Kako napraviti domaći burek

Ne postoji osoba koja ne voli burek. Svako ima omiljeno mesto gde ga rado kupuje, jer je burek najčešći izbor za doručak onih koji žure. Kada imate vremena i živaca, a volite da kuvate i spremate, možda ćete poželeti da spremite sami svoj burek. Jednom kada uvežbate recept do savršenstva, moći ćete da ga prilagođavate svom ukusu i napravite potpuno svoj i originalni burek. Ovde je bitno napomenuti da, iako se burek pravi i sa sirom i sa mesom, u većini mesta na Balkanskom poluostrvu pod burekom se smatra samo burek sa mesom, dok je burek sa sirom zapravo gibanica. Prema tome, ako hoćete da pravite burek sa sirom, onda nije loše da pitate vašu baku za recept (jer su sve bake dostigle master level u pravljenju bureka sa sirom ili gibanica), dok ću vam ja ovde napisati kako se pravi originalni burek. Sa mesom, jel’ te.
Kako napraviti domaci burek

Kako napraviti domaći burek

  1. Za razvijanje kora vam je potrebno:
    • – 500 gr brašna;
    • – malo soli;
    • – malo tople vode.
  2. NE koristi se kvasac za ove kore. Smesu zamesite tako da se ne lepi za prste (dakle, dodaćete brašno po potrebi). Dobro umesite testo, a onda ga ostavite 15-20 minuta da se odmori pre razvijanja kora.
  3. Smesu ćete podeliti na onoliko delova koliko kora želite. Ko je vičan ovome, napraviće samo par komada, ali velikih kora, dok ćemo mi početnici praviti više manjih kora. Nemojte da razvijate sve kore od jednom, već jednu po jednu. Tek kada jednu razvijete, napunite filom i stavite u podmazan pleh, onda razvijate sledeću koru.
  4. Fil za punjenje kora:
    • – 4 krompira;
    • – 2 glavice crnog luka (srednje veličine ili jedna velika);
    • – 500 gr mlevenog junećeg mesa;
    • – kašičica bibera i kašičica soli.
  5. Krompir oljuštite i iseckate na sitne kockice, pomešate sa iseckanim crnim lukom (sitno iseckanim), a onda sve to sjedinite sa mesom i začinima.
  6. Ovaj fil ćete posuti po razvijenoj kori i koru ćete urolovati. Pazite da je na zavijate previše tvrdo, jer bi mogla da pukne prilikom pečenja i da fil ispadne. Rolovane kore, jednu po jednu, ređate u podmazan pleh i pečete na 220 stepeni jedno 20 minuta.
  7. Dok je pleh u rerni, vi ćete u maloj šerpici grejati 2 kašike kajmaka, 1 šoljicu ulja i 1,5 šoljicu vode. Ta smesa treba da proključa i njome ćete preliti burek koji se pekao 20ak minuta (kada porumeni).
  8. Preliveni burek vraćate u rernu koju ste smanjili na 200 stepeni i pečete još 10 minuta. Nakon toga rernu smanjite na 150 stepeni, da se burek lepo zapeče za nekoliko minuta. I posle toga je vaš burek gotov.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Kako se pravi Kljukuša

Kljukuša spada u kategoriju pita i nije je teško napraviti, a ovom tekstu ćemo vam …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Ja pravim sa mesom i pecurkama i to me drzi pola dana:))

  2. Avatar photo

    ovo me podseti,nisam odavno pravila domaći,sve nemam vremena,a ovaj kupovni,ko zna šta sve stavljaju u njega.hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *