Kako se pravi sangrija

Reč „sangrija“ potiče od španske reči „sangre“što u prevodu znači „krv“. Iako dolazi sa prostora Španije i Portugala, sangrija je postala piće koje se i kod nas neretko konzumira. Za one koji ne znaju, radi se o voćnom vinu koje se dekoriše različitim vrstama voća, a koje varira od regiona do regiona. Postoje dve vrste ovog pića, i to Sangria i Sangria Blanco, gde se u prvom slučaju voće dodaje crnom, a u drugom slučaju belom vinu. Prilikom pravljenja sangrije, možete dati mašti na volju, a evo i nekoliko klasičnih načina na koji se ona može pripremiti:
sangrija

Kako se pravi sangrija

  1. Pripremite flašu crnog vina, malo ruma, rakije od kajsije, likera od breskve i limunovog soka. Pored ovoga, potrebno vam je i pola litre đusa i isto toliko soka od borovnice. Iseckate pola kilograma jabuka, pomorandži i krušaka i sve to stavite u veliku činiju ili bokal. Preko voća prespete sva alkoholna pića i sokove i dodate šećera po ukusu. Ovako pripremljenu sangriju ostavite u frižideru da se ohladi i da voće odstoji i upije alkohol. Kada je piće ohlađeno, spremno je za konzumiranje!
  2. Još jedan način za pripremanje sangrije je da izrežete jabuke, dinje i breskve, a grožđe očistite od koštica. Ovako pripremljene sastojke ubacite u veliku činiju, zasladite šećerom i ostavite da odstoji pola sata. Voću zatim dodate crno vino, pola čašice Amaretto likera i čašu hladne vode. Sve to onda odložite u frižider i ostavite da prenoći.
  3. Sangriju Bianco pripremate tako što u bokal stavite iseckanu krušku, narandžu, zelenu jabuku, malo seckanog ananasa i krišku lubenice. U ovo dodate dve-tri kašike limunovog soka i flašu belog vina. Kada se ohladi, Sangrija Bianco je gotova i spremna za konzumiranje.
  4. Još jedan odličan recept koji vam pruža mogućnost da birate između crnog i belog vina, a koji ne zahteva ni mnogo novca je sledeći: limun i pomoranžu iseckate na kockice, nalijete vinom po izboru i fantom tako da odnos ova dva pića pute 50-50. U sve ovo dodate puno leda i vaša sangrija je spremna!
  5. Ako ste skloni eksperimentisanju, isprobajte ovu verziju po receptu Marte Sjuart. Sangriju sa belim vinom možete napraviti tako što ćete u bokalu izmešati iseckano tropsko voće po želji, dodati malo nane i đumbira, a na kraju u sve to usuti liker od pomorandže i litar belog vina. Uzivajte!
  6. Ako ne volite da konzumirate alkohol, a ipak biste želeli da uživate u ukusu sangrije, isprobajte recept za pripremu bezalkoholne verzije ovog pića: stavite pola litre vode da provri i sipajte je preko 2-3 kesice crnog čaja i dva štapića cimeta. Zasladite po ukusu i pomešajte sa pola litre soka od nara i šoljom đusa. Dodajte iseckano voće po želji (pomorandža, jabuka, limun) i ostavite da se ohladi. Kada je sangrija dovoljno hladna, dolijte pola litre mineralne vode i služite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Mmm…zvuči onako kako izgleda. Mora da se proba!

  2. Avatar photo
    Aleksandra Stanković

    Stvarno neobični načini za spravljanje mog omiljenog pića.Obično kupim gotovu sangriju i naseckam svo voće koje u tom momentu imam u kući,ali ću neki od predloženih recepata sigurno isprobati.Ovaj sa đumbirom mi je najprimamljiviji :-)

  3. Avatar photo

    uu dosta novih detalja o sangirji!!
    ovo mora da se proba!

  4. Jako zanimljivi načini za spremanje sangrije.Sigurno da treba probati makar neki od njih :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *