Kako se ponašati na bazenu

Kao i na drugim mestima, na javnim bazenima postoje pravila koja se moraju poštovati. Sledeći pravila ponašanja zaštitićemo i sebe i druge od svih nemilih događaja koje možemo iskusiti neobazrivošću. Donekle je dozvoljeno opuštenije ponašanje leti, na otvorenim bazenima, ali je jako bitno znati šta vas čeka ako posećujete zatvorene bazene.
ponasanje na bazenu

Zatvoreni bazen

  1. Zatvoreni bazeni se obično nalaze u sklopu sportsko-rekreativnih centara i otvoreni su za stanovništvo uglavnom u jesen, zimu i proleće. Dakle, van sezone. Cene ulaznica su najčešće simbolične, a i ukoliko nisu, potrudite se da uštedite na drugoj strani, jer će vam kupanje u zimskim mesecima biti možda jedini vid rekreacije. Kupanje je po smenama, vremenski ograničeno, pa se potrudite da to vreme što kvalitetnije iskoristite. Pre svega, dođite na početak smena, kad nije gužva ni u bazenu ni u svlačionici.
  2. Za bazen će vam trebati malo više stvari nego za plažu. Imajte u vidu da je napolju hladno,d a duva vetar i da treba da po takvom vremenu odete kući, a da se ne prehladite. Obavezno poneti dovoljno peškira, šampon za kosu i sapun za tuširanje, fen za kosu i naravno kupaći kostim.
  3. Po kupovini karte, biće vam dozvoljen ulaz u prostoriju u kojoj ćete moći da se presvučete. Kabine obezbeđuju potrebnu privatnost, a odeću i stvari koje ste nosili sa sobom zaključajte u ormarić. Ne nosite dragocene predmete, mnogo novca ili nešto što će vam faliti, ukoliko „dobije noge“. Jer trakve stvari se dešavaju, pa oprez nije na odmet.
  4. U prostor sa tuševima, koji su uglavnom zajednički, ulazite samo u kupaćem. Obavezno je tuširanje pre ulaska u bazen.
  5. Pitajte šta smete poneti na bazen. Negde će biti dozvoljene japanke ili papuče, kojima ćete doći do bazena ili peškir sa najbitnijim ličnim stvarima, da vam bude na oku… Zavisiće od politike centra, čija pravila morate poštovati.
  6. Pre ulaska u prostor gde se nalazi bazen ili neposredno pre nego zakoračite u njega, biće mala „kadica“sa vodom. Služi da se operu stopala od nečistoća. Ni slučajno je ne preskačite, iako je voda obično ledena. To je pre svega za vašu bezbednost.
  7. Stvari koje ste uneli odložite dalje od ivice bazena, a dovoljno blizu da su pri ruci ako zatrebaju.
  8. Na bazenu je obavezan spasilac ili više njih. Ono što vam naredi, morate poslušati i ispoštovati, inače ćete biti udaljeni sa bazena.
  9. Voda u bazenima je čista i takva treba da ostane i posle vas. Još se u dečjem uzrastu nauči da se u vodu ne ispuštaju telesne tečnosti. Znate da na svakom bazenu postoji i toalet.
  10. Radi higijenske bezbednosti kupača, voda je dezinfikovana hlornim preparatima, što se oseća i u vazduhu i u vodi. Kod preosetljivih može štipati za oči i izazvati crvenilo i peckanje. Zato ne otvarajte oči pod vodom ili nosite zaštitne naočare.
  11. Budući da je napolju hladno u sezoni rada zatvorenih bazena, morate paziti da vam kosa bude suva. Nosite kapu dok plivate i uštedećete sebi pranje i sušenje kose.
  12. Po odlasku ponovo se kompletno istuširajte. Operite kosu, a posebnu pažnju obratite na stopala.
  13. Uzmite stvari i presvucite se u kabini. Ako na bazenu nemaju fen za kosu, ponesite svoj. Ako vam kosa ostane vlažna obavezno stavite kapu ili kapuljaču.

Otvoreni bazeni

  1. U letnjim mesecima spas od vrućine nalazimo u obližnjim tekućim i stajaćim vodama. Bazeni su omiljeni svima koji nisu otišli na more, pa je gužva neminovna. Da bi ste zauzeli mesto na „plaži“ i pristup bazenu možda treba da dođete što ranije. Birajte mesto na travi, ispod drveta ili u hladovini.
  2. Obavezno koristite kreme za sunčanje. Ne samo dok leškarite u hladu ili se sušite na suncu, već i kad ste u vodi. Zbog refleksije svetlosti o površinu vode možete zaraditi ozbiljne opekotine, a da ih i ne osetite. U vodi je uvek prijatno i sveže, ali to ne znači da ste zaštićeni od UV zračenja. Zato, koristite obavezno kreme sa UV protekcijom. Ako baš ne možete da se mažete po telu, obavezno namažite barem lice. Ono je najvećim delom iznad površine vode dok ste u bazenu.
  3. Na bazen ponesite samo najosnovnije: peškir, kozmetiku, papuče.Ako je dozvoljeno unošenje hrane, napunite ručni frižider hranom i pićima.
  4. Proverite da li na bazenu postoje ležaljke i suncobrani ili treba da ponesete svoje. Suncobran je odlična zaštita od sunca, pa ga svakako obezbedite bar u najtoplijem delu dana (od 11h do 17h).
  5. Pre ulaska u bazene treba da se istuširate i zagazite u bazenčić sa vodom za noge. Da u bazen uđete čisti.
  6. Uđite u bazen uz pomoć merdevina, ali se na njima nemojte zadržavati, da bi i drugi mogli da uđu u vodu. Na ivicama nekih bazena postoje držači, za vežbanje, pa ih iskoristite za pridržavanje dok se odmarate.
  7. Ako je dozvoljeno skakanje u bazen, radite to na mestu koje je predviđeno za uskakanje, da ne bi povredili ostale plivače.
  8. Po izlasku iz vode, obavezno se istuširajte i operite kosu. Ako je voda hladna, ne morate sapunom, jer ćete se prehladiti, iako je napolju veoma toplo. Kosu operite kada završite sa kupanjem, pred polazak kući ili kod kuće. Važno je isprati hlor sa kože i kose.
  9. U blizini bazena hodajte u papučama da ne dobijete gljivičnu infekciju stopala. U kafiću ili restoranu, na stolicu stavite peškir ili obucite nešto na sebe. Nije higijenski sedeti u mokrom kupaćem kostimu.
  10. Ne bacajte smeće po travi, već u kante za đubre. Ponašajte se zrelo i odgovorno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *