Kako zameniti lamelu

Kako zameniti lameluU ovom članku ćemo se potruditi da vam bliže objasnimo šta je to lamela na automobilu, čemu služi, kako funkcioniše, kako prepoznati kvar i naravno kako zameniti lamelu.

Lamela je jedan od glavnih delova spojnice ili kako je većina zove kvačila. Kvačilo to jest spojnica je sastavni deo transmisije, i služi kako bi se obrtni moment sa motora preneo na pogonske točkove. Pored toga spojnica ima zadatak da taj prenos obrtnog momenta prekine po potrebi. Lamela je jedan od glavnih delova spojnice, to je jedna okrugla ploča, koja kada se pusti kvačilo u vozilu, to jest kada vozač skloni nogu sa papučice kvačila, ona se spaja sa zamajcem koji je povezan sa motorom i koji se okreće kada je auto upaljen. Prilikom spajanja lamele sa zamajcem dolazi do trenja te dve okrugle ploče naležu jedna na drugu, i obrtni moment se dalje preko transmisije prenosi do točkova i auto tada kreće. Kada vozač stisne papučicu kvačila, lamela se odvaja od zamajca i dobijamo to da motor radi i dalje, ali vozilo stoji u mestu, lamela ima zadatak da po potrebi prekine prenos transmisije, ovo se radi prilikom polaska, prilikom šaltovanja ili prilikom zaustavljanja vozila.

Pošto smo rekli da između ove dve ploče dolazi do trenja, logično je da se lamela vremenom troši i haba, kao i sve ostalo. Habanje i trošenje lamele u mnogome zavisi od načina vožnje samog vozača, ali i kod najboljih vozača lamela će se na kraju istrošiti samo je pitanje vremena.
Verovatno se pitate kako da prepoznate kada je došlo vreme da se lamela promeni, na osnovu svega što sam gore napisao, verovatno možete i sami zaključiti, ali ipak ćemo objasniti.

Kada se lamela istroši ili pojede kako mnogi kažu, prilikom vožnje pri većim obrtajima, najčešće prilikom ubrzavanja ili prilikom vožnje uzbrdo, primetićete da kako dodajete gas, rad motora se pojačava, broj obrtaja se povećava ali auto ne ubrzava onako kako bi trebalo. Uzrok tome je što je lamela istrošena i što počinje da proklizava i ne prenosi obrtni moment sa motora dalje na transmisiju a ona dalje do točkova.

Kada se ovakav simptom javi na vozilu, trebalo bi da posetite vašeg majstora, kako bi ustanovio da li je lamela u pitanju, i da li je moguće zameniti samo lamelu ili je potrebno menjati ceo set kvačila (lamela, korpa, ležaj itd). Nakon toga potrebno je da kupite lamelu, novu ili polovnu, i otiću kod svog majstora ili u ovlašćeni servis kako bi vam zamenio lamelu. Ukoliko razmišljate da sami menjate lamelu, znajte da ovo nije baš jednostavno i da postupak nije isti za sve tipove vozila, kod nekih vozila je potrebno skidati menjač kako bi se lamela zamenila, kod nekih nije, ali u svakom slučaju naš savet je da to uradite kod mehaničara ili u nekom ovlašćenom servisu za vaše vozilo.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Od stvari će vam trebati: , , , , , , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …