Kako zaustaviti grčeve u mišićima

Grčevi u mišićima neretko se dešavaju sportistima, ali to je normalno ako se uzme u obzir njihovo prekomerno naprezanje. Čudno je kada se to desi osobama koje imaju uobičajene svakodnevne aktivnosti. Bol koji se tom prilikom oseti veoma je oštar, naglo nastaje i čini se, traje dugo. Nemoguće je sakriti šta se dešava, iako smo na javnom mestu. Evo malih saveta kako da se borimo sa ovom neprijatnom pojavom.

Grcevi u misicima

Kako zaustaviti grčeve u mišićima

Najpre da vidimo kada može doći do grčeva. Ako niste imali preterane fizičke napore, verovatno ste ipak činili nagle pokrete ili se previše protezali. Telo vam nije u kondiciji, mišići nisu zagrejani. Možda se izlažete naglim temperaturnim razlikama. Primetićete da se grčevi češće javljaju zimi kad je opšta fizička aktivnost smanjena. Možda ste već duže vreme pod nekim stresom. Svakako obratite pažnju da li je neki problem sa cirkulacijom krvi i da li vam nedostaje kiseonika ili magnezijuma u ishrani.

Kako prepoznati grč? Osetićete iznenadni oštar bol u listu noge, stopalu, šaci ili u trbušnim mišićima, mada može da se javi bilo gde. Paradoksalno, bol se može javiti i dok smo u stanju opuštenosti, dok spavamo, jer posledice neke nepravilnosti ne biraju mesto i vreme. Bol će se širiti po telu i stezati još jače. Ponekad se i golim okom vidi kako se prsti protiv naše volje izviju, zgrče, a mišić na nozi kao da se pomeri u stranu zbog grča. Iako je ovo lakše reći nego učiniti, morate ostati smireni i istrpeti bol. Ukoliko se uspaničite, može se proširiti na čitavo telo.

Želećete da bol što pre prestane, ali nećete moći mnogo da se pomerate. Imate dve opcije: jedna je da se što više umirite, autosugestijom pokušate da opustite sve mišiće dok blago masirate bolno mesto. Druga opcija je da reagujete brzo i na vreme. Čim primetite najmanje grčenje mišića, ustanite i savite se kontra od pravca grčenja. Poenta je u tome da se namerno izazove mali šok bockanjem, udarcem, pritiskom na bolno mesto od čega se grč obično povuče ako se reaguje odmah. Ipak, ovo je samo prva pomoć u otklanjanju jakog bola. Samu pojavu grčeva treba sprečavati opuštanjem.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

5 komentari

  1. Avatar photo

    прва и основна ствар је истегнути мишић који ухвати грч. Ако нас рецимо у листу ноге ухвати,испружићемо ногу и ухватићемо стопало, тачније прсте и повући према себи. Исто то важи и за све мишиће, они се грче а ми треба да их супротним покретом истегнемо.

  2. Avatar photo

    Može da pomogne i štipanje na mestu gde se pojavio grč, zajedno sa istezanjem, meni bar pomaže :D…..

  3. Avatar photo

    Casa soka od paradajza otklanja grceve istog momenta .U nasoj kuci se desavalo da s vremena na vremene neko „vrisne “ : „sok od paradajzaaaaa,brzoooo“…odmah se znalo da je grc u pitanju.Probajte :).

  4. Avatar photo

    Često me uhvati grč u nozi, čak i dok spavam. Probaću da to rešim unošenjem magnezijuma, pošto limun i zeleno povrće već unosim. Hvala! A i predlog sa sokom od paradajza mi se dopao! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *