Kako nadograditi RAM memoriju

Da li je vaš računar počeo da radi usporeno i traljavo? Da li ste sistemom eliminacije mogućeg uzroka problema došli do zaključka da je vreme za nadogradnju RAM memorije? Ne plašite se, za postupak nadogradnje RAM memorije nije potrebna nikakva posebna oprema niti specijalan trening. Potrebno je samo da znate šta je šta u untrašnjosti vašeg računara. U sledećem članku opisaćemo upravo to, postupak ugradnje RAM memorije u računaru. Pre nego što pristupite otvaranju računara potrebno je preuzeti mere predostrožnosti, kao što je to slučaj i sa svakim drugim električnim uređajem.
ram memorija

Kako nadograditi RAM memoriju

 1. Prva stvar koju treba učiniti je proveravanje uputstva koje ste dobili sa računarom. Saznajte koji se tip matične ploče nalazi u vašem računaru. Na osnovu ove informacije možete saznati koliko vaša matična ploča ima slotova za RAM, kao i kog je tipa RAM memorija. Obratite pažnju na kompatibilnost RAM memorije koju želite da kupite i vrstu RAM memorije koju vaša matična ploča podržava.
 2. Isključite računar i ostavite ga tako nekoliko minuta ne bi li se kondenzatori ispraznili.
 3. Sada je potrebno diskonektovati sve periferne uređaje računara kao što su: monitor, miš, tastatura itd.
 4. Odvrnite zavrtnje koji drže poklopac kućišta i položite kućište na pod(ako se radi o tower kućištu).
 5. Uzemljte se preko računara. Ako imate antistatičku narukvicu stavite je oko zgloba. Drugi način na koji se možete uzemljiti je tako što ćete dodirnuti metalni deo kućišta. Ovo je potrebno učiniti da bi se izbeglo nagomilavanje statičkog elektriciteta na vašem telu koji bi mogao da izazove pražnjenje koje je štetno za elektroniku.
 6. Izvucite kartice ili bilo koju drugu unutrašnju komponentu koja onemogućava pristup RAM memoriji.
 7. Uhvatite vaš memorijski modul za krajeve tako da ne dodirujete čipove ili pinove.
 8. Otkočite osigurače RAM slota na matičnoj, ako postoje, i polako ubacite memorijski modul u slot.
 9. Sada polako pritisnite RAM modul. Kada modul dođe u odgovarajuću poziciju, zaključajte osigurače. Možete nežno povući modul kako biste proverili da li je dobro legao.
 10. Kada se osigurate da je RAM na mestu, možete opet priključiti sve unutrašnje komponente.
 11. Priključite periferne uređaje, ali ne vraćajte poklopac kućišta još uvek.
 12. Uključite računar.
 13. Kada se sistem podigne, proverite koliko RAM memorije ima računar. To možete učiniti tako što ćete kliknuti desnim klikon na ikonicu “My Computer“ i odabrati stavku “Properties“.
 14. Ako računar nije detektovao dovoljnu količinu RAM memorije, isključite računar i ponovite postupak. Ako ovo ne reši problem, zovite IT tehničara.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *