Kako saditi bambus

Ako ste odlučili da sadite i uzgajate bambus, sledeći putokazi će vam biti korisni. Ovi saveti bi trebalo da vam pomognu u negovanju i obrađivanju bambusa.
Kako saditi bambus

Vrste bambusa

  1. Bambus se deli na dve vrste:
    • monopodijalnog/raštrkanog rasta (bambusi koji se granaju)
    • simpodijalnog/zbijenog rasta (bambusi koji se ne granaju)
  2. Biljka bambusa se može gajiti kako napolju tako i u kućnim uslovima. Bambusi koji se granaju su najbolja vrsta za uzgajanje žive ograde. Nabavite bambuse zbijenog tipa ako želite da ih uzgajate u velikim saksijama jer je njima lakše rukovati. Raštrkani bambusi prenose rizome svuda po području uzgoja. Ako želite da uzgajate ovu vrstu bambusa u saksiji, uzmite onu veliku zapremine 20 litara. Takođe bi trebalo da se raspitate o karakteristikama bambusa pre nego što počnete da ih sadite. Bambusi koji se granaju kao i oni koje su zbijeni imaju svoje različite varijante. Neke vrste mogu da dostignu visinu od 6 metara, stoga treba da upoznate vrstu bambusa koju kupujete. Osobe koje imaju nameru da uzgajaju bambus treba da znaju sledeće činjenice.

Osnovne smernice za uzgoj bambusa

  1. Kada uzgajate biljku bambusa, morate imati na umu osnovne smernice:
    • priprema zemljišta
    • uzgoj i zalivanje
    • izloženost sunčevoj svetlosti i đubrenje
    • rast biljke
  2. Priprema zemljišta: iskopajte mesto na kome želite da sadite bambus i uklonite sav korov. Stavite dosta plodne, meke zemlje na to mesto. Za razliku od drugih biljaka, kod bambusa se ne preporučuje upotreba velikih količina veštačkog gnojiva i đubriva jer mogu da sagore biljku.
    sađenje i zalivanje: Ubacite rizome u zemlju na dubinu od 2-3 cm. Ako je u pitanju biljka, postavite je na nivo na kom je već bila u saksiji. To obično znači na dubini od 7-8 cm. Dodajte dosta malča. Neophodno je da zemlja bude vlažna. Zalivajte je samo kada postane suva, nemojte je natapati. Kada listovi počnu da se uvijaju, potrebno ih je zaliti.
  3. Izlaganje suncu i đubrenje: Uspešno uzgajanje bambusa zahteva prisustvo sunčeve svetlosti. Međutim, bambusu neće štetiti ni malo hladovine što je činjenica koja vam daje više slobode pri izboru prostora za uzgoj ove biljke. Sistem drenaže zemljišta je važnije pitanje. Previše vode izaziva propadanje korena. Možete koristiti đubriva opšteg tipa. Biće sasvim dovoljno da đubrite biljku jednom mesečno.
  4. Rast biljke: Vrste bambusa koje se granaju treba gajiti oko jezera ili rečnih korita. I to nije samo iz estetskih razloga, već da bi se držalo pod kontrolom puštanje i granjanje korena. Takođe, možete trotoar iskoristiti kao granicu. Granica na oko 80 cm je dovoljna za sprečavanje preteranog širenja bambusa.

Izvor: How to Plant Bamboo

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Bambus kao biljka,nije joj potrebna zemlja da bi rasla i razvijala,najbolje je da bambus stavite u vazu sa vodom i da napunite pola vaze sa vodom,i vodu menjati na svakih mesec dana.Ja imam bambus i u vazi vode vec mi traje 14 godina. :]

  2. Avatar photo

    Ja imam 2 koje drzim u vodi, bas onaj kao na slici..Čini mi se da stablo ne raste, već samo lišče… A negdje pri korijenu iz stabla je počeo rasti novo stabaoce, kod oba bambusa, otkunula sam ih i stavila u malu času, pustili su korijenje :D

    • Draga Kanita Skoko, to što vi imate nije bambus. Nije redak slučaj da ljudi brkaju dracenu (lucky bamboo) sa bambusom. Takođe, ovo što je na slici je upravo dracena, a ne bambus. Ne bi me čudilo da i Donnie ima upravo dracenu. Više o draceni pročitajte na http://en.wikipedia.org/wiki/Dracaena_braunii . Ona raste neuporedivo sporije nego bambus. Iako se može gajiti u vodi, dracena nije vodena biijka.

  3. Poštovani, hvala Vam na sjajnom tekstu o bambusima. Ja sam zainteresovana da posadim bambuse u dvorištu. Da li je bolje kupiti seme ili malu biljku? Koja vrsta bambusa je po Vašem mišljenju najpogodnija za tlo i klimu Južne Srbije? I na koji se načim ophoditi prema biljci u toku zime?
    Unapred Vam hvala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *