi naprašili. Samo navucite preko i uštedećete sebi trud oko čišćenja.
  2. Cipele odložite u njihove kutije. Nikad ih ne ostavljajte sa ostalom obućom, posebno ako su svetle boje u pitanju. Pokupiće nepotrebnu prljavštinu koju je sa obične kože lako obrisati, ali ne i sa velura.
  3. I ostale predmete od prevrnute kože (kape, novčanike, torbe…) kada ne koristite adekvatno odložite do naredne upotrebe.

Snabdejte se sredstvima za održavanje kože

Za razliku od obične kože, prevrnuta koža zahteva poseban pribor za negu i čišćenje. Osnovna sredstva bi bila: četka za čišćenje, krpa, specijalni sprej za prevrnutu kožu (u odgovarajućoj boji).

  1. Četka treba da je oštrija, grublja sa kraćim dlakama, najbolje od prirodne dlake.
  2. Magična krpa za prebrisavanje velura neka bude korišćena samo u tu svrhu tj. za određeni odevni predmet.
  3. Sprej ima zaštitnu funkciju, sačuvaće kožu od preteranog prljanja i habanja. Postoje sprejevi u nekim osnovnim bojama (crni, braon), ali je najbolje uzeti univerzalni bezbojni sprej, koji ćete koristiti za svu prevrnutu kožu koju posedujete, bez obzira na boju. Izuzetak bi bile npr. crne cipele od velur kože, čija boja može da izbledi, pa će crni sprej lepo osvežiti boju starih cipela.

Zaštiti kožu pre prvog nošenja

  1. Po principu “bolje sprečiti nego lečiti” predmete od velura treba zaštititi od prljanja pre nego ih počnete nositi, odmah čim ih donesete iz prodavnice.
  2. U tu svrhu se koriste specijalni zaštitni sprejevi, koji će vam verovatno biti ponuđeni uz kožnu jaknu ili cipele od strane trgovca. Držaće vašu odeću i obuću neko vreme čistom i bez posebnog truda oko nje.
  3. Velur se manje oštećuje i prlja ako se redovno štiti odgovarajućim sredstvima za tu namenu.
  4. Najpametnije je posavetovati se sa trgovcem ili zanatlijom o načinu i sredstvima za održavanja kupljene jakne, cipele, tašne…

Čišćenje od prašine i prljavštine

  1. Prevrnutu kožu treba redovno čistiti, jer ima tendenciju da skuplja prašinu, čak i ako je ne vidite. Na tamnim stvarima se neće videti nečistoće, ali će zato svetla koža izgledati veoma prljavo i posle kraćeg nošenja.
  2. Naprašena prevrnuta koža se najlakše čisti manje i više energičnim četkanjem, u zavisnosti od kvaliteta same kože. Treba obazrivo isterati prašinu iz kože, a da se ista ne ošteti suviše grubim potezima četke.
  3. Možete usisati prašinu sa površine kože kućnim usisivačem. Treba paziti da se predmet od prevrnute kože preterano ne zagreje.
  4. Ako je prašina vidljiva pokušajte je ukloniti selotejp trakom. Blagim pritiskanjem delova lepljive trake na samu površinu uklonićete barem deo prašine.

Čišćenje zaprljane kože

  1. Pokušajte da gumicom za brisanje prosto obrišete zaprljani deo. Paziti da sama gumica bude čista. Ukloniće prljavštinu sa svetlih stvari.
  2. Ako je zaprljana, kožu možete prebrisati čistom magičnom krpom nakvašenom čistom vodom ili blagim rastvorom šampona ili tečnog deterdženta. Krpa mora biti skoro suva, dobro isceđena da ne bi pokvasila kožu.
  3. Za tvrdokornju prljavštinu, ako kvalitet kože to dozvoljava, koristite agresivnija sredstva, kao prašak za veš rastvoren u toploj vodi i ribajte četkicom dok se ne skine fleka. Ukoliko je u pitanju svetla koža, a nečistoće niste otklonili, možete jako zaprljane delove dodatno istrljati izbeljivačem tipa Vanish. Nikako ne koristiti Varikinu ili izbeljivače koji bi doveli do gubitka boje. Oni su opcija za čisto belu kožu, ali ih i tada obazrivo koristiti, jer će preterivanje oštetiti strukturu kože, umesto da je očisti. Na ovaj način mogu se čistiti cipele, koje su najčešće jako zaprljane, a mogu da podnesu pranje vodom i deterdžentima.prevrnuta koza

Čišćenje uglačanih delova

  1. Kada se pojave delovi koji sijaju koliko su uglačani, potrebno je na neki način “raščešljati” zgusnuta i slepljena vlakna velura. Pokušajte sa četkom grublje dlake, energično četkajući u svim pravcima.
  2. Ako ovo ne pomaže u potpunosti, upotrebite šmirglu. Uzmite malo nežnji (sitniji) šmirgl-papir i pažljivo išmirglajte delove koji se sijaju. Šmirgla će da rastrese vlakna i vrati taj “razbarušeni” izgled,z bog koga je velur tako atraktivan.
  3. Postoje specijalizovane četke za čišćenje, koje deluju na isti način kao gumica tj. brišu nečistoće.
  4. Posle čišćenja treba naneti sprej za velur. Najbolji izbor je bezbojni sprej. Postoje sprejevi koji štite od prljanja, ali i od vlage. Daju potrebnu kompletnu zaštitu. Ostavite da se osuši na vazduhu, pa tek onda nosite.

Skidanje mrlja

  1. Vrši se isključivo sredstvom za fleke, specijalno namenjenim baš za velur.
  2. Ako se vašem veluru dogodi nezgoda u vidu prskanja tečnosti, samo je utapkajte običnom papirnom maramicom ili pamučnom tkaninom. Ne pokušavajte trljanje ili pranje.

Mokra prevrnuta koža

  1. Pokisla ili pokvašena koža se mora osušiti i to na vazduhu. Oštetiće je direktno izlaganje toploti, pa je ne treba stavljati na radijator ili u blizinu grejnog tela.
  2. Možete je sušiti fenom, ali nikako na maksimalnoj toploti.Podesiti da duva jedva topao vazduh.

Hemijsko čišćenje

  1. Kao prva ili poslednja opcija, stoji i čišćenje velura hemikalijama, od strane stručnih lica. Koštaće prilično, ali ćete dobiti osvežen i očišćen velur. Postoji opcija i vraćanja izbledele boje i skidanje fleka.Jednostavno, prepustite vašeg “čupavog” ljubimca od velura stručnjacima i vratiće vam ga čistog i osveženog.
  2. Pokušajte u hemijskoj čistioni da dobijete obećanje da će i u kojoj meri velur biti očišćen, da se ne dogodi da ste bacilli novac. Neke mrlje i oštećenja ne mogu da se srede, pa bi bilo fer da to znate pre nego što ostavite brdo para u čistionici.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

tasna

Kako nositi i ostavljati tašnu

Ako ste imali nesreću da vas pokradu, poznat vam je strašan osećaj kada vam srce …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *