Kako hobi pretvoriti u posao

Ako imate višak slobodnog vremena sigurno praktikujete neku aktivnost koja vam okupira pažnju, relaksira vas i čini da se dobro osećate dok je praktikujete. Posebno ako uključuje rad sa rukama, kreativno stvaranje nečeg opipljivog – korisnog ili samo lepog. Ali da li se to isplati? Svakako! Ako vam dobro krene, možete “svojih ruku dela” poklanjati, ali i prodavati.

Pročitajte kako da dopunite kućni budžet uz pomoć hobija, kojim ste do sada samo popunjavali slobodno vreme.
Hobi posao

Kako hobi pretvoriti u posao

  1. U čemu ste dobri?
    Pravi je luksuz i privilegija raditi nešto što volite, nešto što vas u potpunosti ispunjava. Tada rad nije obaveza, već uživanje. Kada nam nešto dobro ide, kad primamo pohvale za učinjeno, motivacije ne manjka. Zato razmislite šta je to što umete ili znate da radite, a što bi moglo biti od koristi drugima. Odaberite aktivnost koja se uklapa u vaš stil života, slobodno vreme kojim raspolažete, budžet koji ste spremni da izdvojite za početak…Najjednostavnije je ako umete da izrađujete praktične predmeta, koji se upotrebljavaju svakodnevno. Ako umete nešto da napravite, sašijete, naslikate uvek možete naći nekog ko bi isprobao vaše početničke kreacije. Možda umete da podučavate i da prenosite svoje znanje drugima. Ramislite šta je to što bi ste radili sa uživanjem, a da bi se pri tom moglo unovčiti.
  2. Napravite plan
    Najvažniji korak u započinjanju posla je dobar plan. Morate odrediti ciljeve i definisati aktivnosti koje ćete sprovoditi da bi ste došli do željenjih rezultata. Stavite sve na papir – izračunajte koliko vam je potrebno novca za početak, kako ćete i gde nabaviti potreban materijal, gde ćete napraviti svoj radni kutak itd. Prosto, treba da isplanirate sve što bi moglo biti važno za započinjanje posla, a onda se tog plana pridržavati.
  3. Odredite radno vreme
    Sigurno možete ukrasti malo vremena između poslovnih i porodičnih obaveza i uživati u svom hobiju. Nije važno ako ne možete da izdvojiti dovoljno vremena da sve završite, jer ćete prvom prilikom nastaviti.Samo gledajte da se pridržavate planiranog koliko je to moguće, jer ne želite da zapostavite ostale dnevne obaveze.
    Ako ste kojim slučajem u pauzi između poslova, možete se baviti hobijem/poslom u bilo koje doba dana. Sjajno je što raspolažete svojim vremenom i što ste sam svoj šef, pa radite kad, kako i koliko hoćete.
  4. Procenite ponudu i potražnju
    Ispitajte da li postoje nešto slično u ponudi i “špijunirajte” konkurenciju. Ne da bi ste ih kopirali, već da vidite u kom pravcu ćete sami krenuti. Nije loše ni „ukrasti“ neku ideju, da je dalje možete sami razvijati kako želite. Dragocene informacije možete prikupiti na razne načine, čak i kroz razgovor sa poznanicima ili listanjem oglasa. Prosto pitajte ljude oko sebe da li bi kupili određeni predmet i koliko su spremni da plate za njega.
  5. Investirajte
    Neminovno je da uložite nešto više novca nego što ste inače, dok ste radili za “svoju dušu”. Kupite kvalitetniji pribor i zamenite stari, dotrajali. Ako posao dobro krene brzo će se uloženo isplatiti. Ipak, ne preterujte! Ne trebaju vam zalihe u ogromnim količinama, koje ćete samo gomilati oko sebe. Izračunajte koliko vam je potrebno za početak, pa ćete kad potrošite lako dopuniti.
  6. Započnite sa jednim proizvodom
    Ponudite samo jedan predmet ili proizvod, dok ne vidite kako će se dopasti potencijalnim kupcima. Posle proširite asortiman, kada vidite šta se traži. Ako izrađujete nakit, počnite npr.sa minđušama, a kasnije možete praviti ogrlice, narukvice, ukrase za kosu…
  7. Odredite cenu
    Budite realni. Nemojte preceniti svoje umeće i uloženo vreme, ipak ste novi u celoj priči. Raspitajte se koliko se kreću cene sličnih stvari kod vaše konkurencije, pa se okvirno uklopite u njihovu cenu. Zapitajte se koliko bi ste vi platili konkretan proizvod, da ste kupac.
  8. Reklamirajte se
    Dobro, prve stvarčice ste poklonili vama bliskim ljudima, oni su vam našli nekoliko mušterija i šta dalje? Pre svega, fotografišite svoj proizvod i kratko ga opišite. Postavite ih na svoje profile na društvenim mrežama na kojima ste aktivni. Dajte oglas na net-u, stavite na aukcijsku prodaju, postavite ih na svoj sajt ili blog. Ako je praktičan, estetski privlačan i ne košta previše, lako će naći put do kupaca.
  9. Usavršavajte se
    Amaterski ste počeli, samouki ste i kad je krenuo posao shvatili ste da ga morate podići na viši nivo. Ako već niste, završite kurs, gde će vam stručnjaci otkriti neke tajne veštine. Proučavajte literaturu i naravno koristite informacije sa interneta.
  10. Prodaja i distribucija
    Ima mnogo načina da prodate svoj proizvod. Kada ste ga izreklamirali lako ćete pronaći kupce. Možete slati pakete putem pošte ili se naći sa kupcem, po dogovoru i direktno predati proizvod. Ponudite svoje rukotvorine prodavcima na lokalnim pijacama ili malim prodavnicama, sa kojima možete dogovoriti nekiu vrstu komisione prodaje.
  11. Nemojte lako odustajati
    Kao što je poznato- “prvi mačići se u vodu bacaju”, pa u slučaju da vam ne uspe iz prvog pokušaja, nastavite dalje sa više energije i entuzijazma. Ipak se preispitajte da li ste preskočili neki od prethodnih koraka ili nije do vas. Upornost će se sigurno isplatiti, a pošto se hobijem/poslom bavite iz čistog zadovoljstva, ništa vas ne koštate da nastavite do željenog cilja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Ja bih najradije šivenje iz hobija pretvorila u dodatni posao, ali moram još malo da se izveštim :)

    Dajte da čujemo još neke hvoje koje bi bilo relativno lako pretvoriti u zaradu osim ovih što je Maja navela!

  2. Avatar photo
    Dragana Džajević-Zlatičanin

    Dobar članak. Zvuči ohrabrujuće. Ja smatram da je usavršavanje ključno. Praćenje trendova je mnogo važno jer se tržište menja vrtoglavom brzinom.

  3. Odličan članak. Motivirajuće je i vrijedi pročitati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *