Kako spremiti špagete „Bolognese“

Špagete „Bolognese“ su jedan od najukusnijih i najčešće pripremanih italijanskih specijaliteta. Ukoliko se odlučite da isprobate ovaj vekovima čuvan italijanski recept, imaćete priliku da uživate u blagodetima svežih ukusa. Ako ovaj gastronomski specijalitet pripremate za dragu osobu, italijanska „kuzina“ će Vam upotpuniti atmosferu nežnom, romantičnom notom.

špagete Bolognese

Kako spremiti špagete „Bolognese“

  1. Da biste pripremili špagete „Bolognese“, biće Vam potrebni sledeći sastojci: 1 pakovanje špageta, pola kilograma mlevenog mesa (najbolje je ako koristite mešano meso, junetinu i svinjetinu), 2 crna luka, 2 češlja belog luka, 100 g parmezana, 3 paradajza srednje veličine, 60ml pavlake za kuvanje, list svežeg spanaća, pola šolje soka od paradajza. Od začina će vam još trebati i oko 2 supene kašike vegete ili začina C, 3 kašičice šećera, 1 kašika maslinovog ulja i 100ml crnog vina. Od ovih sastojaka ćemo pripremiti sos za špagete.
  2. Pripremanje sosa za špagete započinjemo tako što u dublju posudu sipamo maslinovo ulje, zagrejemo na laganoj vatri i dodamo iseckani beli luk. Kada počne da peni, ubacimo crni luk koji smo prethodno isekli na sitne kockice, pospemo sa malo bibera i mešamo sve dok ne omekša. Kada luk postane staklast i mek, ubacimo pola kilograma mesa i mešamo sve vreme kako se ne bi napravile grudvice. U ovo dodamo kašiku vegete ili začina C i nastavimo da mešamo sve dok meso ne promeni boju, odnosno postane tamno. U ovako izdinstano meso, ubacimo sok od paradajza, pola od ukupne količine pripremljenog crnog vina, sve to promešamo i ostavimo da se krčka na laganoj vatri oko 15 minuta. Dok se smesa kuva, pripremimo svež paradajz tako što ga isečemo na polovine i rukom iscedimo. Nakon 15 minuta, dodamo ovo u sos zajedno sa kašikom kristal šećera i kašikom vegete pa ponovo ostavimo da se kuva petnaestak minuta. Kada je sos skoro gotov, u njega sipamo i ostatak crnog vina, šećera i kašiku maslinovog ulja. Dobro promešamo smesu, ubacimo pavlaku za kuvanje i nju umešamo u sos i ostavimo da se krčka još 5-6 minuta. U ovako pripremljen sos narendamo parmezan, još jednom pomešamo, a za još lepši ukus ubacimo list spanaća. Nakon toga, poklopimo posudu i ostavimo da odstoji 5 minuta.
  3. Špagete pripremati na klasičan način. U vrelu vodu sipati so i ulje, ubaciti testeninu i kuvati 7-8 minuta. Kada su gotove, ocediti ih, sipati u tanjir i preliti sosom „Bolognese“. Prijatno!

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

Kako napraviti mini pice

Idealne su za dečije rođendane, predjela ili pak ukoliko su vam dosadile klasične pice evo …

3 komentari

  1. Ovo je mozda neki americki ili nemacki recept; seceru nema mesta u raguu, kao ni pavlaci.Ragu (van Italije poznat kao sos bolonjeze) je to bolji sto se duze kuva, dakle, sat i po kuvanja slobodno, 1 cen (ili cesanj, svakako ne stavljamo cesljeve u hranu) belog luka je sasvim dovoljna, kao i 1 glavica crnog luka.Takodje se pitam cemu sluzi rukom cedjen paradajz…

  2. A spanac?! I to prvi put cujem…

  3. Potpuno se slazem sa prethodnim komentarom. Seceru kao ni pavlaci nikako nema mesta u Raguu. Isto tako za spanac prvi put cujem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *