Kako zaposliti radnika

Ako vaša kompanija želi da zaposli nekoga, onda to više ne zavisi u tolikoj meri od njegove radne biografije. Poslodavci traže čitav paket; kandidata koji je uspešan u više različitih oblasti, odlično se snalazi u razgovorima za posao i može da pokaže da će kompanija imati koristi od njegovog prisustva te da će se brzo prilagoditi postojećoj dinamici poslovanja u kompaniji.
Kako zaposliti radnika

Kako zaposliti radnika

  1. Napravite opis posla koji nudite
    Sastavite listu neophodnih veština, radno iskustvo kao i lične osobine potrebne za dati posao. Ne oklevajte i budite dovoljno iscrpni kako bi broj kandidata mogao brzo da se suzi tokom procesa prijavljivanja za posao.
  2. Sastavite oglas za posao
    Kada sastavljate oglas za posao, uključite opis kompanije i čime se kompanija bavi. U oglasu takođe moraju da budu navedene i željene osobine, iskustvo i kvalifikacije kao i detaljan opis posla i zadataka koji će kvalifikovani kandidat obavljati.Da biste dobili ideju o tome kako da napišete dobar oglas za posao, pogledajte liste u lokalnim novinama ili na sajtovima za zapošljavanje, proverite formu oglasa te je promenite kako biste napravili onaj koji odgovara vašim potrebama.Obavezno navedite način na koji kandidati mogu da odgovore na oglas (putem e-maila, faksa, itd.) zajedno sa krajnjim rokom za prijavljivanje.
  3. Postavite oglas
    Postavite oglas za posao na mesta na kojima potencijalni kandidati mogu da ga vide. Postoji veliki broj besplatnih internet stranica preko kojih poslodavci mogu da nalaze potencijalne kandidate za određeni posao. Lokalne novine su takođe dobra opcija i generalno su povoljne za takav tip oglašavanja.
  4. Sortirajte pristigle prijave
    Zbog trenutne situacije na tržištu rada, mnogi će se javiti na vaš oglas za posao. Čim prijava pristigne, trebalo bi je pregledati, analizirati i staviti u jednu od sledeće tri kategorije:

    • 1. Pozvati na razgovor za posao
    • 2. Možda pozvati na razgovor za posao
    • 3. Ne pozvati na razgovor
    • Kad se završi rok za prijavljivanje, pregledajte još jednom prijave koje ste stavili pod kategoriju „Možda pozvati na razgovor“ i razvrstajte ih u druge dve kategorije. Kada se izabere grupa kandidata, pozovite ih i zakažite razgovor za posao.
  5. Intervjuišite kandidate
    Pripremite pitanja koja su sastavljena tako da odgovaraju kompaniji i zahtevima posla. Pobrinite se da tu uvek budu i situaciona pitanja kada će kandidati morati da pokažu kako bi se snašli u određenoj situaciji ili u vezi sa određenim zadatkom. Beležite odgovore kao i ponašanje tokom razgovora kako biste videli i odlučili da li su podobni za posao koji nudite.
  6. Ako ne možete da zaposlite kandidata nakon prvog razgovora, možete da ih pozovete na drugi krug. Eliminišite kandidate koji nisu uspešno prošli na prvom razgovoru i onda proverite preporuke, poslovnu biografiju i obrazovanje onih koji su još „u igri“. Brz način za smanjenje broja kandidata jeste provera tačnosti informacija datih u rezimeu. Eliminišite i ove kandidate i počnite sa drugim krugom razgovora za posao.
  7. Ponudite posao najboljem kandidatu
    Kontaktirajte najboljeg kandidata i pošaljite mu formalnu ponudu za posao

Izvor: How to Hire an Employee

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *