Kako razlikovati Windows 8 i Windows RT

Nova iteracija Windows operativnih sistema je izašla na tržište. Razumljivo je da će neki ljudi biti pomalo zbunjeni različitim verzijama novog operativnog sistema. U narednom tekstu biće predstavljene prednosti i mane Windows 8 i Windows RT operativnih sistema. Posle čitanja ovog članka bićete u mogućnosti da ih razlikujete, kao i da izaberete verziju koja vam više odgovara.

Windows 8Primarna razlika između ove dve verzije operativnih sistema je hardver na kojem se oni izvršavaju. Gotovo svi Windows računari i novije verzije Mac računara koriste standardan x86 hardver sa procesorima koje su proizveli ili Intel ili AMD. Stariji Mac računari koriste PowerPc standard ali otkako su se prebacili na Intelove x86 čipove na Mac računare možete instalirati Windows operativni sistem uz pomoć BootCamp-a ili virtuelne mašine. Trenutne verzije Windows softvera pravljene su za x86 hardverske platforme. Međutim, vi možda koristite 64-bitnu verziju Windows operativnog sistema, ali i takve verzije Windowsa su u suštini bazirane na x86 arhitekturi. X86 je započeo kao 16-bitna platforma, da bi kasnije bila unapređena u 32-bitnu i 64-bitnu verziju. Možda ćete nekad naići na debate” x86 protiv x64“, ali to ustvari znači ”x86-32 protiv x86-64“. Windows RT je posebna verzija Windows 8 operativnog sistema koja nije dizajnirana za rad na klasičnom PC x86 hardveru, već za rad na kompletno različitoj ARM arhitekturi. ARM čipovi se obično koriste u prenosivim uređajima i mikrokontrolerima. Na primer Ipad i Nitendo DS koriste procesore koji su bazirani na ovoj arhitekturi. Čipovi ARM arhitekture pokreću novu generaciju tablet uređaja i Windows RT je dizajniran baš za njih. Sada se verovatno pitate da li su aplikacije koje se izvršavaju na ova dva sistema međusobno kompatibilne. Tu stvari postaju malo komplikovane.

Metro je novi grafički koncept koji definiše Windows 8 korisničko iskustvo. Sve verzije Windows 8 i Windows RT će imati Metro u svom jezgru. Aplikacije koje su pravljene specijalno za Metro će moći da se koriste i na Windows 8 i na Windows RT uređajima, nezavisno od hardverske platforme. Međutim, to ne važi za softver koji nije pisan za Metro. Vremenom će se pojaviti verzije programa koje su prerađene za Metro, ali u ovom trenutku softver koji posedujete na računaru radi samo na x86 hardverskim platformama. Dakle, softver koji trenutno koristite na računaru ne možete koristiti na Windows RT operativnom sistemu, dok Windows 8 ima punu podršku za postojeće programe. Ako kupite tablet uređaj sa Window RT-om, uprkos identičnom Metro interfejsu, nećete moći da koristite isti softver kao na obe platforme, osim ako nije pisan baš za Metro. Bitno je pomenti da Windows RT nije kompatibilan ni sa jednim web pretraživačom osim sa ugrađenim Internet explorerom. Takva ograničenja ne postoje na Windows 8 platformi.

Desktop mod podržavaju i Windows 8 i Windows RT. Kada se prvi put susretnu sa Windows 8 operativnim sistemom, mnogi korisnici stiču utisak da je Metro interfejs samo “nalepljen” na klasičan desktop korisnički interfejs, ali to nije u potpunosti tačno. Preciznija je definicija da je Desktop mod još jedna od Metro aplikacija. Dakle, Desktop mod je podržan i u standardnoj i u RT verziji novog Windowsa. Razlika je u tome što se na Window 8 operativnom sistemu, Desktop mod “aplikacija” koristi i za pokretanje postojećeg softvera na računaru, tj. pruža istu funkcionalnost kao i Windows 7 desktop. U Windows RT verziji Desktop mod možete koristiti samo za pregledanje sadržaja na računaru.

Kada se budete odlučivali za kupovinu tablet uređaja dobro razmislite koji biste operativni sistem želeli da koristite. U poređenju sa standardnim Windows 8 operativnim sistemom, RT je dosta zaključan i nije namenjen entuzijastima koji žele da imaju punu kontrolu nad svojom mašinom. Sa druge strane, ako ste prosečan korisnik kojem nisu toliko bitni tehnički detalji, Windows RT će biti sasvim zadovoljavajuće rešenje za vas.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako instalirati Windows 7

Pitate se kako instalirati Windows 7? Ništa lakše. Ukoliko ste se odlučili da na vaš …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *