Kako oživeti mrtav pixel na monitoru

Dosta ljudi koji koriste računar imaju monitor star i po nekoliko godina i normalno je da vremenom dodje do nekog kvara. Najčešći kvar kod monitara predstavljaju „mrtvi“ ili „zapeli“ pikseli. Zašto biste zbog par piksela kupovali novi monitor kada na par načina, sasvim sami, možete popraviti taj problem.

Kako „oživeti“ mrtav pixel na monitoru

  1. Možete pokušati da popravite kvar pritiskom. Isključite monitor, uzmite vlažni komad tkanine (mora da bude vlažan kako ne biste ogrebali ekran), uzmite najobičniju olovku ili odvijač, bilo šta sa tankim ili zaobljenim vrhom, savite tkaninu kako je nebiste probili. Pritisnite olovkom preko tkanine na tačno mesto gde je piksel koji želite popraviti, držite pritisnuto i upalite monitor. Kada se monitor upali lagano popustite sa pritiskom i više ne bi trebalo da bude „zapelog“ piksela.
  2. Pokušajte takodje i sa metodom tapkanja. Uključite monitor i PC, otvorite bilo koju crnu sliku, najobičniju, tako ćete naći zapeli piksel (Bitno je da je to bas slika a ne ugašen monitor), nadjite olovku sa zaobljenim krajem, zatim sa tim zaobljenim delom tapkajte lagano po pikselu, ne jako, već tek toliko da kada stisnete na tom mestu malo zasjaji. Tapkajte i postepeno pojačavajte pritisak svakih 5-10 tapkanja dok piksel ne nestane i otvorite belu sliku, da proverite da li ste uspeli da otklonite kvar.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Vojislav Damjanovic

Avatar photo
Po prirodi sam druzeljubiva osoba,provodim dosta vremena ispred racunara razumem se u otkljanjanje problema vezanih za racunar(hardver i softver)hteo bih da svoje znanje podelim sa drugima volim sport narocito fudbal itd...

8 komentari

  1. Avatar photo

    Zaboravio sam da prepravim naslov u „Kako pokrenuti zapele piksele“.Izvinjavam se… :)

  2. Avatar photo

    Da li se na isti način može pokrenuti mrtav piksel na telefonu?

  3. Avatar photo

    Prvi put čujem da se ovako može rešiti problem mrtvih piksela! Ranije sam imao taj problem i rešio sam ga kupovinom novog monitora! :) Sada ako dođem u istu situaciju znam kako da postupim! Hvala, vrlo koristan tekst!

  4. Avatar photo

    Ja na fotoaparatu imam veliki krug crne boje, i kad slikam uvek stoji na tom jednom mestu, jel su to mrtvi pikseli?

  5. Avatar photo

    super,hvala ti,i da deluje i na androide,ja tako popravila moj htc,drugi korak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *