Kako se ponašati u crkvi (hramu, manastiru)

Možda bi neke osobe češće išle u crkvu, na bogosluženja, ali ih muči to što nisu sigurne kako bi trebalo tom prilikom da se ponašaju. Crkva, ili hram je sveto mesto, pa prilikom svakog ulaska to treba imati na umu i ponašati se shodno tome. Ako se dolazi na bogosluženje, Liturgiju, treba voditi računa o tome da se dođe pre nego što ono otpočne, da se kasnije ne bi ometalo.
crkva

Kako se ponašati u crkvi (hramu, manastiru)

  1. Najpre treba obratiti pažnju na ličnu higijenu i oblačenje. Odelo treba da je čisto, uredno i pristojno, a mi takođe čisti, okupani, očešljani. Pod pristojnom garderobom se podrazumeva da se shodno mestu koje poštujemo tako i obučemo, što znači bez kratkih pantalona, suknji, majica na bretele, dubokog dekoltea, ili golog stomaka( moderan spušten struk), nikako u papučama. Poželjno je da žene obuku suknju, ali nije obavezno, mada žene u većinu manastira, posebno muških, ne mogu ući bez suknje i bez marame na glavi.
  2. Pred crkvena vrata treba se prekrstiti i celivati (poljubiti) vrata i ući tiho i lagano, sa velikim poštovanjem.
  3. Pošto se sveće prodaju u crkvi, treba ih kupiti. Ako je gužva, strpljivo sačekajte da stignete na red da ih kupite, a zatim idete do mesta gde se one pale. Svaku sveću celivati i nameniti. Običaj je da se za žive pale u gornjem delu svećnjaka, a za upokojene u donjem delu.
  4. Ako ste stigli pre bogosluženja treba prići ikoni koja se nalazi u centralnom delu crkve i celivati je. To je obično ikona svetitelja kojem je posvećena crkva. Uz ikonu obično stoji drveni krst, a ako je neki veći praznik, onda je tu i ikona svetitlja koji se praznuje tog dana, ponekad i Sveto Pismo. I njih treba celivati. Ikona se celiva tako što se stane ispred nje, dva puta se prekrsti i pokloni, zatim celiva pa se još jednom prekrsti i pokloni. Posle toga treba celivati ikonu Gospoda Isusa Hrista, koja se nalazi na desnoj strani, a onda ikonu Presvete Bogorodice koja je na levoj strani. Na isti način celivati sve ostale ikone.
  5. Ako je služba već počela, celivati samo ikonu u centralnom delu i mirno stati tamo ge ima slobodnog mesta.
  6. Dok prolazite pored oltara primetićete da je na sredini visoko gore krst- zastanite, okrenite se ka njemu, prekrstite se i poklonite.
  7. Kada završite sa celivanjem ikona, polako idite na mesto odakle ćete pratiti bogosluženje. Obično muškarci stoje na desnoj strani crkve, a žene na levoj. U miru i tišini, koliko god to zavisi do vas, treba sačekati da počne bogosluženje.
  8. Za vreme službe treba držati ruke spuštene niz telo, ili prekrštene na grudima- uvek desna preko leve. Ne treba šetati, niti izlaziti iz crkve, osim u krajnjoj nuždi.
  9. Kada služba počne treba obratiti pažnju na ono šta radi sveštenik. Kad god se on prekrsti, kada u molitvi, ili pesmi spominje:“U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, amin” treba se prekrstiti.
    Neki se prekrste na svako spominjanje imena svetitelja, posebno Presvete Bogorodice, Gospoda Isusa Hrista i Svetog Duha.
  10. Kada sveštenik kadi, treba se lagano pokloniti. Takođe se treba blago pokloniti kada izgovara reči: “Mir svima”.
  11. Kada čujete reči: ”Glave svoje Gospodu priklonite” trebalo bi da malo pognete glavu.
  12. Dok se čita Jevanđelje, Vhod (kada sveštenik iznosi Jevanđelje) i propovedi, treba stajati i slušati sa pažnjom i tada, ako je neko od starijih sedeo, ustaje i stoji dok se ne završi čitanje.
    Ako neko zna lepo da peva, može tiho pevati, ali, ako nezna, bolje je da samo sluša.
  13. Ako ste došli da se pričestite, stanite u red i polako priđite da primite pričest. Podrazumeva se da je predhodno postio, molio se i ispovedio svako ko želi da se pričesti. Najpre se prekrstite, zatim prekrstite ruke preko grudi (desnu preko leve) priđite i recite svešteniku svoje kršteno ime ( ne nadimak) i primite pričešće.
  14. Mirno se vratite na mesto gde ste stajali, ili gde već ima mesta i sačekajte kraj službe.
  15. Po završetku službe sveštenik deli naforu. Slično kao kad je trebalo da se pričestite, mirno sačekati na red, prekrstiti se, celivati krst koji sveštenik drži u ruci i celivati svešteniku ruku, a on će vam spustiti parče nafore u ruku. Ovom prilikom obavezno staviti okrenutu prema gore desnu šaku preko leve i tako primiti naforu koju treba odmah pojesti i paziti da ne ostane ni mrvica.
  16. Primanjem nafore je služba završena. Kada izlazite iz crkve celivati ikonu koju ste prilikom ulaska prvu celivali, izađite i okrenite se prema unutrašnosti crkve pa se još jednom prekrstite i poklonite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Vesna

Avatar photo

Jedan komentar

  1. Avatar photo
    Vesna Bogdanovic

    Molim vas da imate u vidu da je ovo jedan od prvih članaka koje sam pisala, da je tema jako osetljiva i da je moguće da sam nešto izostavila, ili da sam negde pogrešila.

    Ako neko primeti grešku, ili da sam u članku nešto izostavila, biće mi drago da to napiše u komentaru.
    Smatram da bi to svima bilo od koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *