Kako napisati poslovno pismo

Poslovno pismo predstavlja oblik razmene informacija u domenu poslovanja. Njegov sadržaj obuhvata objektivno, kratko i jasno izražavanje a najvažnije je da sadrži validne podatke.
poslovno pismo

Kako napisati poslovno pismo

  1. Poslovno pismo je sačinjeno od: zaglavlja u kome piše adresa pošiljaoca i primaoca, mesto i datum pisanja pisma, mesto za proceduralne oznake, uvod (počinje se sa „Poštovani..“), centralni sadržaj (radi bolje preglednosti poželjni su pasusi) i zaključak  završava se “ Sa poštovanjem, “ uz svojeručni potpis i pečat.
  2. Pismo je potrebno otkucati u izuzetno kratkom roku kako bi što pre bilo otpremljeno onome kome je upućeno. Na pismo se treba odgovoriti u roku od 24h.
  3. Svi podaci moraju biti tačni i dostupni za proveru. Obavezno je navođenje izvora podataka.
  4. Koristiti stručne izraze. Ma koliko nam poslovni saradnik bio i blizak prijatelj, pismo ne sme sadržati lokalizme ili žargon. Treba pisati čistim književnim jezikom i pismo treba biti gramatički ispravno.
    Ukoliko niste sigurni u ispravnost svog pisma, zamolite nekoga da ga pročita i ukaže vam na greške, naravno ukoliko postoje.
  5. Treba biti jasan, drugoj strani razumljiv. Koristite kratke rečenice.
  6. Najbitnije delove pisma naglasiti tako što će biti odvojene posebnim pasusom.
  7. Nakon završetka, pročitati pismo!
  8. Poslovno pismo je poverljivo! Ne sme biti prosleđeno dalje od primaoca ukoliko to sam pošiljaoc ne dozvoli.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *