Kako otvoriti RAR fajlove

RAR je jako popularan metod za kompresiju fajlova i predstavlja dobru alternativu tradiocionalno ZIP formatu. Postoji mnogo programa koji rade sa RAR fajlovima, a da su laki i jednostavni za korišćenje. Dva najpopularnija programa za RAR fajlove su 7 ZIP i WINRAR.
Rar fajlovi
7 Zip
7-Zip se koristi za manipulaciju svih vrsta arhiva i spada u „open source“ programe za Windows operativni sistem. Poseduje mnoštvo funkcija od kojih su neke:
· A 2-10% bolju kompresiju fajlova u poređenju sa programima WinZip i PKZip.
· Kompresuje i otvara sledeće vrste fajlova: GZIP, RAR, 7z, BZIP2, ZIP i TAR.
· Mogućnost samo-otpakivanja i popularnu LZMA kompresiju u okviru svog 7z formata.
· Dodatak za rukovanje FAR fajlovima.
· Otvaranja NSIS, DEB, ARJ, ISO, Z, CPIO, RPM, CAB, RAR, CHM i LZH fajlova.
· Mogućnost pokretanja kompresije i otvaranja iz komandne linije kao i posedovanje intuitivnog fajl menadzera.
· Integraciju sa Windows Shell-om.
· Lokalizaciju na 63 jezika.

WinRAR
WinRar predstavlja jedan od najboljih alata za kompresiju i upravljanje fajlovima koji postoji. Dostupan je u besplatnoj verziji, a za napredne opcije potrebno je platiti malo naknadu kreatorima programa.

Ovaj program, sa svojim naprednim mogućnostima kompresovanja, može da smanji veličinu čak i email dodataka kao i da omogući backup podataka. Podržava različite formate, od kojih su najpoznatiji ZIP i RAR, kao i mnogi drugi.

Izvor: How To Open Rar Files

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Kako produžiti životni vek računara

Da li se osećate frustrirano svaki put kada koristite vaš računar zbog očajnih performansi koje …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    7-zip moze da raspakuje exe i msi, mada obicno ne moze nista da se iskoristi iz njih ako niste dobar programer

    7-zip moze da raspakuje fajlove sa ekstenzijom 001 002 003 itd to je podeljen jedan veci celi fajl – desni klik na fajl sa bilo kojim brojem ekstenzije, 7-Zip, zatim Extract to „ime fajla je pod navodnicima\“

    (obicno se koristi hjsplit besplatna aplikacija za deljenje velikih fajlova koji kreira te ekstenzije sa trocifrenim brojevima)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *