Kako se uči zavarivanje

Često se susrećete sa problemom polomljenog čelika u kući? Sami biste mogli da popravite određene predmete ali za to Vam je potrebna veština i set za zavarivanje? U ovom članku ćemo objasniti kako da naučite brzo i lako zavariti čelik i koje su neophodne stvari potrebni za ovu proceduru.
zavarivanje
Zavarivanje je proces izrade nerazdvojivog spoja uspostavljanjem međuatomskih veza između delova koji se zavaruju, pri kome se pojedinačno ili kombinovano koristi toplotna i mehanička energija, a po potrebi i dodatni materijal. Postupci zavarivanja, koji se najčešće koriste u praksi, zasnovani su na lokalnom zagrevanju materijala iznad ili do temperature topljenja.

Postupci zavarivanja mogu da se podele na postupke topljenjem i postupke pritiskom, pri čemu u prvu grupu spadaju oni postupci kod kojih se proces spajanja odvija topljenjem i očvršćavanjem na mestu spoja, a u drugu grupu oni postupci kod kojih se proces spajanja odvija bez topljenja.

Mi ćemo se fokusirati na elektrolučne trafo aparate i na postupke zavarivanja obloženim rutilnim elektrodama.
Aparati za zavarivanje su obični transformatori koji transformišu električnu energiju iz elektro mreže u struju za zavarivanje. Za bezbedno zavarivanje je potrebno:

  • sam aparat – je kutija u kojoj se nalazi trafo
  • ručica (klešta) za prihvat elektrode
  • stega mase koja se pričvršćuje za komad koji se zavaruje. Zatvara strujno kolo između elektrode i predmeta koji se zavaruje.
  • elektroda
  • maska za zavarivanje
  • zaštitno odelo
  • rukavica

PROCES ZAVARIVANJA

  1. Aparat treba postavi na neko stabilno mesto. Uzmite komad materijala (čelik) i nabolje zateći u bravarku stegu. Aparat priključiti u struju i paziti da elektroda i štipaljka mase se slučajno ne dodirnu. Štipaljku mase zakačiti na predmet. Aparat podesiti na oznaku između 90 i 100 A. Maskom zaštiti oči i lice i zavarivanje može da počne.
  2. Zaparati elektrodom materijal koji se zavaruje. Ukoliko ne dođe do stvaranja luka ili do zalepljivanja elektrode za predmet, probati ponovo, ali elektrodom stalno kljucati po materijalu. Ukoliko dođe do zalepljivanja elektrode, a aparat počne da zuji, otrgnuti elektrodu sa materijala. Ovaj potez treba da bude brz i jak, u protivnom će se otkinuti elektroda ili će ispasti iz pištolja. Elektrodu koja se zalepila bacite i uzmite novu, a zatim počnite proces iz početka.
  3. Ukoliko je struja ili instalacija slaba često može doći do iskakanja osigurača.

Opisane radnje su samo uvodne i osnovne, služe za upoznavanje osnove zavarivanja i karakteristike aparata.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *