Kako popraviti alternator

Kada je u pitanju alternator, kako bi ste mogli da ustanovite kvar alternatora, potrebno je da znate par osnovnih stvari o njemu.

Alternator se nalazi na prednjoj strani vozila, negde pored motora, u zavisnosti od tipa i modela vozila koje imate. Preteča alternatora je dinamo, uređaj koji proizvodi struju.

Skoro svako od vas je nekada imao biciklu sa dinamo mašinom, koja se prisloni na točak i onda se stvara obrtni momen, a dalje se taj obrtni moment, tj mehanička energija pretvara u električnu, i vi na bicikli dobijete svetlo.

Alternator radi na istom principu, samo je malo napredniji i složeniji, jer proizvodi veću količinu struje.

Popravka alternatoraKako bi ste startovali svoj automobil potrebna je određena količina električne energije, ta električna energija se nalazi u akumulatori, koji služi da se ta energija čuva, i da se iskoristi pri paljenju. Kada vozilo upalite ono i dalje troši određenu količinu struje, a naravno tu su i ostali potrošači koji troše električnu energiju, kao što su svetla,. grejanje, brisači, žmigavci, sirena i sve ostalo.

Kada ne bi bilo alternatora, svi ti potrošači bi veoma brzo potrošili svu energiju iz akumulatora i to bi bilo to. Alternator služi da proizvede struju kako bi napajao sve potrošače na vozilu, a višak energije vraćao u vaš akumulator i tako ga dopunjavao.

Alternator funkcioniše na istom principu kao i dinama, samo je on kaišem povezan za motor, i na taj način dobija obrtni moment. Kada alternator ne radi kako treba, vaš akumulator se ne puni i posle određenog vremena ostaćete bez struje na kolima. Ovo možete ustanoviti i tako što će se prilikom kvara alternatora uglavnom u kabini vozila upaliti crvena lampica, sa slikom akumulatora.

Najčešći kvar na alternatoru je pucanje kajša kojim je povezan alternator, kada kajš pukne, alternator ne dobija obrtni moment i ne proizvodi struju. Ovo možete sami popraviti, potrebno je da imate rezervni kajš, i da ga samo zamenite, tako što ćete ga banaciti preko dva kotura. Kada kaiš pukne u kabini će vam se sigurno upaliti lampica. Ukoliko nemate rezervni kajš kod sebe možete ga kupiti skoro na svim benzinskim pumpama, a ukoliko nemate ni jednu u blizini, na mesto ovog kaiša, možete staviti žensku čarapu, ovo možda deluje smešno, ali ovo će vam sigurno pomoći

Ostali mogući kvarovi su četkice, regulator napona ili regler, ko služi za održavanje napona na alternatoru i slično. Za sve te ostale kvarove na alternatoru, jedino rešenje je da vam alternator pogleda električar i da ustanovi kvar. Svaki alternator je moguće reparirati što je sigurno mnogo isplativije nego kupovati nov, jer to zna da bude dosta skupo.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …