Kako naoštriti nož

Na tržištu postoji više nefunkcionalnih oštrača noževa nego što ima ijednog drugog proizvoda (izuzetak su možda jedino sprave za vežbanje bez napora). Pa ipak, ima i mnogo dobrih načina da se naoštre noževi. Ovaj tekst će vam ukazati na najčešće greške koje pravite u ovakvim situacijama, ali i ponuditi rešenje.
Kako naostriti noz

Kako naoštriti nož

  1. Greške koje se najčešće prave pri oštrenju noževa su nekontrolisani uglovi nagiba, neuspevanje da se napravi nova ivica, i na kraju previše hrapav ili neravan nagib.
  2. Izaberite ugao pod kojim ćete naoštriti nož. Ukoliko znate pod kojim uglom je vaš nož već oštren, verovatno ćete hteti da ga naoštrite pod istim. Ako, ipak, ne znate koji je to ugao, a hteli biste da znate, pitajte u prodavnici gde ste ga kupili. U suprotnom, moraćete da donesete odluku: izaberite ugao 10º−30º sa obe strane; tuplji uglovi čine ivicu oštrijom koja ne traje dugo, oštri uglovi su izdržljiviji, dok je 17º sasvim dobro rešenje: izaberite onaj ugao koji vam najviše odgovara za ono za šta koristite nož. Kada kupujete spravu za oštrenje noževa, povedite računa o tome da ima mehanizam koji podržava najmanje par uglova pod kojima se oštri.
  3. Ukoliko vam je dostupan, koristite podesivač uglova da biste kontrolisali ugao ivice. Inače ćete morati ručno da kontrolišete ugao, što je teško i zahteva dobro poznavanje uglova.
  4. Da biste dobili simetričnu ivicu, oštrite nož tako što ćete ga povlačiti preko kamena u suprotnom pravcu nego što biste ga pomerali da želite da isečete tanak sloj kamena. Ovo omogućava ivici da se formira, i produžava trajanje kamena.
  5. Podsetnik: Proverite u uputstvu proizvođača kamena šta stoji o podmazivanju. Najviše se koristi abrazivno kamenje, mokro ili suvo, ali kada se puno naulji treba da se uništi. Pa ipak, postoji kamenje koje je specijalno namenjeno za ulje, i koje se naziva „uljano kamenje“.
  6. Nastavite sa struganjem pod određenim uglom, sve dok vam strugani deo ne ohrapavi i ne krene kroz čelik. Ne treba da bude precizno, jednostavno pokušajte sami da odredite kada je dovoljno.
  7. Okrenite nož i naoštrite drugu stranu oštrice sve dok ne napravite novu ivicu; najlakši način da utvrdite da ste skinuli dovoljno metala jeste da oštrite sve dok ne podignete ivicu, koju će čelik prirodno formirati kada je jedan nagib izbrušen sve dok se ne sastane sa drugim nagibom. To će biti slabo vidljivo golim okom, ali možete da osetite kako vam grebe palac ukoliko pređete preko ivice (tuplja strana noža). Bolje kamenje pravi manje podignute ivice, ali ipak postoje.
  8. Okrenite nož na drugu stranu i naoštrite je na isti način.
  9. Uklonite podignutu ivicu tako što ćete je izbrusiti. Tačnije, i dalje držeći oštricu pod istim kontrolisanim uglom, pomerajte oštricu u suprotnom pravu od pravca kojim ste se kretali u koracima 4-8. Neki ljudi smatraju da bi ovaj korak trebalo preći sa suvim kamenom.
  10. Ukoliko želite, možete nastaviti sa daljim poliranjem ili oštrenjem na kaišu do željene oštrine. Ovo čini ivicu boljom za „sečenje guranjem“ (sečenje direktno kroz materijale, gurajući pravo na dole bez klizenja oštrice) ali je generalno čini lošijom za sečenje na parčiće (prorezivanje): bez mikroskopskih delova ostalih od struganja kamena, oštrica ima tendenciju da ne „grize“ kroz objekte kao što je na primer koža paradajza.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *