Kako konvertovati AVI u DVD

Kako da film koji vam se nalazi na hard disku u formatu AVI narežete na disk tako da možete da ga gledate na standardnom DVD plejeru? Ovo je važno pitanje za većinu nas sa digitalnim video-kamerama. Danas čak i digitalni fotoaparati pored slika beleže filmiće. Možete, naravno, narezati te AVI filmove na CD ili DVD kao fajlove koje možete dati (share-ovati) porodici i prijateljima koji imaju kompjuter, ali ako želite da pošaljete film vašoj baki koja nema kompjuter, tu ste se zaglavili. Sa pravim programima, pravljenje DVD-ja za baku nije preteško.

Uputstvo

  1. Nabavite DVD program za prebacivanje (konvertovanje) koji će vam odgovarati. Nijedan program nije savršen. Neki programi za konvertovanje AVI u DVD format mogu vama biti lagani, dok ih drugi ljudi mogu mrzeti i obrnuto. Najbolji način da pronađete pravi softver (program) za konvertovanje DVD formata je da skinete (download-ujete) nekoliko kopija programa, isprobate ih, a onda kupite onaj koji vam najviše odgovara. Jedan od sjajnih programa je Convert Genius; ovaj program je odličan zato što vam omogućava da radite sa više formata, ne samo sa AVI-jem.
  2. Ipak, ne mogu vam reći koji će program za DVD konvertovanje vama biti najbolji. Mogu samo da vam kažem odakle možete da počnete. Pretražite internet da biste pronašli neke opcije. Evo još nekih programa: Adobe Premier, Magix, Nero, Pinnacle i Roxio Easy Media Creator. Ja sam ih lično probao. Neke obožavam, a neke ne volim uopšte. Raspitajte se i kod prijatelja koji se razumeju u tehniku, rođaka i poznanika koji rade sa kompjuterima. Možete dobiti besplatnu probnu (trial) verziju i odlučiti sami. Nemojte plaćati za programe za konvertovanje samo da biste ih isprobali. Jednom kada potrošite novac, više ga nema. Najverovatnije nećete kasnije moći da dobijete novac nazad ako shvatite da vam se taj program ne dopada.
  3. Neke probne verzije programa za konvertovanje AVI formata u DVD format su nepotpune (cripple-ware). Nepotpune znači da im je neki deo funkcionalnosti smanjen, tako da ne možete da odredite da li zapravo radi kako treba ili ne. Narezivanje manje od 100% filma na DVD je uobičajen način da se vidi da je probna verzija nepotpuna. Druge probne verzije programa za konvertovanje ističu nakon kratkog perioda ili ograničenog broja puta koji se koriste. Od probne verzije očekujte nedostatke za razliku od cele (full) kopije, ali ne tolike da ne možete dobiti solidnu probnu verziju. Ako želite, uzmite ovo u obzir.
  4. Pokušajte sa nekim standardnim opcijama za video-editovanje kada prebacujete AVI u DVD. Većina programa će vam postaviti vreme (timeline), a onda vam pustiti da otvorite i izvučete medija fajlove (filmove, zvučne fajlove itd.) do vremena kada možete povezati delove da biste napravili sopstveni film. Softver za video-konvertovanje bi trebalo da vam omogući da sečete elemente, preklapate ih, da ih postepeno pojačavate ili učinite da blede i pravite druge promene, podešavate nivo zvuka, i dodajete oznake za poglavlja/delove, tako da možete da se prebacite na tačno određeno mesto u finalnoj verziji DVD filma koji režete, baš kao što možete sa kupovnim DVD-jem.
  5. Da li planirate da ubacujete slike u .AVI film koji ćete narezati na DVD? Ako nameravate, imajte u vidu da vam neće svi gorepomenuti programi to izvršiti. Da li taj program podržava AVI fajlove? Ako ne podržava, nemojte ga kupovati. Da li imate instaliran Windows XP? Bar jedan od navedenih programa zahteva XP. Ne možete ih sve koristiti na verziji Windows 2000.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Kako produžiti životni vek računara

Da li se osećate frustrirano svaki put kada koristite vaš računar zbog očajnih performansi koje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *