Kako napraviti favicon ikonicu za sajt

Kako napraviti favicon ikonicuSigurno ste do sada zapazili da neki sajtovi ispred svog url-a imaju i neku malu sličicu koja ih reprezentuje. Ta mala sličica se naziva favicon. Sada vi želite da znate kako napraviti favicon ikonicu za sopstveni sajt. Ovaj članak će vam u tome pomoći.

Kao prvo, znajte da to uopšte nije komplikovano i teško, a postoji dosta mesta na kojima možete napraviti svoju favicon ikonicu.
Jedan od njih je i Favicon Generator, koji vam ovom prilikom preporučujemo. Na njemu ćete videti da je sve ovo vrlo jednostavno i brzo. Prvo odaberite sliku od koje želite napraviti favicon ikonicu i potrudite se da bude idealne dimenzije 100 x 100. Kada je odabere kliknite samo na Generate Favicon! Vaša favicon ikonica je kreirana i prikazaće vam se sledeći text: Complete! => Click Here to Download Your Favicon! Jednostavno kliknite na download i sačuvajte vašu ikonicu na računaru.
Posle toga tu imate i uputstvo kako da postavite vaš favicon. Samo iskopirate ikonicu u root direktorijum. A zatim i taj code u uputstvu, ubacite u deo vašeg sajta. To je sve, uživajte u vašoj novoj favicon ikonici!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

2 komentari

  1. Mogu da kazem da je Favicon Generator je odlicno mesto za pravljenje favicona.Licno ga koristim.Ima puno firmi koje naplacuju izradu favicona,ali sve ih rade u Favicon Generator-u.

  2. Avatar photo

    favicon se moze prosto napraviti i u Win7 MSpaint – desni klik na izabranu sliku, edit, otvara se mspaint, ctrl+w, selektuj Pixels, iskljuci Maintain aspect ratio, pod horizontal i vertical ubaci 16 (jer je 16×16 standardna dimenzija te ikone), Ok, Save as kao PNG picture, ne mora biti ico formata

    za konvertovanje png bmp tif gif jpg u ico formatu tu je besplatan xnView, jednostavniji mi je od AcdSee…

    e sad ako ikona mora da ima alfa kanal u slici to se moze uraditi u corel, photoshop, besplatan gimp ili paintnet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *