Kako odstraniti fleke od voska

Ako vam se desi da prilikom depilacije hladnim ili toplim voskom uflekate odeću, tepih, nameštaj ili nešto drugo, nemojte „izgubiti glavu“. Postoje načini da se rešite ovih nezahvalnih mrlja. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na tehnike otklanjanja fleka od voska, tako da ukoliko se susretnete sa ovim problemom, nemojte paničiti već pažljivo primenite sledeće savete:
vosak

Kako odstraniti fleke od voska

  1. Jedna od tehnika otklanjanja fleka od voska sa tkanine je ljuštenje. Sačekajte da se vosak u potpunosti ohladi pa ga onda polako oljuštite. Mrlju koja ostane ćete zatim lako odstraniti pranjem. Najbolje je da odeću iskuvate, ako je to moguće, a ako nije, operite je nekoliko puta kako bi fleka skroz iščezla.
  2. U otklanjanju fleka od voska sa odeće pomaže i sledeća metoda: odevni predmet stavite u kesu i ostavite je u zamrzivaču nekoliko sati. Vosak će se ovako osušiti i stvrdnuti pa ćete moći da ga skinete bez problema.
  3. Vosak sa odeće možete skinuti i tako što ćete preko uflekanog mesta staviti list papira pa preko njega preći toplom peglom. Na ovaj način, fleke možete skinuti i sa tepiha ili nameštaja.
  4. Za skidanje fleka od voska sa tkanina, fleku možete natopiti medicinskim benzinom, a u slučaju da je u pitanju prirodni materijal, možete koristiti alkohol ili aceton. Kada je fleka dobro upila tečnost, uzmite četku i iščetkajte fleku. Medicinski benzin i alkohol možete koristiti i ako zalepite trepavice voskom. U tom slučaju, sipajte alkohol ili benzin na vatu i polako svlačite vosak sa trepavica dok skroz ne otpadne. Naravno, budite obazrivi kad radite oko očiju i obavezno držite oči zatvorene!
  5. Ako vam vosak od sveće kane na šporet, nikako nemojte pokušavati da ga ostružete žicom za sudove. Ako se vosak ohladio, uključite ringlu dok se ponovo ne zagreje pa ga obrišite krpom koju ste prethodno natopili alkoholom. Umesto alkohola možete koristiti toplu vodu i sunđer.
  6. Mrlje od voska sa drvenog nameštaja možete jednostavno obrisati salvetom nakon što ste fleku ugrejali fenom za kosu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Jako praktičan tekst! Neretko mi se desi da moram da skinem vosak sa nekog dela odeće, pa ću primeniti neki od koraka. Hvala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *