Kako napraviti popularan bend

Pre svega da bi osnovali bend morate tačno znati u kom muzičkom pravcu želite da idete. Postoje razne vrste bendova iz raznih žanrova muzike, kao što su: Hip Hop bend, Pop bend, Hard rock bend, Punk bend, i drugi. Vrlo je bitno da svirate muziku koju volite i koja ujedno odgovara vašoj okolini, kako bi imali što veći broj fanova. Takođe postoje i dve vrste bendova: tzv. „Live band“, koji nastupa u klubovima i bend koji će više obratiti pažnju na snimanje albuma.

osnivanje-benda

„Live band“

  1. Sastavite bend. To možete uraditi preko precizno postavljenih oglasa u nekim magazinima, novinama ili preko interneta. Ali ako već imate grupu ljudi, onda je to jedan problem manje.
  2. Vežbajte. Napravite tačan raspored proba u toku jedne nedelje, na kojima ćete se uvežbavati, kako bi muzika koju izvodite bila sa sto manje grešeka. Naravno, možete stvarati svoje pesme. Podelite se tako da svako radi ono što mu najbolje odgovara, pišite svoje tekstove i stvarajte vašu muziku. Morate biti redovni kako biste se što bolje muzički upoznali i uvežbali.
  3. Nastup. Najbolje je nastupati u klubovima koji vama odgovaraju i koji vam se dopadaju. Možete otići kod vlasnika kluba i dogovoriti se sa njim o tome, a možete i sami organizovati nastupe.
  4. Organizovanje nastupa. Iznajmite lokal/kafić za to veče. Ako nemate svu neophodnu opremu za nastup, možete je iznajmiti od nekog drugog benda i napraviti cenu po dogovoru.
  5. Marketing. Oštampajte plakate/flajere, i zalepite na predviđena mesta za to u gradu, kako biste imali bolji odziv posetilaca. Odštampajte karte/ulaznice, i nemojte zaboraviti da se dogovorite oko cene koja bi bila pristupačna. Bilo bi poželjno da pozovete neki drugi bend da gostuje na vašem nastupu, koji će nastupati sat vremena pre vas.
  6. Zarada. Najvažnije da novac podelite na ravne časti, pošto ste ga tako i zaradili.

Bend koji snima albume:

  1. Sastavite bend i vežbajte. Kada se dobro uvežbate možete početi.
  2. Pisanje tekstova. Možete se svi zajedno uključiti u tu funkciju, ili izdvojiti jednog člana benda kome to najbolje ide od ruke i kada tekst bude gotov, možete pročitati svi zajedno i ukazati na moguće greške ili dati neku novu ideju kako bi tekst bio što privlačniji za slušaoce.
  3. Komponovanje muzike. Važno je da muzika odgovara tekstu koji je napisan. Ako je tekst tužan, to bi najverovatnije bila neka lagana muzika, balada. U ovom stvaranju se možete uključiti svi zajedno ili opet pojedinačno, pa na kraju zajedno donositi sud o tome kako zvuči, i ispravljati moguće greške.
  4. Celina. Sada treba sastaviti tekst i muziku i napraviti jednu harmoničnu celinu koja će biti privlačna za uvo.
  5. Snimanje u studiju. Kada ste napravili dovoljno pesama za jedan album, možete otići u neki studio i snimati.
  6. Marketing. Potrebno je osmisliti zanimljivi omot za CD i naziv albuma po nekoj pesmi koja je vama draga iili za koju mislite da bi se najviše dopala slušaocima. Pored toga, trenutno za reklamiranje takvih stvari najbolji je internet. Imate razne društvene mreže i sajtove na kojima možete promovisati vašu muziku.
  7. Spot. Kada vidite da imate dovoljan broj slušalaca i fanova, trebalo bi da snimite spot za neku od najslušanijih pesama sa vašeg albuma. To možete uraditi sami ili uz pomoć nekog ko je već to radio. Spot takođe možete postaviti na internetu i možete gostovati u nekoj emisiji koja će se ineresovati za vaš rad i stvaranje. Tako ćete vašu muziku približiti i ostlima koji nisu iz vašeg žanra, a popularnost će rasti. Tada možete naći menadžera koji će se zauzimati za vas, a vi ćete imati više vremena za stvarinje i vežbanje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Elena Mladenovic

Avatar photo
"Dobro je čitati izmedu redova, najčešće, najviše tamo piše..."

SLIČNO

Kako pronaći zadovoljstvo u metal muzici

Dok većina ljudi povezuje metal muziku sa gomilom momaka koji vrište i stvaraju neartikulisane zvuke, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *