Kako sašiti jastučiće

Malih ukrasnih jastučića nikad u dovoljnom broju! Uvek dobro dođu kada gledamo tv iz kreveta ili čitamo knjigu. Zgodni su i za sedenje na podu kada brojnom društvu ponestane stolica. Ili služe samo kao ukras. U ponudi specijalizovanih i drugih radnji ima mnoštvo dekorativnih jastuka i jastučnica, ali su često preskupi, iako predivni.

Što trošiti novac kada je lako napraviti jastuče po principu „uradi sam“ za male pare. Kako da napravimo jastučiće baš po našem ukusu, u željenom obliku, boji, dezenu, pročitajte u članku.
jastucici

Kako sašiti jastučiće

  1. Pre početka izrade jastučića prikupiti potreban materijal:
    • Tkanina – po izboru
    • Igla i konac
    • Makaze
    • Šivaća mašina
    • Sunđer ili perje ili komadi tkanine – za ispunjavanje jastuka
  2. Odabrati tkaninu. Jastuk može biti od bilo kog materijala, mada je najlakše koristiti pamučni materijal, koji se lako kroji, a prijatan je našoj koži. Dezen izaberite po sopstvenom ukusu. Možete našiti na njega neke aplikacije i igrati se dezenima i oblicima.
  3. Odlučiti se za oblik. To ne mora biti uobičajeni kvadratni ili pravougaoni oblik. Veličina zavisi od potreba. To može biti maleni jastuk, za ukras ili džinovski, za udobno sedenje čak i na patosu.
  4. Nacrtati na tkanini oblik jastuka. Materijal dvostruko presaviti (tzv. dupla širina) i okrenuti na naličje. Olovkom ili kredom uz pomoć lenjira ili slobodnom rukom nacrtati željeni oblik.
  5. Iskrojiti. Iseći tkaninu 1 cm izvan označene linije.
  6. Ušivanje. Najbolje je ušiveno ako to radite šivaćom mašinom. Može i ručno. Ušivati po nacrtanoj liniji tkanine okrenute na naličje .Obavezno ostaviti deo ivice neušiven, jer treba da postoji otvor kroz koji se jastučnica može napuniti.
  7. Okrenuti jastučnicu na lice. Popraviti uglove, dobro ih formirati.
  8. Pripremiti punjenje za jastuk. Jastuk se može napuniti perjem, sunđerom ili kuglicama stiropora. Ako imate stari jastuk koji ne koristite iskoristite njegov sadržaj. Ako ne, potražite u radnjama sa krojačkom opremom nešto od ovoga. Možete upotrebiti npr. stare komade sunđera, koje ćete dobro oprati, a zatim iseckati na male kockice. Mogu se ispuniti i sa starom pamučnom tkaninom koju treba iseći na manje delove, najbolje na šire trake.
  9. Kroz otvor jastučnice pažljivo napuniti jastuk ujedno ga oblikujući.
  10. Zašiti otvor jastučnice iglom i koncem, tako da bude neupadljiv.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Stanković

Avatar photo
:-)

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *