Kako napisati esej

Pisanje eseja može biti izluđujući, iscrpljujući i frustrirajući proces, ali i ne mora biti takav. Puno toga zavisi od vašeg pristupa. Neki ljudi tome pristupaju ležerno i prirodni su talenti, dok drugi omrznu ovakvu formu izražavanja još od prvih razreda osnovne škole i prvih sastava. Uz malo usmeravanja i par korisnih saveta svako može napisati kvalitetan esej. Ako znate kako da pristupite pisanju korak po korak i ako pravilno razumete šta se od vas očekuje, pisanje eseja može biti čak i zabavno.
Esej

Kako napisati esej

  1. Istraživanje – Započnite proces pisanja eseja tako što ćete detaljno istražiti temu na koju treba da pišete i napraviti od sebe eksperta za tu oblast. U te svrhe koristite internet, kućnu biblioteku i enciklopedije, akademske knjige, najbližu gradsku biblioteku, bukvalno sve što vam je na raspolaganju. Obavezno hvatajte beleške tokom istraživanja i uronite u svet velikih mislilaca.
  2. Analiza – Sada, kada imate dobru osnovu u znanju, započnite analizu argumenata i eseja koje ste čitali. Jasno definišite i izdvojte izjave koje su uticale na vaše mišljenje o toj temi i ispišite razloge i dokaze tog uticaja (pozitivnog ili negativnog). Potražite slabosti, ali i snagu logike u mišljenjima drugih. Učenje kako da napišete esej započinje učenjem kako da analizirate eseje koje su pisali drugi.
  3. Smišljanje ideja – Pisanje eseja zahteva uvid u vaše lične stavove i mišljenja. Postavite sami sebi desetinu pitanja u vezi zadate teme i odgovorite na njih. Meditirajte sa olovkom u ruci. Idite u dugu šetnju i razmišljajte, razmišljajte, sve dok ne dođete do vašeg ličnog, originalnog uvida u tu temu.
  4. Teza – Pokupite svoju najbolju ideju i zapišite je, u čistom uverenju da možete razraditi čitav esej od te jedne, glavne teze. Vaša teza je vaša glavna poenta, sažeta u jednoj konciznoj rečenici koja dozvoljava čitaocu da shvati koji su vaši ciljevi i zašto ste izabrali taj pristup. Praktično je nemoguće napisati dobar esej bez jasne i jezgrovite teze.
  5. Konture eseja – Skicirajte u grubim crtama svoj esej pre nego što se prihvatite ozbiljnog pisanja. Opišite jednostavnim rečenicama pasus po pasus, kako treba da teče razvoj vaših ideja od uvoda do zaključka, da biste obuhvatili sve što želite da kažete. Ovo skiciranje ima za cilj obuhvat svih ideja koje želite da unesete u esej i njihovo pravilno raspoređivanje. Ideje treba da se nižu i nadovezuju prirodnim tokom jedna na drugu, a ne da budu razbacane u eseju bez ikakvog smisla.
  6. Uvod – Konačno, počnite da pišete esej. Uvod treba da privuče čitaočevu pažnju, postavi predmet debate i uvede čitaoca u vašu tezu. Naslov i prvi pasus su verovatno najznačajniji delovi vašeg eseja, jer ćete tu ili uhvatiti čitaočevu pažnju i interesovanje ili ih potpuno izgubiti. Vaši nastavnici i profesori, kojima je to dužnost zbog posla, će svakako pročitati ceo esej, bez obzira na to koliko je uvod zanimljiv (mada to može uticati na ocenu), ali u stvarnom svetu ćete morati malo više da se potrudite kako biste zadobili čitaočevu pažnju.
  7. Pasusi – Svaki zaseban pasus bi trebalo da bude fokusiran na jednu ideju koja podržava vašu tezu. Započnite pasus predstavljanjem te ideje, zatim je potvrdite iznoseći određene dokaze za nju i potrudite se da je produbite na što bolji način. Govorite svom čitaocu kao da sedi ispred vas. Drugim rečima, ne pišite, nego pričajte esej kao priču.
  8. Zaključak – Graciozno zaključite esej nekom sveobuhvatnom, značajnom rečenicom: npr. nekim citatom, ili zanimljivim logičkim preokretom ili jednostavnim pozivom na akciju. Ovakvi zaključci su najefektniji i nateraće čitaoca da se zamisli nad datom idejom i pročitanim esejom.
  9. Poliranje – nakon pisanja, esej morate ispolirati tako što ćete pronaći i ispraviti svaku gramatičku (pogledajte članak „Kako uraditi korekturu teksta“) i stilsku grešku. Ovo je najdosadniji deo pisanja eseja, ali zaista ne želite da sati i sati uloženog truda u pisanje eseja budu upropašteni zbog nekih sitnih grešaka koje ste lako mogli pronaći i ispraviti. Čitajte esej naglas i ispravljajte greške, sve dok ne bude zvučao onako kako vi želite da zvuči.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Ociju tvojih da nije

Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Vasko Popa važi za pesnika srpske moderne poezije. Izdao je više zbirki pesama. Jedna od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *