Kako voziti auto sa stranim tablicama

Kako voziti auto sa stranim tablicamaU ovom članku ćemo se potruditi da vam ukratko objasnimo šta je sve potrebno kako bi na teritoriji Republike Srbije slobodno i nesmetano mogli da vozite auto sa stranim tablicama.

Svako vozilo koje je registrovano u nekoj stranoj zemlji može se uvesti u našu zemlju naravno uz odgovarajuće troškove carine i ostalih taksi i poreza. Takvo vozilo po uvozu ukoliko ispunjava sve potrebne uslove možete registrovati na naše tablice i time ste rešili sve dalje probleme.

Međutim većinu vas zanima, kako vozilo možete voziti ukoliko je ono i dalje registrovano na teritoriji neke druge zemlje.
Ukoliko zbog posla, studija ili nečeg trećeg imate prijavljeno prebivalište u nekoj stranoj zemlji, ukoliko tamo boravite iz bilo kog razloga, prilikom dolaska u Srbiju, potrebno da je imate zeleni karton, koji se vadi u auto moto savezu, ili na samoj granici prilikom ulaska u našu zemlju. Vlasnik tog auta koji je upisan u saobraćajnoj dozvoli može upravljati takvim vozilom na teritoriji naše zemlje, ali kod sebe uvek mora posedovati dokaz kojim bi prilikom kontrola mogao da potvrdi da ima trenutno ili trajno prebivalište u zemlji na čijoj teritoriji je vozilo registrovano.

Takvim autom može upravljati samo vlasnik vozila, ili članovi uže porodice ukoliko je vlasnik prisutan u vozilu. Takođe ako osobe koje nisu vlasnici vozila dolaze u Srbiju sa tuđim vozilom, recimo službenim vozilom, vozilom prijatelja ili neka druga varijanta, kod sebe pored saobraćajne dozvole moraju imati overeno ovlašćenje za upravljanje tim vozilom.

Na internetu se mogu naći razni saveti ali je mnogo bitno da znate da lica koja nemaju prijavljeno prebivalište u zemlji na čijoj teritoriji je vozilo regitrovano, već žive u Srbiji, ni pod kojim uslovima ne smeju upravljati ovakvim vozilom, čak ni sa ovlašćenjem vlasnika vozila lično, jer to predstavlja krivično delo po zakonu Republike Srbije. Tako da ne nasedajte na razne savete „stručnjaka“ jer će vas to skupo koštati, kazna predviđena za ovakvo delo kreće se i do 250.000 dinara, a oduzimanje vozila je zagarantovano. Ukoliko dođe do oduzimanja vozila, jedino će pravi vlasnik biti u mogućnosti da vozilo povrati.

Za kraj evo par osnovnih stvari koje će vam biti potrebne ukoliko sa stranim vozilom dolazite u Srbiju :

1) Važeći Srpski pasoš.

2) Važeću Srpku ličnu kartu.

3) Vizu zemlje iz koje dolazite ili šengen vizu.

4) Radnu dozvolu na neodređeno vreme za zemlju iz koje dolazite OVERENU.

5) Prijavu boravka na adresi u zemlji iz koje je vozilo. Takođe overenu.

6) Saobraćajnu dozvolu koja glasi na njegovo ime ili ovlašćenje za upravljanje ako je u pitanju iznajmljen ili službeni auto.

7) Zeleni karton sa svojim imenom izvađen i overen u AMS ili na granici.

8) Plaćeno osiguranje vozila i putnika u vremenu trajanja prolaska kroz Srbiju ili ostanka u Srbiji, to se plaća na granici na ulazu u Srbiju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.