Kako zalivati orhideje

Zalivanje orhidejaZalivanje orhideja ima važnu ulogu u životu ove biljke pa je zato potrebno dobro poznavanje pojedinih vrsta i njihovih zahteva prema vodi.
Orhideje su tropske biljke pa traže zimi temperaturu oko 21 stepen celzijusa, a noću za 4 do 5 stepeni nižu. Neće im škoditi ako noćna temperatura ponekad padne i na 10 stepeni ili se leti popenje na 30.

Uputstvo

  1. Kod orhideja razlikujemo period rasta od perioda mirovanja što je posledica uslova života iz domovine gde se smenjuju kišni i sušni periodi. U periodu rasta orhideje traže mnogo vode i vlažan vazduh. Obično je dovoljno 65% relativne vlage. Problemi sa zalivanjem orhideja se javljaju zbog složenog sastava zemlje u kojoj žive a koja je vrlo propusna jer se sastoji od usitnjene borove kore, korenčića paprati, iseckane mahovine, usitnjenog uglja i treseta. Ova mešavina upija vrlo malo vode zato orhideje treba često zalivati.
  2. Da bismo povećali moć zadržavanja vlage, ovoj mešavini dodajemo veštačka vlakna koja imaju svojstvo upijanja vlage. Preporučuju se posebni ovlaženi plastični podmetači napunjeni mokrim stiroporom koji omogućavaju orhidejama i pristup vlažnog vazduha.
  3. Orhideje traže svetlo mesto i ne vole preblizu da imaju susede. Posle cvetanja kad se u proleće ustale topli dani, možete je smestiti u vrt ispod stabla da je pomalo zaklanja. Možete je prihranjivati specijalnim tečnim đubrivima za orhideje koje se može naći u dobro snabdevenim apotekama i garden centrima, ali samo 2-3 puta u toku celog leta.
    U jesen je unesite u kuću i retko je zalivajte, tek toliko da se ne osuši a zimi počnite obilno da je zalivate da bi opet procvetala.
  4. Za više detalja pročitajte članak Kako negovati orhideje
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …