Kako prepoznati da li je morsko prase bolesno i kako ga izlečiti

Morsko prase ili zamorac (lat.Cavia porcellus) je vrsta glodara koja je sve više zastupljena u našim krajevima, koje čuvamo kao kućne ljubimce. Oni su veoma osetljivi i podložni prehladama i infekcijama. Kada primetite bilo koje od ovih simptoma najbolje je otići veterinaru, ali u malim mestima kod nas u Srbiji mnogi veterinari se još uvek nisu najbolje upoznali sa ovom vrstom kućnih ljubimaca, pa evo nekoliko saveta kako zajedno sa veterinarom prepoznati bolest i izlečiti vašeg bespomoćnog kućnog ljubimca.

lecenje morskog praseta

Kako prepoznati da li je morsko prase bolesno

Morski prasići nisu predatori, već plen. Tako da oni vešto kriju sve svoje bolesti koje imaju, da ne bi posteli lek plen i se onda moraju pratiti svi simptomi kako bi otkrili o čemu je reč. Najčešći simptomi prehlade su : kijanje, kašalj, slinav nos, iscedak iz očiju, otežano disanje, škripanje u grudima, letargija (nezainteresovanost, mrzovoljnost) i nakostrešen izgled.

Svaka bolest morskih prasića se leči antibioticima, ali postoji lista antibiotika koje oni smeju da koriste, kao i lista koji su veoma toksični za njihov organizam.

Lista dozvoljenih antibiotika je:
1) Bactrim sirup je odličan kod urinarnih infekcija i njega najbolje podnose. Urinarne infekcije se manifestuju otežanim mokrenjem uz bolno skičanje i u mokraći se nalaze tragovi krvi. Oralna doza iznosi 30mg/0.625ml po kilogramu na svakih 12h.
2) Doksiciklin (Dovicin) se ne daje prasićima mlađim od mesec dana, ali je veoma efikasan kod respiratornih infekcija. Oralna doza iznosi 5mg po kilogramu na 12 h. Otvorite kapsulu i rastvorite je u malo mlake vode.
3) Enrofloksacin se koristi kod veoma ozbiljnih oboljenja i ne daje se prasićima mlađim pd 6 meseci. Ima ga u veterinarskim apotekama kao 10% rastvor enrofloksacina ili 10% injekcioni rastvor. Opseg doza u mililitrima u odnosu na 10% rastvor je 0.025ml do 0.1ml po kilogramu na 12h.
4) Hloramfenikol je odličan za upalu pluća koja se odlikuje istim simptomima kao i prehlada samo uz pojavu temperature koja se kod prasića meri rektalnim putem. Oralna doza iznosi 50mg po kilogramu na 12h. Veoma je težak za prasiće i može izazvati dijareju i nadutost kao i ostali antibiotici.

Terapija antibioticima se uglavnom daje desetak dana, a do poboljšanja dolazi odmah nakon 48h. Ako do poboljšanja ne dođe, potrebno je promeniti terapiju.

Dijareja izazvana antibioticima se odlikuje mekom ili tečnom stolicom. U tom slučaju prase mora nadoknaditi svu izgubljenu vodu iz organizma, a to je bar 40ml Ringerovog rastvora oralnim putem preko šprica ili infuzijom koju će dati veterinar. Kod teške dijareje efikasan je Orvagil, oralno 50mg na svakih 12h uz jelo. Ali da bi sprečili dijareju izazvanu antibioticima dajte svom prasetu prirodni probiotik „supicu od govanaca“ drugog zdravog praseta. Da, čudno zvuči, ali je najbolje rešenje. „Supicu“ možete pripremiti tako što ćete uzeti 1-2 govanca zdravog praseta i rastvoriti u malo mlake vode i to davati pomoću šprica 2-3h nakon davanja antibiotika. Ili možete umutiti i u kašu sa kojom hranite prase. Hranite prase? Da, prasići odbijaju hranu kada su bolesni i morate ih prisilno hraniti.

Prisilna prehrana bolesnog praseta je nužna kada prase ne pojede ili ne popije ništa u roku od 24h. Morate miksirati povrće sa nihovom suvom hranom za morske prasiće uz malo mlake vode, tako da može proći kroz špric i hraniti ih na svakih 3 sata dok god su bolesni.

Kako prisilno hraniti prase i kako davati antibiotike?
Najlakše je dati antibiotik u tečnom stanju pomoću malog šprica od 1ml. Tako i sa miksiranom hranom tj. kašicom. Špric se stavlja sa strane u usta prasetu, ka zadnjim zubima.

Lista toksičnih antibiotika:
1) svi antibiotica koji se zasnivaju na Penicilinu ( npr: Amoksicilin, Sinacilin, Ampicilin, Panlax, Amoksiklav, i dr.)
2) Cefalospironski antibiotici ( npr: Cefaleksin, Palitrx, Alfacet, Galadrox, Pancef, i dr.)
3) Eritromicin, Streptomicin, Amracin, Klindamicin i dr.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Elena Mladenovic

Avatar photo
"Dobro je čitati izmedu redova, najčešće, najviše tamo piše..."

4 komentari

  1. Irena Milosavljevic

    Moje morsko prase ima urinarnu infekciju i ne znam da li ce da prezivi do sutra da idemo do veterinara.. Ne znam sta da mu radim, da li imate neku ideju. Molim vas odgovorite ubrzo, jedan zivot je u pitanju. o.O

    • Avatar photo
      Elena Mladenovic

      Bactrim sirup Oralna doza iznosi 30mg/0.625ml po kilogramu na svakih 12h. Izvinite na zakasnjenu, nadam se da je vase morsko prase uredu…..
      https://plus.google.com/u/0/communities/112186881820517194389
      GuineaPigZone Mozete nam se pridruziti na G+ ako ste ljubitelji ovih zivotinja, tu cete dobijati redovnije odgovore na vasa posavljena pitanja….

    • Avatar photo
      Elena Mladenovic

      Irena, mozete mu kuvati i caj od kamilice pa mu dvati preko sprica dok je jos topao… I povecajte mu dozu vitamina C, dok je bolesno mozete mu davati 100mg dnevno. I daj te mu neki probiotik ali ne jogurt, 2-3 sata nakon antibiotika, otvorite kapsulu pa rastvorite mu mlakoj vodi i daj te mu preko sprica jednom dnevno… niste mi odgovorili da li je vase morsko prase sada dobro?

  2. Moje prase je pocelo da kija pre par dana,kako jw krenulo ovo hladnije vreme. Jede normalno,pije vodu,stolica normalna,samo sto kija bas cesto. Nema promena u tezini,samo je stalno pufnasta i kija,nekad suvo,nekad ispadne slinica iz nosa onako vodena. Da joj dam dovicin za to?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *