Kako otopiti smrznute cevi

Kako otopiti zamrznute ceviAko živite na mestu gde se temperatura zimi spušta do nivoa smrzavanja, možete naići na problem smrznutih dovodnih i odvodnih cevi. Sve dok ste kod kuće (a ne na odmoru u toplim predelima), možete sami rešiti ovaj problem. Slede saveti kako da otopite zaleđene cevi.

Kako otopiti smrznute cevi za dovod

  1. Proverite da smrznuta cev nije naprsla. Kada se voda zaledi, onda se materija proširi, što dovodi do toga da, ako je voda u cevima zaleđena, moguće je da se dovoljno proširila, te je usled toga cev naprsla (i u tom slučaju ćete morati da popravite cev). Pa ipak, u mnogim slučajevima cev ne naprsne, već bude samo blokirana.
  2. Kada ste utvrdili da cev nije pukla, isključite vodu koja dolazi do cevi. U starijim domovima ovo obično podrazumeva da ćete morati da zatvorite glavni dovod vode koji snabdeva vašu kuću, dok je u novijim kućama instaliran takav sistem cevi da možete zatvoriti samo smrznutu cev.
  3. Otvorite sve slavine povezane sa smrznutom cevi da biste se oslobodili hladne vode iz nje, smanjili pritisak i dopustili ledu/vodi da isteče onda kada odmrznete cev.
  4. Odmrznite cev koristeći jedan od sledećih načina (u zavisnosti od toga šta vam je dostupno i koliko vam je lako ili teško da dođete do cevi).
  5. Obavijte cev peškirima ili krpama i sipajte vruću vodu (iz čajnika) preko peškira. To će zagrejati zaleđeni deo cevi i otopiti led.
  6. Koristite mali fen za kosu da toplim vazduhom zagrejete zaleđeni deo cevi.
  7. Stavite malu grejalicu blizu smrznute cevi i ostavite je tu sat vremena.
  8. Uvijte zaleđenu cev električnom trakom za grejanje cevi (ima je u nekim prodavnicama za kuću).
  9. Uključite aparat za zavarivanje i zagrejte smrznutu cev.

Kako otopiti smrznute cevi za odvod

  1. Svi gore pomenuti načini za odmrzavanje cevi za dovod mogu se primeniti i na cevi za odvod, osim aparata za zavarivanje – sigurno nećete želeti da ga koristite na PVC ili ABS plastičnoj cevi. A evo i dodatnih par načina za odmrzavanje odvodnih cevi.
  2. Sipajte vruću/kipuću vodu kroz cev i pustite je da otopi led.
  3. Spustite deo gumene cevi niz odvodnu cev sve dok ne dodirne led. Pričvrstite kraj cevi koji je u vašoj ruci za grlić čajnika sa vrelom vodom. Para iz čajnika putovaće dole niz cev i otopiće led.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

2 komentari

  1. Avatar photo

    Zar topljenje leda grejalicom ne rezultuje da cevi popucaju ili mozda da iskoči ventil?Hmm kakva je bila ova zima 2012 mislim da je najbolja varijanta da se led topi sto je moguce prirodnije ili pak blagim zagrevanjem prostorije nikako direktno fenom ili grejalicom blizu cevi…

  2. Avatar photo

    Zar topljenje leda grejalicom ne rezultuje da cevi popucaju ili mozda da iskoči ventil?Hmm kakva je bila ova zima 2012 mislim da je najbolja varijanta da se led topi sto je moguce prirodnije ili pak blagim zagrevanjem prostorije nikako direktno fenom ili grejalicom blizu cevi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *