Kako kupiti polovan automobil

Pre nego što odete kupiti polovan automobil, pročitajte ovaj tekst. Prilikom kupovine polovnog vozila, potrebno je detaljno pregledati vozilo, ukoliko ne želimo da kupimo loše vozilo. Ako znamo na šta treba da obratimo pažnju pre nego što se upustimo u kupovinu će nam pomoći da pouzdano kupujemo i prodajemo. Poželjno je pregledati vozilo tokom dana, kada su njegovi nedostaci vidljiviji. Takođe, preporučljivo je ne požurivati sa pregledom. Ukoliko smo u mogućnosti, trebalo bi da pregledamo prvo naše vozilo kako bi znali šta možemo da očekujemo.Kako kupiti polovan automobil

1) Karoserija. Sastavi svih delova karoserije bi trebalo da budu pravi. To se odnosi na vrata, bokove, haubu i prtljažnik (gepek). Njihova boja treba da bude ista. Mesta koja su sveže ofarbana bi mogla da ukazuju da je vozilo imalo sudar u skorije vreme. Prislonite magnet za svaki deo karoserije, sa posebnom pažnjom na one delove koji mogu da zarđaju, kao što su donji delovi vrata i blatobrana. Ukoliko se magnet ne lepi, moguće je da su ta mesta karoserije popravljana od štete ili od rđi.

Pogledajte u prtljažnik, točkove i felne, i ispod haube za mesta koja su možda oštećena u nesreći i nakon toga ispravljana. Pregledajte niz rupa na donjem delu vozila, u unutrašnjosti spoljašnjeg kraja sa svake strane. Ukoliko su rupe skoro očišćene, ili su ogrebane, ovo može da ukazuje na to da je okvir vozila ispravljan usled nesreće, odnosno sudara.

Vrata, haubu i prtljažnik bi takođe trebalo da se neometano otvaraju i zatvaraju.

2) Gume. Gume bi takođe trebalo da imaju isti gaz, i trebale bi da su iste veličine i vrste. Rezervna guma bi trebala da bude naduvana. Ukoliko točkovi vozila imaju radkapne, vlasnik bi trebalo da demonstrira način za njihovo uklanjanje.

3) Vešanje. Opkoračimo vozilo kako bi videli da se ne naginje na neku stranu. Naslonimo se na svaki ugao vozila da bi videli da li se vraća u prethodni položaj. Vozilo bi trebalo da odskoči jednom ili dvaput, bez škripanja, i da se zaustavi nakon toga. Ovo bi trebala da bude reakcija sva četiri ugla vozila.

4) Osigurač rezervoara. Proverite da li na vozilu uopšte ima osigurača. Ukoliko je u pitanju osigurač sa zaključavanjem, vlasnik bi trebao da nam obezbedi ključ. Otvorimo osigurač i proverimo da li vozilo ima restriktor za mlaz goriva. U velikom broju slučajeva, ovaj deo je potreban kako bi sprečili da olovno gorivo dospe u rezervoar.

5) Enterijer. Pregledati tapacir kako bi se uverili da nije pocepan ili isflekan. Komandna tabla bi trebala da bude u dobrom stanju. Podesiti prednja sedišta kako bi se uverili da se šteluju bez problema. Uverimo se da su sve ručice za podizanje i spuštanje prozorskih stakala, ručice za otvaranje vrata, i kontrole na komandnoj tabli tu, i da funkcionišu kako treba. Proveriti grejače, klimu, audio i alarmni sistem. Vlasnik vozila bi trebao da obezbedi uređaje za kontrolu alarmnog sistema. Uključiti unutrašnja i svetla komandne table kako bi se uverili da rade. Ukoliko tapacir ili patosnice mirišu na buđ, to može da bude zbog prisustva vode u kabini. Pregledati patosnice ispod komandne table. Fleke na tom mestu mogu nastati kao uzrok curenja jezgra grejača ili klime.

6) Motor. Otvorite haubu vozila i uključite motor dok se ne zagreje. Motor bi trebalo da upali glatko, bez problema. Kaiševi motora ne bi trebalo da budu izlizani. Sijalica upozorenja na komandnoj tabli koja ukazuje na probleme u motoru bi trebalo da bude ugašena. Neobični mirisi mogu nastati kao rezultat kapanja tečnosti na vrele delove motora. Poslušajte motor. Trebalo bi da čujete zujanje rada kaiševa, bez ikakvog zveketanja, siktanja ili lupanja. Potražite čiste delove odakle je deo sa motora uklonjen. Bacite pogled na izduvnu granu dok je motor u pogonu. Beo ili plav dim bi mogao da ukaže na probleme u motoru. Sam motor ne bi trebao da dimi.

7) Podvozje. Obratite pažnju na površinu ispod kola u potrazi za mrljama tečnosti iz motora. Antifriz je zelene boje, tečnost za menjače je crvenkasto, i ulje i tečnost za kočnice je tamno braon ili crna. Pogledajte trap automobila i potražite znake rđi. Delovi ne bi trebalo da fale i ne bi trebalo da budu otkačeni.

8) Test vožnja. Automobil ne bi trebao da bude uzdržan pri ubrzanju. Testirajte tempomat, ukoliko ga vozilo ima, da bi utvrdili da li funkcioniše ispravno. Vozilo ne bi trebalo da naginje jednoj strani pri vožnji. Volan bi trebao da se bez problema okreće i vozilo ne bi trebalo da pruža otpor ili da proizvodi zvuke pri skretanju. Vozilo ne bi trebalo da se trese niti da zvekeće pri vožnji, pri velikim brzinama. Vozite u blizini čvrstog centralnog ili spoljnog zida, i otvorite prozor do pola kako bi mogli da čujete zvuk automobila. Trebalo bi da čujete zvuk guma na putu i da ne čujete zveketanje motora. Menjač treba da ide glatko iz nižih u više stepene prenosa i obrnuto, bilo da je u pitanju automatski ili manuelni menjač. Ukoliko vozilo ima manuelni menjač, ubrzajte kada ste u trećem ili četvrtom stepenu prenosa. Ukoliko vozilo ne ubrzava, to može da bude zbog toga što kvačilo klizi. Nagazite kočnicu kako bi videli da li se vozilo zaustavlja bez naginjanja ili prevrtanja. Ukoliko vozilo ima ABS kočnice, zaustavite se naglo kako bi aktivirali iste. Ukoliko vozilo ima pogon na sva 4 točka, vozite na za to predodređenim površinama kako bi napred i nazad kako bi videli da li sve ide kako treba i da se vozilo kreće bez nekih neočekivanih šumova.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *