Kako se otarasiti ožiljaka

Ožiljci znaju biti veoma nezgodni i dugotrajni. Još ako se nalaze na vidnom mestu, npr. na licu, čoveku dodje da nosi papirnu kesu preko lica. Ali, ne, nećemo preterivati. Od sakrivanja i prekrivanja ožiljaka kozmetičkim sredstvima, mnogo je pametnije pokušati da ih sasvim eliminišemo.
uklanjanje oziljaka

Kako se otarasiti ožiljaka

Ožiljak nastaje kada povreda ili infekcija prodru u dublje slojeve kože (dermis and hypodermis). Prilikom zarastanja pojavljuje se nova mlada koža koja se razlikuje od one koju je zamenila po izgledu i kvalitetu. Ožiljak može ostati nakon bubuljica i akni koje nismo trebali cediti, boginja koje nismo smeli češati, ali tu su i druge vrste kao što su poderotina, posekotina, opekotina i sl.

Ako ožiljak nije od neke ozbiljnije fizičke povrede, svakome će najpre pasti na pamet da pokuša sam kod kuće da ga izleči pre nego što potroši brdo para ili se izloži nekom riziku.

Pre svega zapamtite sledeće: pušenje smanjuje nivo kiseonika u krvi što značajno usporava zarastanje i regeneraciju kože! Izbacite cigarete makar dok ne izlečite ožiljak.

Ukoliko tražite kvalitetnu kremu za lice obavezno pročitajte blog Popović Milene, na kome ona opisuje svoje iskustvo sa kremama na bazi lekovitog bila.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da se prirodnim putem otarasite nekih ožiljaka ili da oni vidno izblede. Aloa vera gel je izuzetno delotvoran i do sada poznat po najbržem delovanju. Koristite ga par puta dnevno. Najviše će vam koristiti ako počnete dok je ožiljak još svež.

  1. Med je odličan antibiotik i veoma je cenjen sastojak kozmetičkih preparata. Pokušajte da pronađete neprerađenog. U svakom slučaju, namažete ga na ožiljak i ostavite da deluje bar pola sata pre nego što se umijete.
  2. Limunov sok je najdelotvorniji protiv crvenih ožiljaka od akni, omekšaće gornji sloj kože i pospešiti regeneraciju. Definitivno izbeljuje ožiljke i fleke. Međutim, sa njim nemojte preterivati. Kiselina nikako ne sme dospeti u dodir sa i najmanjom nezaraslom ranom. To bi bio način kako napraviti novi ožiljak.
  3. Koristite ulje lavande ili rendani crni luk kao alternativu. Pošto ni jedan sastojak nije štetan možete ih koristiti i uporedo dok ne otkrijete koji vam najviše odgovara. Mogu se čak i pomešati.
  4. Proizvodnja i pravilna distribucija kolagena koji je bitan za zdrav izgled kože, postiže se masažom! Potrudite se da koža ožiljka bude dobro prokrvljena kako bi se pospešilo lečenje. Koristeći navedena prirodna sredsva, neku blagu hidratantnu kremu, gel ili glicerin, prstima masirajte ožiljak svakoga dana par puta po pet minuta. Tako će ožiljak istovremeno upijati delotvorne sastojke i brže zarastati.
  5. Za dublje ožiljke od nekih ozbiljnijih povreda obratite se prvo dermatologu. Ako bude potrebna hiruška intervencija ili laserski tretman, samo on će znati da vas uputi na pravu adresu. Nakon hiruškog zahvata kojim se otklanja ožiljak naravno da se javlja novi ožiljak, ali obično manji i dok je svež lakše ga je lečiti.
  6. Na kraju, ukoliko želite konkretan savet za izbor kreme za redovnu negu kože, onda za ovu imate moju toplu preporuku.

Sve u životu ostavlja tragove na nama. Neke čuvamo, druge brišemo. Treba negovati ono što je ispod ožiljaka.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Ожиљци су у неку руку искуство које треба да стоји..

  2. Avatar photo
    Aleksandra Stanković

    Malo toga će zaista pomoći kod ožiljaka.Kreme koje ih ublažavaju su dobro reklamirane,ali ih treba koristiti jako dugo (godinama) da bi se primetili minimalni efekti.Jedini efikasan način da ožiljak izbledi jeste laserski tretman.

  3. Avatar photo

    Hvala sto ste se nadovezali na temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *