Kako otvoriti Ethereum digitalni novčanik

Nakon članka u kojem smo opisali kako kupiti kriptovalute (Bitcoin i Ethereum), kao i kako otvoriti Bitcoin novčanik, objavljujemo i detaljno uputstvo kako da sebi otvorite Ethereum digitalni novčanik. Pre uputstva, imajte na umu da postoji više vrsta Ethereum digitalnih novčanika i da trenutno ne postoji ona vrsta koja je idealna za svakog i svaku upotrebu. Zato je potrebno da sagledate sve opcije i odaberete onu koja najviše odgovara vašim potrebama.

U svakom slučaju, korišćenje sopstvenog novčanika je od velike važnosti u svetu kripto valuta, jer tako podižete nivo bezbednosti svojih sredstava na veći nivo. Već smo rekli da čuvanje kriptovaluta u okviru menjačnica nije preporučljivo.

ethereum novcanik

Šta je Ethereum novčanik?

Ethereum digitalni novčanik je prvi korak u korišćenju Ethereum kriptovalute. Bez novčanika, nećete biti u mogućnosti da primite, čuvate ili trošite Ethereum kriptovalutu. Trenutno je Ethereum na drugom mestu popularnosti odmah iza Bitcoina.

Ono što razlikuje Ethereum od Bitcoina jeste potpuno zasebna blockchain tehnologija. Ethereum blockchain je postao jako popularan zato što se preko njega generiše veliki broj novih tokena tj. kripto-valuta. Iz tog razloga ćete u okviru jednog ethereum novčanika moći da čuvate sve druge tokene tj. kriptovalute koje se baziraju i kompatibilne su na Ethereum tehnologiji (ERC20).

Još jedan od razloga zbog kojeg će vam Ethereum novčanik biti od koristi jesu ICO (initial coin offering) tokeni. To su tokeni koji se izdaju od kompanija koje pokreću svoje nove velike projekte. Pa ukoliko je neko zainteresovan da učestvuje u nekom takvom projektu on ima mogućnost da kupovinom ICO tokena dobije srazmernu vrednost svog učešća kao token. A dobijenu tj. kupljenu količinu tokena će čuvati na Ethereum novčaniku.

Kao što smo već napomenuli, postoji veliki broj Ethereum novčanika, ali mi smo za vas izabrali 2 koja su najpopularnija i najsigurnija za korišćenje:

  • MyEtherWallet – online verzija novčanika kojem pristupate preko web pretraživača
  • MetaMask – online verzija novčanika kojem pristupate preko Firefox ili Chrome ekstenzije

Za svaki od ovih novčanika vam dajemo korak po korak uputstvo za otvaranje.

1. Kako otvoriti novčanik na MyEtherWallet-u?

MyEtherWallet je ubedljivo najpopularniji Ethereum novčanik. U pitanju je online novčanik, ali ga vrlo lako možete povezati sa svojim hardverskim novčanicima ukoliko ih imate.

  1. Posetite sajt myetherwallet.com , upišite šifru za novčanik (nešto što nije lako za pogoditi) i kliknite na dugme „Create New Wallet“ž
    myetherwallet novcanik 1
  2. Na sledećoj strani kliknite na „Download Keystore File“. Obavezno pročitajte sve informacije i upozorenja na ovoj stranici:
    myetherwallet novcanik 2
    Jako je važno da fajl koji ste skinuli sačuvate na sigurnom mestu. Najbolje bi bilo da ga kopirate na još neki uređaj za svaki slučaj.
    Kada ste to uradili, kliknite na „I understand, Continue“.
  3. U sledećem koraku, biće vam generisan privatni ključ za pristup novčaniku. Ovaj podatak je jako bitan i bez njega nećete moći da pristupite novčaniku. Zato je jako bitno da ga sačuvate na neko sigurno mesto. Najbolja opcija jeste da ga odštampate i čuvate na papiru, ali zbog težine korišćenja u tom slučaju ova opcija vam neće biti zgodna za svakodnevnu upotrebu. Zato ga sačuvajte i u okviru nekog fajla (ili na Google drive-u), ali budite sigurno da niko osim vas tome nema pristup:
    myetherwallet novcanik 3
  4. Kliknite na „Save Your Address“.
  5. U sledećem koraku ćete moći da otvorite svoj novčanik:
    myetherwallet novcanik 4
    Za pristup novčaniku možete koristiti opciju „Keystore File (UTC/JSON) ili „Private Key“. Ukoliko izaberete prvu opciju, za pristup će biti potrebno da izaberete ključ koji ste sačuvali u drugom koraku, kao i šifru koju ste uneli u prvom koraku. Ako izaberete drugu opciju (Private Key), onda će biti potrebno da unesete privatni ključ koji ste sačuvali u koraku broj tri.
  6. Kada ste se ulogovali, prva informacija koju ćete videti jeste adresa vašeg novčanika. Ovo je javna adresa koju ćete koristiti kada budete trebali od nekoga da primite Ethereum valutu ili tokene koji se baziraju na Ethereum (ERC20) blockchain-u. Nju takođe zapišite negde kako biste je lako mogli slati drugima kada treba da vam šalju sredstva:
    myetherwallet novcanik 5

To je to. Uspešno ste otvorili i pristupili svom MyEtherWallet novčaniku.

2. Kako otvoriti MetaMask novčanik?

MetaMask je drugi po popularnosti. Jako je lak za korišćenje i pokreće se u okviru Firefox ili Chrome-a kao ekstenzija.

  1. Ukoliko želite da ga koristite iz Chrome-a, odavde instalirajte ekstenziju, a ukoliko želite da ga koristite iz Firefox-a, odavde instalirajte ekstenziju.
    U ovom uputstvu ćemo vam pokazati korake za Chrome instalaciju:
    metamask 1
  2. Kliknite na „Add to Chrome“, zatim „Add Extension“, i ekstenzija će biti instalirana:
    metamask 2Pojaviće se nova mala ikonica lisice u gornjem desnom uglu vašeg pretraživača.
  3. Kliknite na ikonicu kako biste pokrenuli MetaMask
    metamask 3
  4. Kliknite na dugme „I Agree“ kako biste se složili sa uslovima korišćenja MetaMask-a:
    metamask 4
  5. Zatim kliknite na „Create a new vault“ kako biste započeli proces kreiranja novog novčanika:
    metamask 5
  6. U sledećem koraku unesite šifru koju ćete koristiti za novčanik:
    metamask 6
  7. Nakon toga MetaMask će za vas kreirati jedinstvenu sekvencu od 12 reči koja će vam služiti kao sigurnosna šifra kako biste mogli da povratite nalog u slučaju da zaboravite svoju šifru ili vam se nalog izbriše sa pretraživača. Obavezno ovu sekvencu kopirajte i sačuvajte na sigurno mesto:
    metamask 7
  8. Vaš nalog je kreiran. Postoji mogućnost da će vam na stanju stajati 1 Ether, ali to je samo zato što vam je nalog na početku podešen da radi u okviru test mreže:
    metamask 8
  9. Da biste se prebacili na Ethereum mrežu prvo kliknite na „Modern Test Net“
    metamask 9
  10. A zatim odaberite „Main Ethereum Network“:
    metamask 10
  11. MetaMask će vas u sledećem koraku pitati za šifru. Upište je i kliknite na „Unlock“:
    metamask 11
  12. Otvoriće vam se podaci o vašem pravom Ethereum novčaniku na MetaMask-u. Klikom na dugme Copy možete kopirati adresu svog MetaMask novčanika za Ethereum. Tu adresu koristite kako biste primali Ethereum od drugih lica:
    metamask 12

To je to. Uspešno ste kreirali svoj MetaMask novčanik za Ethereum. Srećno!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Kakopedija

Avatar photo
Kreator sajta kakopedija.com. Sajt sam pokrenuo u želji da napravim portal na kome će posetioci moći da podele svoje znanje, savete i iskustvo i tako pomognu drugima.

3 komentari

  1. Clanak je odlican!

  2. Molim pomoc?Na koji nacin mogu da se obratim kakopediji adminu za licna pitanja ili autoru teksta?Pokusao sam preko kontakta ali mi ne uspeva.Molim Vas obavestite me.Srdacan pozdrav!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *