Odgovor na: Pravni saveti

Home Forumi Pitanja i odgovori Pravni saveti Odgovor na: Pravni saveti

#15775
Sarenalaza
Sarenalaza
Član

Pa ovako javno,malo mi neprijatno,al ajde.Imam klinku koja sad ima 15.god.rođena je sa cerebralnom paralizom,srećom,samo problem sa nogama,prvo im je trebalo 18.meseci da mi daju dijagnozu,zatim smo išle na razne terapije,provela je neko vreme u zavodu za CP. u sokobanjskoj,i tamo je prohodala u 24.mesecu.socijalno se nije mešalo,niti nudilo pomoć,doduše nisam ni tražila.Problem je nastao kad je došlo vreme za školu.U mom gradu su mi nudili da ide u školu za retardirane,utorkom i četvrtkom,tad još nije bilo ovog zakona da su svi isti.IQ je normalan,pa nisam pristala da ide u tu školu,malo se raspitivala,i sazna da ta bolnica gde je prohodala ima i školu,predložila sam soc.radnici da je smestimo tamo na školovanje,nije bio problem u novcu,a oni meni,ima mesta samo u nišu,bogu iza nogu.Sramota me da kažem,da sam malo potegla neke veze i ubacila je u tu ustanovu.Dete sam obilazila kad sam mogla,za raspuste i praznike dolazila je kod mene,u školi je odlična.Onda je predložena operacija jer je pala i slomila kuk.O tome nisam obaveštena,i tad mi se potpuno zabranjuje viđanje deteta.Posle mnogo istraživanja,saznajem da mi je potpuno oduzeto rod.pravo,i to 2009.Mene niko nije obavestio,pozvao na sud,ili uručio presudu.Operacija je bila zakazana,pa odložena,zato što nije dostavljena dokumentacija,uput iz centra i ostali papiri.to je bilo 2012.Onda saznajem od sada bivše penzionisane doktorke,da su papiri stigli,ali umesto u ustanovu,ubačeni su u poštansko sanduče ispred ustanove.POLUDELA sam.U junu 2013 pokrećem postupak za povratak rod.prava.Morala sam sama,jer mi nijedan pravnik nije garantovao da će dobiti centar.Sad,posle pokretanja tužbe,detetu je zakazana operacija,papiri su dostavljeni lično od centra,ona je operisana i sad čekamo da se skine gips.Sud je na prvom ročištu tražio mišljene centra o porodičnim uslovima i mišljenje psihologa iz ustanove o detetu.Od centra su dobili pozitivno mišljenje,a psiholog iz centra ne sme po zakonu da da svoje mišljenje,jer nije ovlašćeni sudski veštak.Sudija mi je savetovao da pronađem ovlašćenog sudskog veštaka psihologa,i da mu podnesem pismeni predlog,što sam i uradila.Znam da se po zakonu to završava za najviše 6.meseci,ali praksa je drugačija.Sad čekam poziv od suda za povraćaj rod.prava.Znam da će mi vratiti,ali samo delimično,znači za god.opet moram da ih tužim.A,da ne zaboravim,sad su dozvolili da viđam dete,mada sam je viđala i ranije.Valjda sam bila jasna,malo sam pisala zbrda zdola,ali nadam se da razumeš o čemu se radi.Imaš li neki savet,šta i kako dalje.Očekujem kraj suđenja u maju najkasnije.pozz i hvala.

Milice, kao prvo nije mi jasno kako su mogli da ti potpuno oduymu roditeljsko pravo, a da ti to ne znas. Ti si u tom postupku morala da se pojavis kao stranka u postupku, da imas priliku da raspravljas, inace bi mogla da se zalis i da ukinas tu odluku zbog, kako mi to pravnici volimo da kazamo, sedmice, odnosno clana 361 stav 2 tacka 7 Zakona o parnicnom postupku ili po novom zakonu o parnicnom postupku clana 374 stav 2 Zakona o parnicnom postupku, jer ti je propustanjem dostavljanja onemoguceno pravo da raspravljas. E to ti je u tom postupku jedna stvar koja mene baca u dilemu.

Sad ti pokreces postupak vracanja roditeljskog prava. Ok! Ti mozes, dusice, da podneses predlog za vestacenje, naravno, niko te ne sprecava, stranke mogu da predlazu razlicite dokazne predloge. Sad, ne ocekuj da ti dobijes troskove za to vestacenje jer po meni to nisu nuzni i neophodni troskovi. Rekla sam ti, to je postupak koji se vodi po sluzbenoj duznosi i sam sud trazi misljenje centra za socijalni rad. Ostali troskovi nisu neophodni.

Verovarno zivis u malom gradu, veoma malom ja bih rekla, kada nijedam advokat nije hteo da ti pruzi pravnu pomoc. Zasto? Nije mi jasno. Uopste mi nije jasno.

Sto se tice brzine kojom ce da se okonca postupak, rekla sam ti, po zakonu su kratki rokovi u kojima sud u tim slucajevima treba da odlucuje. Sad ti si u potpuno u pravu kada kazes da to nije tako u praksi. Nije. Brzina zavisi od postupajuceg sudije. Mogla bi da odes kod njega i da apelujes da ubrza postupak. Jedna od mogucnosti je i da pises sudu takozvanu urgenciju i da na taj nacin ubrzas resavanje postupka. Mozes da pises urgenciju sudu u kome se vodi postupa, a mozes i neposredno visem sudu. Moj ti je savet da, ako se odlucis na taj korak, urgencija koju napises ne bude uvredljiva za sud, nego napisi kako je to postupak koji iziskuje kratke rokove postupanja zbog svoje prirode, kako zahteva prioritet u resavanju, ispricas situaciju, reci da si ti roditelj i da si kao takva posebno osetljiva zbog celokupne situacije, apeluj, moli. Tako! Mozes i da zakazes razgovor kod predsednika suda.

Ako jos imas nesto, ti me pitaj, a ja cu ti rado pokusati da odgovorim.
Cao!